The Legacy of Passchendaele - Polygon Wood Wandelroute

Na een bijblijvend bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) (zie Buitenbeentje... In en rond het MMP1917) breien we een vervolg aan ons dagje Westhoek met de Polygon Wood Wandelroute.


Maar voor we vertrekken, genieten we op een bankje met zicht op de kasteelvijver en een deugddoend zonnetje op onze snoet van onze boterhammetjes. Eenmaal de innerlijke mens aangesterkt gaan we op stap. 


Via wandelpaadjes verlaten we het domein en landelijke weggetjes brengen ons naar Polygoonbos. Aan de rand van het bos ligt het kleine Polygon Wood Cemetery waar 107 gesneuvelden werden begraven. 
In het bos ligt het indrukwekkende Buttes New British Cemetery. Meer dan 2.000 witte grafstenen zijn de stille getuigen van het gruwelijke verleden van deze plek. 
Al voor de oorlog werd het Polygoonbos gebruikt als militair oefenterrein. Men had hier een kunstmatige heuvel aangelegd om kogels op te vangen. Die heuvel werd ook wel "doel" (vandaar de andere naam van deze plek, Doelbos) of "butte" (waar in de naam van de begraafplaats naar verwezen wordt).




Al vanop het toegangspad word je stil. Voor je doemt immers een heuvel op met daarop het Fifth Australian Division Memorial. Wanneer je deze heuvel beklimt, zie je pas de echte omvang van de begraafplaats. Onderaan de heuvel staat centraal de Stone of Remembrance. Bijzonder is dat het Cross of Sacrifice hier ontbreekt... Dat staat immers op het Polygon Wood Cemetery. Vandaag kunnen we wel naar boven klimmen, maar niet over het terrein verder wandelen. Reden: de toevloed van de vele coronawandelaars heeft zijn tol geëist van de grasmat, die naar Britse normen onderhouden wordt. Het CWGC (The Commonwealth War Graves Commission) heeft daarom de wandelroute omgeleid zodat het gras de kans krijgt te herstellen. Vanop de heuvel zie je achteraan een groot herdenkingsmomument in Griekse tempelstijl: het New Zealand Missing Memorial dat de bijna 400 gesneuvelde miltairen van de New Zealand Division zonder gekend graf herdenkt.


We volgen de omleiding en komen op die manier nog voorbij de "Baby Elephants", twee Nieuw-Zeelandse bunkers die gegoten werden over gebogen golfplaten. 


Wat verder stuiten we op de restanten van de "Scott Post", een door de Duitsers gebouwde bunker. In september 1917 werd deze ingenomen door het 56ste Australische bataljon, aangevoerd door kolonel Scott. Een paar dagen later sneuvelde de kolonel een paar honderd meter verder... Vandaag is wat overblijft van het bouwwerk een ideale schuilplaats voor vleermuizen.


Dan volgt een prachtig stuk natuur met al even mooie vergezichten. Het oorlogsverleden is echter nooit ver weg, want even verder belanden we in het Vredesbos. Op deze lap grond werden 519 hoogstambomen aangeplant. Elke boom herdenkt een gekende gesneuvelde soldaat die op één van de twee begraafplaatsen in het Polygoonbos begraven ligt. 
Er staat ook een opmerkelijk Vredesmonument met daarrond vijf herdenkingsbomen die verwijzen naar de bij deze veldslag betrokken landen (Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland).



Eenmaal het bos uit volgt een vrij gevaarlijke asfaltstrook... wielertoeristen en auto's zoeven ons voorbij en niet altijd in de meest veilige omstandigheden. Eentje wordt er in volle afdaling net niet overhoop gereden. Gelukkig trekken wij niet veel verder terug het veld in en wandelen in alle rust de laatste kilometers naar het kasteeldomein.




Als je het ons vraagt: een puike wandeling die perfect aansluit op het museumbezoek!


Vertrek : parking MMP1917, Berten Pilsenstraat 5A, Zonnebeke (gratis, parking A max 3 uur met parkeerschijf, parking B onbeperkt)
Afstand : 9 km - lusvormig - vlak met licht glooiende stukken
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 8,5/10 (zonnig, 12°C, 3 Bft) - stilte: 8/10

De Polygon Wood-wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. 
Op Toerisme Zonnebeke vind je meer info over deze en andere routes rond Zonnebeke. Je kan de wandelkaart aankopen bij Dienst Toerisme (in het kasteel) of via http://webshopzonnebeke.recreatex.be.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Veel bankjes. Horeca aan het vertrekpunt.

Voor wie het museumbezoek liever combineert met een themafietstocht, dat kan natuurlijk ook. Vanuit het kasteeldomein vertrekt immers de 14-18 The Legacy-fietsroute, goed voor 37 kilometer. Ook deze heb ik al in de benen en mijn verhaal kan je nalezen in de blogpost Fietsroute 14-18 The Legacy.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts