De Wastinefietsroute... meanderen tussen de kolen en ander lekkers

De laatste tijd fietsen we (heel) veel in Zeeuws-Vlaanderen, maar vandaag wagen we ons nog een keertje aan een tochtje in West-Vlaanderen. Het is veel te lang geleden... 
De keuze viel op de Wastineroute in het Brugse Ommeland. De tocht verkent een regio die minder gekend is bij het grote fiets- en wandelpubliek, namelijk de streek tussen Tielt, Torhout en Roeselare. Grote ontdekkingen moet je hier niet verwachten, maar wel een aaneenschakeling van rustige landbouwwegen. In deze tijd van het jaar fiets je bovendien tussen akkers vol kolen (je hebt ze voor het kiezen: rode kool, savooikool, bloemkool,...), prei, aardappelen, ajuin en uiteraard ook mais.


Officieel start de route in Egem, ooit gekend als Heeghem, maar aangezien een West-Vlaming de begin-h toch niet uitsprak, werd die al gauw weggelaten. Wij kiezen er echter voor te starten in het landelijke Schuiferskapelle: veel parking en dichter bij huis. Dat blijkt achteraf een goede zet, want in Egem is het kermis. De zon schijnt, een aangename (vrij stevige) bries zorgt voor de nodige afkoeling en de kilometers vlotten goed. We stoppen kort bij de zendmast van Egem, 305 meter hoog en gebouwd in 1973 op de plek waar ooit een militair vliegveld was. Hij wordt gebruikt voor het verspreiden van radiosignalen van de VRT en verschillende commerciële zenders. Hij doet ook dienst als GSM-mast. Een ding is zeker, je kan er niet naast kijken.


Dan doorkruisen we Koolskamp, een naam die voor wielerliefhebbers geen onbekende zal zijn. Hier wordt immers sinds 1908 het Wereldkampioenschap van Vlaanderen gereden, één van de oudste koersen in ons land. In het dorp is ook een vestiging van het diepvriesgroentebedrijf Ardo, dus verwonderlijk is het niet dat je in deze regio precies in één grote groentetuin aan het fietsen bent. Iets verderop, in Ardooie, is er nog een vestiging van het bedrijf en nog een hele resem andere, waaronder Dicofoods en Homifreez.


Via het gehucht Kapelhoek belanden we aan de Huwynsbossen, een jong bos van zo'n 35 hectare groot. Het komt ons bekend voor en na wat graven in ons geheugen, herinneren we ons de Heihoekwandeling (zie ook Herfstig wandelen in de Heihoek) die hier vertrekt. En als datzelfde geheugen ons niet in de steek laat, ligt er niet veel verderop een zuivelhoeve annex ijssalon. En ja hoor, na een paar honderd meter trekken we onze remmen toe bij "De Bossneppe" en installeren ons op een bankje in de weide met een zalig ijsje. De smaak "oma's appeltaart" is een aanrader!


Met een goed gevuld buikje - had ik al verteld dat we eigenlijk net onze picknick achter de kiezen hadden - peddelen we verder door de uitlopers van het Bulskampveld en het Vrijgeweed naar Wingene. Al de hele route zien we her en der tientallen kapelletjes opduiken, van grote veldkapellen tot kleine gevelkapelletjes. Het kon dan ook niet uitblijven dat we routebordjes voor de Kapelfietsroute zagen (32 km, start op Marktplein van Lichtervelde). Wellicht eveneens een leuke, net zoals de andere die we onderweg spotten (zie praktische info voor overzicht). 


Een dikke 50 kilometer verder staan we terug aan ons startpunt. En mocht je je nog afvragen waar de route haar naam vandaan haalt... Vroeger was dit een gebied van schrale graslanden met wat struiken, heide en kleine bosjes dat voornamelijk gebruikt werd om vee te laten grazen. Dit type grond noemt men wastines, "woeste gronden" in de betekenis van onontgonnen, niet-gecultiveerd land. Vandaag de dag worden wastines in veel natuurgebieden terug in ere hersteld en worden er grazers ingezet om dit te realiseren.


Conclusie: een mooie, ontspannen rit zonder meer. Ideaal om tijdens het groenteseizoen eens te rijden, ook al moet je dan af en toe eens aan de kant voor een of ander landbouwgevaarte. Dat doen we echter met plezier, want zonder hen geen groentjes op ons bord.


Praktische info:
vertrek : parking De Breuckplein, Schuiferskapelle (gratis, 30-tal plaatsen, openbaar toilet)
afstand : 51,3 km - lusvormig - vlak tot licht glooiend - 100% verhard
mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (zonnig, 24°C, 4 Bft) - stilte: 8,5/10

De Wastinefietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. 
Op Westtoer kan je de route als pdf of gpx downloaden. 
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Ook op RouteYou kan je ze terugvinden.
Weinig bankjes. Horeca aan start en onderweg.

Zin in een ambachtelijk ijsje onderweg? Check de site van De Bossneppe.


Zin in meer fiets- of wandeltochten? Deze kwamen we onderweg tegen:
Wandelingen:
  • Ommegank Plukwandelroute (6 km, bewegwijzerd, lus) - start De Breuckplein, Schuiferskappele
  • Heihoekwandeling* (8,5 km, bewegwijzerd, lus) - start Onthaalparking Huwynsbossen, Lichtervelde
  • Ardooieveldwandeling* (8,2 km, bewegwijzerd, lus) - start parking Provinciedomein 't Veld, Ardooie
Fietstochten:
Routes met * kan je via Westtoer terugvinden.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts