Buitenbeentje... "Groede in the mist"

Vandaag was het weer zover... de lokroep van de zee. Coronagewijs zagen we het echter niet zitten om op een feestdag naar onze eigen Vlaamse kust af te zakken. Als we de beelden de voorbije dagen op het nieuws zagen, dan wisten we genoeg: veel te veel volk. Dus niet plezant en al helemaal niet veilig.


Dan maar een alternatief. Ver moeten we niet zoeken: de auto in en richting Groede-strand!


In tegenstelling tot wat we later vandaag in het journaal te zien zullen krijgen, zijn er hier geen hordes wandelaars zoals in Oostende. Integendeel, op de parking waar plaats is voor zo'n 900 wagens, staan er amper een tiental. Dat voelt dus meteen goed. 
De magere opkomst zal wel deels te wijten zijn aan het mindere weer vandaag, want de mist weigert hardnekkig op te trekken. Het geeft het polderlandschap wel meteen een mystieke uitstraling.


We stappen met een stevige tred door de Groese Polders en langs de Zwartegatsche Kreek. De paden zijn grotendeels verhard, maar af en toe zit er toch een strook grasland tussen. Doordat je voornamelijk op de binnendijk loopt, word je getrakteerd op mooie vergezichten op de omliggende polders en kreken. 


Een lust voor het oog én het oor, want het is hier zalig rustig... Tot we na een paar kilometers gezelschap krijgen van een landbouwgevaarte dat bieten aan het rooien is. Geloof ons, geluid draagt ver in de polders. 


Maar het blijft leuk, zeker als we de zeedijk bereiken. Hier kan je netjes de bewegwijzering blijven volgen of je gaat het strand op. Rarara, wat doen wij? Het strand natuurlijk! Ondertussen is er al iets meer volk, we tellen ongeveer zo'n twintig mensen. En die zijn allemaal - stuk voor stuk - net zoals wij, aan het genieten van de ruimte, het af en aan vliegen van de krijsende meeuwen, het kalme geruis van de golven en de gezonde buitenlucht. 



En zie, het zonnetje komt zowaar even piepen. Wat zei de weerman gisteren ook alweer; "Wie morgen de zon te zien krijgt, mag zich gelukkig prijzen." En dat doen we, bofkonten dat we zijn!


Vertrek : parking Walendijk, Walendijk, Groede (900 plaatsen - gratis parkeren tussen 15/11 en 15/3, betalend van 15/3 tot 15/11 tussen 9u en 18u, 4 euro/24u)
Afstand : 8,3 km - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 7,5/10 (mistig/bewolkt, 12°C, 2Bft) - stilte : 8,5/10

Route op het wandelnetwerk West-Zeeuws-Vlaanderen 'Grenzeloos wandelen".
Knooppunten : aanloop naar knooppunt 74 - 18 - 17 - 36 - 37 - 93 - 74 - richting knooppunt 79
Bankjes op de dijk. Verschillende mooie strandpaviljoens voor een natje en een droogje.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.route.nl/)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts