Buitenbeentje... In en rond het MMP1917

Een gevuld dagprogramma vandaag: eerst een bezoek aan het MMP1917 en dan een flinke wandeling in de omgeving.

Het MMP1917 (Memorial Museum Passchendaele 1917) is gewijd aan WOI met speciale aandacht voor de Slag om Passchendaele in 1917. 
Alleen al de locatie is bijzonder: een kasteel in pseudo-Normandische bouwstijl dat dateert van circa 1924.

"Between the memory and the silence falls the shadow" - by Helen Pollock

Het kasteeldomein is gelegen op de plek van een voormalige augustijnerabdij. 
Tijdens de Franse bezetting werden alle goederen van de abdij verbeurd verklaard en verkocht. In 1797 werd de abdij eigendom van een Parijse zakenman die de abdijgebouwen sloopte en er een kasteel met bijgebouwen optrok. Later ging de eigendom over naar de Ieperse familie Iweins. 


Tijdens WOI werd het kasteeldomein (net als de gemeente) volledig verwoest. Het huidige kasteel wijkt volledig af van het vooroorlogse uitzicht en werd ook op een andere plek in het domein opgetrokken. Voor de opbouw werden trouwens materialen van de oude abdij gebruikt... Speuren maar!


Deze plek op zich ademt al geschiedenis, dus waar kan je dus beter het verhaal van de Derde Slag om Ieper vertellen. We waren zeer aangenaam verrast door de aanpak van het museum: hier geen saaie voorstellingen over de gebruikte oorlogsstrategieën. Wat dan wel? Een zeer doordacht parcours werd uitgewerkt om aan de hand van authentieke brieven, uniformen, persoonlijke bezittingen en videofragmenten het verhaal te brengen van één van de gruwelijkste veldslagen uit WOI, een veldslag die het leven kostte aan bijna 600.000 mensen voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. Of hoe deze Slag het visitekaartje werd van de zinloosheid van oorlog.
Het verhaal van de vijf slagen om Ieper wordt trouwens subliem voorgesteld in de filmzaal. Echt de moeite om er even rustig voor te gaan zitten.




Zeer bijzonder is de Dug Out Experience waar je als bezoeker ontdekt hoe de Britse soldaten ondergronds niet alleen materieel verborgen, maar er ook echt gingen leven. Sommige dug outs waren zo uitgebreid dat ze duizenden soldaten konden herbergen en ze waren uitgerust met slaapruimtes, keuken, ziekenboeg, communicatieruimte,... In deze regio waren er zo ongeveer 180, waardoor er in 1917/1918 meer mensen onder de grond woonden dan in het gebied rond Ieper.




Nog zo'n bijblijver is de Trench Experience, een waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven. Ook al is dit een "luxeversie" zonder modder, stank, gewonden of gedode soldaten, ... het heeft een beklijvend effect. 





Wat ons betreft, is dit museum een topper in zijn genre. Doen dus!



In het verlengde van het museumbezoek heeft Zonnebeke een eigen wandelnetwerk van bewegwijzerde wandelingen waarvan de meeste ook als thema WOI hebben. Langs het parcours vind je tal van infoborden.
Vanuit het kasteeldomein vertrekken er maar liefst drie: de Tyne Cot-route (8 km), de Pioniersroute (11,5 km) en de Polygon Wood-wandelroute (9 km). Wij kiezen voor de laatste. Het verhaal bij deze wandelbelevenis vind je hier: The Legacy of Passchendaele - Polygon Wood Wandelroute


MMP1917, Berten Pilsenstraat 5A, Zonnebeke (gratis parkeren, parking A max 3 uur met parkeerschijf, parking B onbeperkt). Meer info over tickets en reservatie op de website van MMP1917.

Voor wie het museumbezoek liever combineert met een themafietstocht, dat kan natuurlijk ook. Vanuit het kasteeldomein vertrekt immers de 14-18 The Legacy-fietsroute, goed voor 37 kilometer. Ook deze heb ik al in de benen en mijn verhaal kan je nalezen in de blogpost Fietsroute 14-18 The Legacy.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts