Wandelpauze in de Vinderhoutse Bossen

Voor wie in Gent woont of werkt, zijn de Vinderhoutse Bossen ideaal om even de benen te strekken. Wat voor mij al langer duidelijk was, werd tijdens corona plots voor iedereen belangrijk: een mens heeft natuur nodig om te herbronnen, ook in de nabijheid van een stad. De Vinderhoutse Bossen zijn één van de vijf groenpolen rond Gent en vormen de overgang van stad naar landelijk gebied. Even meegeven dat het geen stiltegebieden zijn... maar de natuur is er niet minder om.

De laatste jaren werd flink geïnvesteerd om enerzijds het natuurgebied groter te maken, anderzijds om de bestaande natuur en infrastructuur op te waarderen.


Vorig jaar werd het toegangsportaal Leeuwenpoort geopend. Het is van hieruit dat we vertrekken voor een uurtje wandelen, perfect voor de lunchpauze. Hier kan je inpikken op drie van de vijf bewegwijzerde wandelingen: de Campagnewandeling (6,4 km - oranje), de Claeys-Boúúaertwandeling (9,2 km - groen) of de Leeuwenhofwandeling  (4 km - rood). 


De Vinderhoutse Bossen zijn zo'n 640 hectare groot en liggen in Drongen, Mariakerke en Lievegem (Vinderhoute). Het bosgedeelte is zeer waardevol: het is immers een nat moerasbos, zeldzaam in Vlaanderen en op Europees niveau beschermd. Op de rode wandeling loop je voor een groot deel door deze oude bossen. Een kleine waarschuwing: in het muggenseizoen moet je je voorzorgen nemen, want die beestjes zijn verzot op wandelaars.


Wie alle wandelingen doet, maakt kennis met een gevarieerd landschap: bos, akkers, een kasteel met bijhorend park, vijvers, boomgaarden en grasland. Als extraatje zijn er nog twee waterlopen: de Lieve en de Meirebeek. Je kan van hieruit perfect aansluiten op de Vallei van de Oude Kale (zie mijn post Om en rond de Oude Kale - 2 prachtige wandellussen van respectievelijk 7 en 8 km die je tot één grote lus kan combineren) of op het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, een andere Gentse groenpool (zie mijn post Ook dit is Gent - 3 bewegwijzerde wandelroutes).


Wie de Vinderhoutse Bossen wil verkennen, kan starten aan één van de toegangsportalen: kasteel Claeys-Boúúaert in Mariakerke, landgoed Campagne in Drongen-Luchteren (wordt momenteel heringericht) en - onze startplek van vandaag - landgoed Leeuwenhof in Drongen. 


Wie me als langer volgt/leest, weet dat ik niet alleen gefascineerd ben door de natuur, maar ook de geschiedenis van een plek. Het gebouw dat aan het toegangsportaal Leeuwenpoort staat, is nauwelijks nog als kasteel te herkennen, maar dat was ooit anders. In de 19de eeuw was het het buitenhuis van rijke textielfabrikanten; het werd zelfs tijdelijk bewoond door baron Charles d'Udekem d'Acoz (jawel, de grootvader van onze eigenste koningin Mathilde). Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetter zijn intrek in het kasteel, gevolgd door de Engelse troepen. Na de oorlog was het zodanig beschadigd dat het niet langer bewoonbaar was. In 1946 werd het domein aangekocht door priester Sylvain De Baere die er de VZW Jongensstad vestigde. Zwerverskinderen en thuisloze jongeren vonden er een thuis en scholing. Bijzonder was dat Sylvain De Baere niet geloofde in de klassieke aanpak van instellingen ("gestichten") die een eiland vormden in de maatschappij. Hij bracht jongeren onder in paviljoenen waar ze met opvoeders in familiale band opgroeiden. Sommige van die paviljoenen zijn vandaag privéwoningen of kantoren, in het hoofdgebouw zit nu een zorghotel. Op de parking van de onthaalpoort staat het jeugdlokaal "Chez Choseken", ooit de kapel van de VZW en geschonken door de priester aan de jeugd van Drongen.


De nieuwe inrichting voorziet nu in opgefriste paden, een pad toegankelijk voor rolstoelgebruikers, een speelzone en picknickbanken in een boomgaard. Aan de kasteelvijver ligt nu een houten steiger waar je even kan wegmijmeren... verleden, heden en toekomst, onlosmakelijk met elkaar verbonden.




Praktische info:
vertrek : parking portaal Leeuwenhof, Beekstraat 46, 9030 Drongen
afstand : 4 km - lusvormig - vlak (90% onverhard)
mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (zonnig tot bewolkt, 10°C, 4 Bft) - stilte: 6,5/10

De Leeuwenhofwandeling is bewegwijzerd met witte bordjes met daarop een rood vierkant. Ze is in beide richtingen bewegwijzerd (handig voor wie er toch 8 km wil van maken). Deze en de andere routes kan je terugvinden op RouteYou als je zoekt op auteur Vlaamse Landmaatschappij. Ter plaatse kan je de QR-code scannen op de infoborden.
Geïnteresseerd in de rode wandeling: Leeuwenhofwandeling.
Meer info over de Vinderhoutse Bossen kan je vinden op Natuur en Bos.
De andere Gentse groenpolen zijn Parkbos op de grens van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem, de Damvallei in Destelbergen, de Gentbrugse Meersen op de grens van Gent, Destelbergen, Gentbrugge en Melle, de Bourgoyen-Ossemeersen in Mariakerke en het - nog niet toegankelijke - Wonderwoud op en rond het oude vliegveld in Oostakker en Lochristi.

Veel bankjes. Horeca: je kan terecht in de cafetaria van het zorghotel.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts