Buitenbeentje... Autoworld, alles over de autogeschiedenis

Als kind schreef ik ieder jaar een brief aan de Sint met daarin - uiteraard - het speelgoed dat ik graag wou. Jarenlang prijkte daar een autogarage op, zo eentje met verschillende verdiepingen en onderaan een tankstation. Jaar na jaar moest ik beteuterd vaststellen dat de Goedheiligman weliswaar leuke speeltjes bracht, maar geen speelgoedgarage. Tja, dat werd toen nu eenmaal niet als speelgoed voor meisjes beschouwd... Autootjes had ik wel, met hopen, maar die moesten dan maar in een doos.




Zoveel jaren later is de liefde voor de auto fel getemperd, al kan ik een mooie bolide nog steeds appreciëren. Dus trekken we vandaag richting Brussel, meer bepaald naar het Jubelpark. Ter ere van 50 jaar onafhankelijkheid gaf koning Leopold II de opdracht dit park aan te leggen met een immense triomfboog. Met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1888 werd er achter de boog een grote hal uit staal en glas gebouwd als promotie voor de Belgische staat- en glasnijverheid. Deze hal werd in een latere fase opgesplitst en de Esplanade werd aangelegd. Een knap staaltje architectuur!





In één van deze hallen is Autoworld ondergebracht, een museum volledig gewijd aan de autogeschiedenis. De basis van de collectie is te danken aan twee grote verzamelaars: de familie Mahy (die één van de grootste autoverzamelingen ter wereld had en waarvan 200 auto's in het museum werden ondergebracht) en projectontwikkelaar Charly De Pauw (daarnaast ook bezitter van één van de grootste Brueghelcollecties ooit).





Je ziet er wagens van het einde van de 19de eeuw tot nu, met daarnaast ook een collectie motorfietsen, racewagens, brandweerauto's en koetsen, al staan deze laatste - letterlijk - in een donker hoekje. Het ontstaan van de "automobiel" wordt er uit de doeken gedaan en dan maak je een reis door de tijd: belle époque, oorlogsjaren, roaring twenties, jaren '50, ... En geloof me, er staan prachtige exemplaren!




Wie trouwens nog meer auto's wil zien, de rest van de Mahy-collectie vond onderdak in een voormalige textielfabriek in Leuze-en-Hainaut. Ongeveer 1000 voertuigen vertellen daar het verhaal van de automobielgeschiedenis van 1895 tot nu.




Praktische info:
De Jubelparksite is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer.
Voor alle info: Autoworld. Geopend ma-vrij 10u-17u / za-zo 10u-18u. Gewoon tarief 13 EUR (kortingen mogelijk - gratis met Museumpas).

Meer info over de Mahy-collectie: Mahymobiles.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts