Herfstig wandelen in de Heihoek

Vandaag gaan we een frisse neus halen in West-Vlaanderen, ver weg van alle coronawandeldrukte. En die frisse neus mag je best wel letterlijk nemen, amper 9°C... Dit is even wennen na die warme herfstdagen die we dit jaar al hadden.
Mijn zoektocht naar stilte brengt ons deze keer naar het landelijke gebied ten zuiden van Lichtervelde. Daar ligt het Heikhoekwandelpad op ons te wachten.


Zonder goed te weten wat te verwachten, beginnen we aan de tocht. Toen ik deze morgen op zoek ging naar een route op de site van Westtoer, was het de zin "de absolute landelijke rust zal je treffen" die de doorslag gaf.


Het begint alvast goed: we starten op de onthaalparking van de Huwynsbossen die al uitnodigend naar ons lonken. Maar die gaan we pas ontdekken in het tweede deel van de wandeling.
Eerst gaat het door rustige woonwijken en langs autoluwe weggetjes met af en toe een wegeltje door de velden. 



Winterkost!

Het is een druilerige dag, dus de vergezichten zijn vrij onscherp, maar toch veelbelovend voor een zomerse dag (lees: wij komen terug om deze regio ook met al fietsend te verkennen). 
Nog een reden is de Bossneppe, een melkveeboerderij annex hoevewinkel én ijssalon. Het water komt me al in de mond bij het zien van het assortiment ambachtelijk bereide boerenkazen (zo'n 200 verschillende soorten), boter, yoghurt, karnemelk, chocomousse, ... En dan al die soorten ijs. Een mens zou zich 's zomers hier voor minder op het weideterras installeren. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de meer gedurfde smaken zoals bloedappelsien en oma's appeltaart, maar ook alle klassieke smaken staan op de kaart. Dit adresje wordt genoteerd voor verder onderzoek 😄

Onderweg veel oude hoeves en veldkapelletjes

Van hieruit is het nog een kort stukje voor we ons aan de onverharde paden wagen, in en om de Huwynsbossen. Dit natuurdomein van zo'n 35 ha is een vrij jong bos of, beter gezegd, een heraangeplant bos. De oorspronkelijke bossen die zich uitstrekten tot aan de rand van Roeselare werden grotendeels gerooid om weides en akkergrond te maken. Wat resteerde, verdween tijdens WOI en WOII. In de jaren '90 is men geleidelijk aan gestart met de herbossing. Een zéér geslaagd project, als je het ons vraagt.

Zenplekje in de Huywynsbossen


Langs een van de paadjes ontdekken we aan de rand van het bos een kunstwerk: een grote staalplaat met daarop het woord "puppietjes". Door de letters heen kan je Lichtervelde zien liggen, ook al is dat op een grijze dag als vandaag niet gemakkelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Mijn nieuwsgierigheid is getriggerd. Eenmaal thuis doe ik wat opzoekwerk. Wat blijkt: dit is een heus kindermonument dat in 2006 werd gerealiseerd. Het woord "puppietjes' werd door de Lichterveldse kinderen gekozen als hun favoriete woord. Het monument is een blijvende herinnering aan het KLIK-project (Kunst van, door en met Lichterveldse Kinderen) waarvoor acteur/zanger/presentator Wim Opbrouck het peterschap op zich nam. 
Zo'n ontdekkingen maken m'n dag altijd nog nét dat tikje beter: het brengt een positieve en creatieve boodschap, waar - zeker in coronatijden - veel nood aan is. 



Na nog wat extra omzwervingen in het bos is het tijd om huiswaarts te keren. En die "absolute landelijke rust"? Die hebben we gevonden!


Vertrek : onthaalparking Huwynsbossen, Beverenstraat 90, Lichtervelde (gratis parkeren - 50-tal plaatsen)
Afstand : 8,5 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (lbewolkt, 11°C, 3 Bft) - stilte: 9/10

Het Heihoekwandelpad is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Veel bankjes. Horeca onderweg in de Bossneppe.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts