Buitenbeentje... Lichtbad tussen strand, slikken, schorren en duinen

Om de zoveel tijd MOET ik naar zee; dat zit gewoon in mijn DNA. Een van mijn happy places is Groede, een prachtig strand tussen Cadzand en Breskens. Of het nu hoogzomer is of putteke winter, een wandeling hier doet iets met een mens. Iedere keer weer ben ik gefascineerd door het lichtspel boven het water, het strand en de duinen. Geen wonder dat menig schilder zich liet inspireren door kusttaferelen.



Ter hoogte van strandpaviljoen Groede aan Zee gaan we het strand op. Het is zo goed als windstil en ook dat is vrij bijzonder. Het zachte golven van het water zorgt voor een instant zenmoment.  Aan strandpaviljoen De Strandganger laten we de opkomende zee even achter ons en sluiten we aan op het wandelnetwerk dat ons via de dijk naar het toegangspoortje van natuurgebied Verdronken Zwarte Polder brengt (zie ook Natuurgebied Verdronken Zwarte Polder). Tussen knooppunten 24 en 23 wacht je een bijzonder landschap van slikken, schorren en duinen. De overgang van zand naar klei en van zout naar zoet maakt dat er unieke fauna en flora te vinden is. Het plankenpad brengt ons met droge voeten aan de andere kant van de slurfter, de opening in de duinenrij waardoor de zee het natuurgebied binnenkomt. 




Even genieten op het bankje op de dijk en dan volgen we iets verder de trappen naar beneden die ons door de duinengordel naar het strand brengen. Met zo'n kalme zee kunnen we vandaag gewoon over het strand terugwandelen (andere opties zijn via het autovrije dijkpad of terug via het natuurgebied). Het is bijna vloed, waardoor de strook hard zand steeds kleiner wordt en dat vinden mijn knietjes niet zo leuk. Bij strandpaviljoen De Boekanier ruilen we strand dan ook in voor het grindpad in de duinen met zicht op de Westerschelde en de achterliggende polders. Een mens zou van minder gelukkig worden.




Praktische info:
vertrek: parking ter hoogte van Strandpaviljoen Groede aan Zee (betalend 15/3 - 15/11 van 11u tot 18u - 50 plaatsen) - meerdere andere parking langs de dijk
afstand: ca 8,5 km (quasi volledig onverhard) - lus - vlak - eigen route gecombineerd met wandelknooppunten
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 5°C, 1Bft) - stilte 9/10

Wandelnetwerk "Grenzeloos wandelen / West-Zeeuws-Vlaanderen".
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt of Wandelnet.nl.

Meer weten over Verdronken Zwarte Polder: neem een kijkje op de site van Het Zeeuwse Landschap of Visit Zeeland.

Veel bankjes. Vrij veel horeca (strandpaviljoenen). 

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts