Buitenbeentje... Voor elk wat wandels in het Isabellabos

Er zijn zo van die plekjes waar je steeds terug naartoe trekt... Het Isabellabos is er voor mij zo eentje. Het maakt deel uit van natuurgebied Braakman Zuid en het is een schitterend wandelgebied met voor elk wat wandels: bos, water, verharde en onverharde paden, polders, ... en vooral veel rust. In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden is Braakman Zuid bij het grotere wandelpubliek nog vrij onbekend. Of die indruk heb ik althans, want veel andere wandelaars kom je hier nooit tegen.


Braakman Zuid is - in tegenstelling tot broer Braakman Noord - een vrij bosrijk gebied. De bomen werden grotendeels zo'n 50 jaar geleden aangeplant. De vele wandelpaadjes brengen je langs eik, beuk, haagbeuk, populier, spar en den. Dat maakt het ook zo leuk, die afwisseling tussen naald- en loofbos.


Door het gebied stroomt het Isabellakanaal, dat water van België afvoert naar de verderop gelegen Braakmankreek. De nabijheid van water is voor mij altijd een grote extra en de bruggetjes over het kanaal maken het helemaal af. Vooral dat ene houten bruggetje, met daarnaast een leuke picknickbank... ideaal gewoon.


Die "Isabella" is hier trouwens alom tegenwoordig: er is het buurtschap Isabellahaven, je vertrekt voor de wandeling aan de Isabellaweg en je vindt hier ook de Kleine en de Grote Isabellapolder. Allemaal hebben ze hun naam te danken aan Isabella van Spanje, die van 1598 tot 1621 als vorstin en na het overlijden van haar echtgenoot Albrecht van Oostenrijk van 1621 tot haar dood in 1633 als landvoogdes het voor het zeggen had in de Zuidelijke Nederlanden.


Het is fantastisch wandelen door de weidse polderlandschappen met de akkers die er nu in de winter weliswaar kaal bijliggen, maar de nog bladloze bomen geven karakter aan het uitzicht. Er werd recent veel bos bijgeplant, dus de omheining rond deze stroken moeten we er voorlopig even bijnemen. De jonge loten zijn immers zeer gegeerd bij allerhande dieren die je niet altijd meteen ziet, maar die er wel zijn. 


Voor vandaag staat een combinatiewandeling gepland: eerst een dikke 7 kilometer via de wandelknooppunten en eenmaal terug op de parking nog de met blauwe bordjes bewegwijzerde Uilenwandeling. Deze laatste route loopt quasi volledig in het Isabellabos en doet stukjes aan waar geen wandelknooppunten zijn.


Voor mij is dit steeds een topper, zeker als je weet dat je je amper op een boogscheut van het drukke havengebied van Terneuzen bevindt. Nee, het was bijlange nog niet de laatste keer dat ik hier de wandelbenen strekte.


Praktische info:
vertrek: parking Braakman-Zuid, Isabellaweg 3, Philippine
afstand : wandelknooppunten + aanloop 7,3 km (waarvan 4,1 km onverhard) / blauwe Uilenroute 3,5 km (100% onverhard) - lus - vlak
wandelknooppunten: neem op de parking het graspad dat links het bos inloopt (volg initieel de rode en blauwe bewegwijzering) tot op het einde, daar pik je in op het wandelnetwerk - 31 - 89 - 88 - 68 - 95 - 31 - terug via het graspad richting de parking, ongeveer middenin de blauwe bewegwijzering naar links beginnen volgen
score: 9/10 (zonnig - 6,5°C - 4Bft) - stilte 8,5/10

Paar bankjes. Geen horeca.

Meer wandelen:
Vanop de parking vertrekken twee bewegwijzerde wandelroutes: de blauwe Uilenroute en de rode Vleermuizenroute. Beide lussen zijn 3,5 km lang.
De LAW Grenslandpad loopt door het gebied, evenals de Streek-GR Uilenspiegel. Meer info kan je nalezen op Wandelnet (met routeplanner voor Nederland) en Grote Routepaden.

Meer info over Braakman-Zuid en andere natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen kan je nalezen op de site van Staatsbosbeheer

Eerdere blogs over dit gebied:
© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts