De Sentse Vijfdorpenroute

Een perfecte najaarsdag... hoe kan je die beter spenderen dan op de fiets. Nou ja, wandelen zou ook een optie geweest zijn, maar een teenblessure maakt de keuze vandaag net even gemakkelijker. We gaan op pad in mijn geliefde Meetjesland om een toertje te maken langs de vijf Sentse dorpen, het ene al wat groter dan het andere.

De beelden spreken het tegen, maar het is wel degelijk november.

De bewegwijzerde Sentse Vijfdorpenroute kan je jammer genoeg niet meer terugvinden op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen/Routen, ook al werd de bewegwijzering recent nog vernieuwd en wordt ze volop gepromoot door Toerisme Sint-Laureins.

Heerlijk fietsen langs stille wegen.

Het Leopoldskanaal.

Verwacht je aan een rustige fietstocht door de polders. Het landschap wordt hier en daar onderbroken door het Leopoldskanaal met zijn kenmerkende populierenrijen of door één van de fraaie kreken die vandaag in het herfstzonnetje liggen te fonkelen. 

Vrouwkenshoekkreek

Blokkreek

De dorpen rijgen zich als landelijke parels aan de fietsketting: Bentille, Sint-Laureins, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman, Watervliet en het piepkleine Sint-Jan-in-Eremo. Ook al hebben sommige dorpen best wel een levendig centrum, toch verloopt het leven daar precies in een versnelling lager. Niet dat er hier niet hard gewerkt wordt, integendeel. Op de omliggende landbouwgronden is men altijd druk in de weer. 

Andalusië heeft zijn zwarte "toro", hier hebben ze hun zwarte "caballo".

Vandaag was het volop bietenoogst, een belevenis op zich. Plots stonden we in de file... en dat op de boerenbuiten. Een achttal vrachtwagens stonden immers aan te schuiven om beladen te worden. De gerooide bieten gingen recht van het veld via een transportband de laadbak in. Best wel de moeite om even te blijven kijken. 
Wie bietenoogst zegt, zegt ook modder. Dus na het rooien komt een tankwagen langs om de straten proper te spuiten. In één van de straten op onze route was dat net gebeurd. Als je weet dat de straat in kwestie geen riolering heeft... modderbad gegarandeerd. De bewoners waren druk in de weer met emmers en borstels, maar de 88-jarige Helena had wel tijd voor een praatje. En zo zijn wij weer een interessante kennismaking rijker!

Nog een klein ommetje langs de Boerekreek voor we huiswaarts keren.

Ook tof is dat deze route meermaals afwijkt van het knooppuntennetwerk, zodat er voor ons toch ook weer nieuwe weggetjes te ontdekken vallen. Maar zelfs zonder deze nieuwigheden gaat een fietstocht in deze streek nooit vervelen. Wij zijn fan!

Vertrek : Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek, Sint-Jansstraat 132, Sint-Jan-in-Eremo (40-tal plaatsen - gratis parkeren)
Afstand : 50 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 9/10 (zonnig, 15°C, 2 Bft) - stilte : 9/10

De Sentse Vijfdorpenroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Voor meer info en de kaart kan je terecht bij Dienst Toerisme van Sint-Laureins. Of check de route op RouteYou Sentse Vijfdorpenroute. Opgelet: oorspronkelijk start de route in het dorpscentrum van Sint-Laureins. Door de jarenlange wegenwerken werd de route omgeleid en daarom kiezen wij voor vertrek in Sint-Jan-in-Eremo.
Veel bankjes. Onderweg zijn er vrij veel horecazaken.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts