Buitenbeentje... Expo Joan Miró, een stukje Barcelona in België

Met een Museumpas in de hand kom je in het hele land... Vandaag gaan we nog eens naar Mons, meer bepaald naar het BAM (Beaux-Arts Mons). Eerder dit jaar waren we hier al eens een keertje voor de expo van de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero, één van mijn favoriete hedendaagse kunstenaars. Voor een terugblik: Expo Fernando Botero, Au-delà des formes.





Sinds 8 oktober (en nog tot 8 januari 2023) prijkt er een andere grote naam op de affiche: Joan Miró. Toen we een paar jaar geleden in Barcelona waren, stond een bezoek aan het Fundació Joan Miró op mijn lijstje, maar er is maar zoveel dat een mens op twee dagen kan zien en doen. En dan kiezen we eerder om iets traag en in detail te doen, dan vlug vlug alle bezienswaardigheden af te lopen. 
Dus vandaag staat een bezoek aan de expo Joan Miró - L'essence des choses passées et présentes op onze agenda. 







Joan Miró - die overleed in 1983 - was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer, graficus en keramist. Hij wordt beschouwd als één van de grootste surrealisten, al verkende hij eerst andere stromingen zoals het impressionisme, het fauvisme, het kubisme en het dadaïsme. Eén van zijn inspiratiebronnen was de Catalaanse volkskunst. Zijn abstracte vormen hebben vrijwel altijd een herkenbaar element. Zelf associeer ik zijn stijl met felle kleurtjes en de sfeer van Catalunya.






Jammer genoeg blijf ik grotendeels op mijn honger zitten en biedt de expo niet wat ik ervan verwacht had. Er worden een honderdtal originele werken getoond en er wordt veel ingezet op multimedia (wat door de drukte geen meerwaarde had). Er waren vrij veel groepen en dat maakte het bezoek ook minder aangenaam (veel gepraat en geroezemoes). Dan toch maar nog een keertje richting Barcelona? 




De tuin 'Reine Astrid" van het BAM is enkel tijdens de zomer toegankelijk.

Het Belfort van Bergen - Unesco werelderfgoed en het enige barokke belfort in België


Praktische info:
Het BAM ligt midden in het historisch centrum van Mons. Er zijn verschillende betaalparkings in de onmiddellijke omgeving; gratis parkeren kan bijvoorbeeld op Place Nervienne (200 plaatsen) of op Pont Rouge (200 plaatsen). 
Voor alle info: BAM. Geopend dinsdag-zondag-vrijdag 10u-18u. Maandag gesloten. Expo Joan Miró - L'essence des choses passées et présentes van 8/10/2021 tot 08/01/2022. Gewoon tarief 16 EUR (kortingen mogelijk - gratis met Museumpas).

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts