Buitenbeentje... Natuurgebied Braakman-Zuid, een stukje paradijs in Zeeuws-Vlaanderen

Een fietstochtje eerder dit jaar bracht ons voorbij de Braakmanpolder. We waren zo onder de indruk dat een wandeltochtje in dit gebied niet langer kon uitblijven.


We vertrekken in het Zeeuwse Philippine: voor velen synoniem met een etentje in één van de vele mosselrestaurants. Maar ook voor een flinke brok natuur ben je hier aan het juiste adres. In een uithoek van dit dorp vind je namelijk de parking van het natuurgebied Braakman-Zuid, met zijn bijna 500 hectare één van de grotere natuurgebieden in Zeeland.



Vroeger sneed de Braakman Zeeuws-Vlaanderen in tweeën. Het was toen nog een zeearm en stond gekend als Dullaert of Zuudzee. In de 16de eeuw konden vissers via deze waterweg nog tot in Gent varen, maar eeuwenlange inpoldering maakte daar een eind aan. In 1952 werd de Wevelswaaldijk aangelegd waardoor de opening met de Westerschelde definitief werd afgesloten. Daarmee was de Braakmanpolder - één van de jongste polders in Zeeuws-Vlaanderen - geboren, meer dan 1.500 hectare groot. Een deel daarvan wordt als havengebied gebruikt, een ander stuk is landbouwgebied en gelukkig werd er een groot deel als natuurgebied ingericht.



En daar gaan wij vandaag volop van genieten. Vanop de parking sluiten we even verder aan op het wandelknooppuntennetwerk. Deze wandeling heeft het allemaal: stilte, weidse vergezichten op de polders, bospaadjes, mooie picknickbankjes en veel water. Af en toe vangen we in de verte een glimp op van de havenindustrie rond Terneuzen, maar dat lijkt een wel een andere wereld. 


Het is heel verrassend om het ene moment tussen de ajuinvelden te lopen om een paar minuten later een bos in te duiken. Even verder struin je dan weer tussen de veldbloemen of stap je langs een wondermooie kreek. Je bent hier ook ver weg van de platgetreden (corona)wandelpaden... dus alle voor mij belangrijke hokjes zijn afgevinkt 😄 Tot in mijn kleine teen doet dit deugd!


Dit smaakt naar meer, veel meer!



Vertrek : parking Braakman Zuid, Isabellaweg 3, Philippine  (gratis parkeren, 20-tal plaatsen)
Afstand : ca 9 km (waarvan 75%  onverhard) - luswandeling - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9/10 (bewolkt, 20°C, 3 Bft) - stilte 9/10

Route op het wandelnetwerk "Zeeland" + aanlooproute vanop parking
Knooppunten: (aanloop) - 95 - 68 - 88 - 89 - 31 - 95 - (terug naar parking)
Alternatief: via de bospaden in het Isabellabos aansluiten op de knooppunten.
Er zijn ook 2 bewegwijzerde routes, allebei 3,5 km: de Vleermuizenroute (rood) en de Uilenroute (blauw). Onze wandeling combineert grote delen van deze wandelingen.
Veel bankjes. Geen horeca.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts