Buitenbeentje... Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, niet voor doetjes
Na ons bezoek aan Autoworld (zie Autoworld, alles over de autogeschiedenis) rest ons nog wat tijd voor we de trein terug naar huis moeten nemen. Aan de overkant van de Esplanade zit het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, niet meteen mijn smaak, maar het zou zonde zijn om toch niet eens een kijkje te nemen. Dat is nu eenmaal het leuke aan een Museumpas: de drempel om bepaalde musea te bezoeken wordt een pak kleiner.
De eerste zaal, de Historische Zaal, kan me niet meteen bekoren... een vrij drukke opstelling van schilderijen van krijgsheren, militaire kostuums en kanonnen. Ze werd officieel geopend in 1923 en is dus één van de oudste tentoonstellingsruimtes. Aan de inrichting werd sindsdien niet veel veranderd en zo is deze zaal een museumstuk op zich. Oubollig is het gevoel dat in me opkomt.
Dat verandert als we naar de Zaal 14-18 gaan. In de Westhoek bezochten we al meerdere musea over de Groote Oorlog (met als topper het MMP1917), maar ook hier wordt de geschiedenis pakkend in beeld gebracht.
Als tussendoortje is er de Russische zaal met een kleine, maar indrukwekkende collectie zilverwerk, uniformen, wapens en persoonlijke spullen van Russische militairen die na de val van de tsaar Rusland ontvlucht zijn.
Dan gaat het naar de Bordiau-hal - genaamd naar de ontwerper - waar in 2019 een permanente tentoonstelling over België en de Tweede Wereldoorlog werd geopend. Dit is hoe een hedendaags museum hoort te zijn: vloeren, wanden, verlichting, toonkasten,... aangevuld met multimedia, alles zet aan om te ontdekken. En daarvoor voorzie je best de nodige tijd, want deze expo is verspreid over maar liefst twaalf zalen. Naast de zuivere militaire geschiedenis wordt er ook veel aandacht besteed aan de economische, politieke, sociale en menselijke gevolgen van de oorlog. Wat mij betreft, is dit het beste gedeelte van het museum.
Maar er is nog meer... Zo is er ook de Luchtvaarthal waar meer dan 100 jaar luchtvaartgeschiedenis uit de doeken wordt gedaan. Van luchtballonnen over toestellen uit de wereldoorlogen tot de F16. De Technische Zaal brengt dan weer de evolutie van de draagbare bewapening met een impressionante collectie vuurwapens uit de 19de eeuw. Dan is er ook nog een zaal waar een mooie verzameling harnassen, zwaarden en middeleeuwse wapens is ondergebracht. In de Marinezaal wacht je dan weer het verhaal van de Belgische Marine sinds haar oprichting in 1831 met een ruimte die aandacht besteed aan de militaire operaties in Antarctica.
En dan nog de kers op de taart: via het museum heb je toegang tot de Triomfboog van het Jubelpark. Via een smalle wenteltrap (of de lift) bereik je de twee dakterrassen die een fantastisch uitzicht op onze hoofdstad bieden. Wij herkenden alvast het Atomium, de basiliek van Koekelberg, de zendtoren van de VRT en de gebouwen van het Europees parlement.
Wat begon als een tijdvullertje, bleek een ontdekking te zijn van een zeer indrukwekkend museum. Een bezoek meer dan waard!
Praktische info:
De Jubelparksite is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.
Voor alle info: Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Geopend dinsdag-zondag 9u-17u / maandag gesloten. Gewoon tarief 11 EUR (kortingen mogelijk - gratis met Museumpas - combiticket mogelijk - 5 EUR voor wie enkel het panoramaterras wil bezoeken).
© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten