Buitenbeentje... Expo Fernando Botero, Au-delà des formes

Jaren geleden raakte ik tijdens een vakantie op La Palma gefascineerd door een reproductie dat in de lobby hing. Het was een voorstelling van een voluptueuze dame in haar badkamer. De verhoudingen waren compleet fout en toch klopte het plaatje. Op dat moment kon ik echter de artiest niet achterhalen, maar het beeld bleef me bij. Tijdens één van onze museumbezoeken kwam ik echter een ander, gelijkaardig werk tegen en de kunstenaar bleek niemand minder dan de Colombiaanse Fernando Botero. Van 9 oktober 2021 tot 30 januari 2022 loopt in Beaux-Arts Mons de expo Fernando Botero - Au-delà des formes, eentje die ik absoluut wil gaan zien!







Fernando Botero, ondertussen 90 lentes jong, heeft een heel eigen en zeer herkenbare stijl. Zelf omschrijft hij zijn kunststijl als "plasticisme", een figuratieve weergave met over-accentuering in volumeverhoudingen. Denk hierbij aan relatief grote hoofden in combinatie met kleine handen en voeten. Of kleine borsten bij de vrouwen die helemaal niet lijken te passen bij hun dikke billen. Wat op het eerste gezicht allemaal dikke mensen lijken, zijn dat eigenlijk niet. Botero wil met hun weelderige vormen het relatieve belang ervan aantonen. 







Zijn kunst is geïnspireerd door de precolombiaanse kunst, maar ook door Mexicaanse muurschilderingen en de Italiaande renaissance. In zijn eigen stijl maakte hij bewerkingen van werken van oude meesters, zoals Leonardo da Vinci of Vincent van Gogh. 






De burgeroorlog in zijn thuisland Colombia inspireerde hem tot het schilderen van tafererelen van arrestaties, executies en huilende weduwes. Evengoed tonen zijn werken dansende en feestende mensen, weliswaar zonder een (glim)lach op de gezichten.





Net zoals hij het geweld in Colombia aankloeg, zo toonde hij in zijn recentere werken het onrecht en de wreedheden in de Iraakse Abu Ghraibgevangenis. Hier geen spoor van zijn beminnelijke en vaak komische figuren, maar een regelrechte ethische aanklacht.





Niet iedereen is fan van deze kunstrichting, maar mijn ding is het helemaal: de kleuren, de symboliek, de details, ... Blij dat ik uitgebreid heb kunnen kennismaken met Botero's leefwereld!







Praktische info:
Het BAM ligt midden in het historisch centrum van Mons. Er zijn verschillende betaalparkings in de onmiddellijke omgeving; gratis parkeren kan bijvoorbeeld op Place Nervienne (200 plaatsen) of op Pont Rouge (200 plaatsen). 
Voor alle info: BAM. Geopend dinsdag-zondag-vrijdag 10u-18u. Maandag gesloten. Expo Fernando Botero - Au-delà des formes van 9/10/2021 tot 30/01/2022. Gewoon tarief 9 EUR (kortingen mogelijk - gratis met Museumpas).

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.





Reacties

Populaire posts