Ook dit is Gent

220 hectare natuur in de Gentse stadsrand... Maak kennis met natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, ideaal voor een korte tussendoorwandeling of om 's avonds even de benen te strekken.


Het reservaat heeft zes toegangen, maar als je met de wagen bent, kies je best voor de hoofdingang in de Driepikkelstraat. Daar vind je een ruime parking en het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, het bezoekerscentrum waar je terecht kan voor info of voor een natje in de cafetaria.

Nieuw sinds vorig jaar : schepvijver en blotevoetenpad

Nat is het trouwens dikwijls in dit gebied van meersen, grachten en sloten. Het is dan ook - vooral 's winters - een paradijs voor vogelspotters wanneer allerhande watervogels hier neerstrijken. Je vindt hier trouwens het hele jaar door een bont gezelschap terug.
Natuurfotografen kunnen hier eveneens hun hartje ophalen; elk seizoen en ieder weertype zorgen hier voor leuke plaatjes.



Er lopen drie wandelpaden door deze Gentse wetlands, variërend van 2 tot 5,5 km. Ikzelf combineer meestal de rode en de blauwe wandeling tot een dikke 7 kilometer. Stap zeker eens binnen in één van de twee vogelkijkhutten op je pad. 

Eén van mijn favoriete plekjes : de uitkijkhut.
En ik ben niet alleen... ook de aalscholvers vinden het hier top.

Kies je voor de lange variant, dan heb je veel afwisseling. Je wandelt over onverharde wandelwegen en knuppelpaden doorheen het open landschap. Waterliefhebbers komen zeker aan hun trekken: naast de meersen wandel je ook een stukje langs de Leie. Geïnteresseerd in geschiedenis? Een deel van het parcours gaat op of langs een oude spoorwegberm, een restant van de spoorlijn tussen Gent en Zelzate. Wie goed kijkt, ziet langs de berm nog sporen van bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog.


Hoe dierbaar deze plek me wegens de prachtige natuur ook is, écht stil is het hier nooit. Een geluidswand probeert het geraas van de R4 tegen te houden, maar dat lukt maar gedeeltelijk. Toch is het een aanrader om even weg te zijn en dat zonder de stad te verlaten.


Meer weten? Stad Gent heeft een digitale brochure beschikbaar:


Tip: achter de spoorwegbedding ligt een pad dat je naar de toegang van de Mahatma Gandhistraat brengt. Je vindt er de Hoosmolen, een ontwateringsmolen die er al in de 14de eeuw stond en die vandaag nog steeds gebruikt wordt om in het voorjaar het overtollige water uit het natuurgebied weg te pompen. In 2016 werd de Leie hier immers van haar bovenloop afgesneden. Vanaf het najaar wordt het regenwater niet meer afgevoerd en zo overstroomt het gebied. Op die manier simuleert men de vroegere overstromingen van de Leie.

Extra tip: ga aan de ingang rechts het onverharde pad op. Iets verder vind je de Boerse Poort, een bont allegaartje van volkstuintjes. De befaamde Brugse Poort leunt hier tegen de Bourgoyen-Ossemeersen en de Boerse Poort VZW zorgt voor wat noodzakelijk groen voor een zeer dicht bebouwde en bevolkte wijk. Verwacht je niet aan strak aangelegde tuintjes, maar aan ecologische moestuintjes, rust- en picknickplaatsen en een ontmoetingsruimte. Een plezier om er eens door te struinen en een praatje te slaan.

 


Vertrek : Driepikkelstraat 32 - 9030 Mariakerke (Gent)
Vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Wandelingen :  Bourgoyenpad (blauw 5,5 km) ; Spoorwegdijkpad (geel 2 km) ; Meerskantpad (rood 4,4 km)
Ga je liever begeleid op stap, dan organiseert Natuurpunt iedere eerste zaterdag van de maand een thematocht.
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8,5/10 - stilte : 6,5/10


© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts