De Oude Kalevallei-wandelroute lus 2... vernieuwd en nog beter!

De Vallei van de Oude Kale is één van de best bewaarde natuurgebieden in mijn geliefde Meetjesland. Je vindt deze mooie plek ten noorden van Gent tussen de dorpskernen van Vinderhoute (Lievegem) en Merendree (Deinze). Het is een gevarieerd landschap van weiden, akkers, knotwilgen, bosjes en sloten. Daartussen meandert de Oude Kale, ooit een van de grootste beken van het Meetjesland.

Natuurgebied Molenmeers, nieuw op de route

Natuurpunt heeft hier een paar wandelingen in de aanbieding (variërend van 3 tot 11,5 km). Ook de provincie heeft twee bewegwijzerde routes: de Oude Kalevallei-wandelroute lus 1 (ca 7 km, vertrekkende vanuit Merendree) en lus 2 (ca 8 km, vertrekkende vanuit Vinderhoute); je kan deze perfect tot één grote lus combineren.


Deze bewegwijzerde routes zijn een vaste waarde in mijn wandelagenda: dicht bij huis, prachtige natuur en stilte (behalve als de boeren hun veld aan het omploegen zijn, maar dat neem ik er met plezier bij). Er is echter een stukje van lus 2 die ik minder leuk vind, namelijk Molenslag. Dat lijkt op het eerste zicht een rustig baantje met de idyllische Van Vlaenderensmolen, maar schijn bedriegt en de rust is hier soms ver te zoeken. Enerzijds is het baantje vrij smal en anderzijds is het contrast met de stilte van het natuurgebied wel groot. Bovendien hou ik niet zo van lange stukken asfalt onder mijn voeten. 


Ik was dan ook aangenaam verrast om vast te stellen dat de Oude Kalevallei-wandelroute lus 2 voortaan een groot stuk van de Molenslag vermijdt en dat de route nu door natuurgebied Molenmeers loopt, een klein, maar prachtig plekje. Het is een vroegere zandwinningput langs de Oude Kale. Bijzonder is wel dat de Molenmeers enkel toegankelijk is van 1 november tot 1 mei; de rest van het jaar hebben de broedvogels en de grazers het rijk voor zich alleen. Als wandelaar maak je dan een extra ommetje door de velden.


Naast het aangepaste parcours werden ook de oude veesluizen vervangen door stalen exemplaren en zijn er een paar nieuwe zitbanken bijgekomen. Alle reden dus om deze wandeling te gaan (her)ontdekken!


Praktische info:
Vertrek : Sint-Baafskerk, Dorsweg, Lievegem (gratis parkeren) - als alternatief kan je ook parkeren bij de gemeentelijke begraafplaats van Vinderhoute, Molenslag 24, Lievegem (gratis - 10-tal plaatsen)
Afstand : ca 8 km - lus - vlak - ca 50% onverhard
Mijn persoonlijke scores : algemeen 8,5/10 (zonnig - 5°C - 2Bft) / stilte : 8,5/10

De Oude Kale Vallei-wandelroute lus 2 is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op Routen kan je de route als pdf of gpx downloaden. (Op het moment van publicatie van deze post was de route op de site nog niet aangepast aan de nieuwe bewegwijzering).
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Een paar bankjes. Horeca in Vinderhoute en tijdens de zomermaanden soms pop-ups onderweg.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts