Buitenbeentje... Zen op de Kalmthoutse Heide

Deze voormiddag brachten we een uitgebreid bezoek aan het Arboretum (zie Arboretum Kalmthout, een botanische schatkamer sinds 1856). Terwijl we dan toch in de buurt zijn, maken we van de gelegenheid gebruik een mooie heidewandeling te maken.


Place to be: Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied van zo'n 60 vierkante kilometer ligt aan weerszijden van de Belgische-Nederlandse grens. Het Nederlandse gedeelte heeft de status van nationaal park, ons deel moet het met de titel staatsreservaat stellen. Maar wie weet, komt daar ooit verandering in...




Dé trekpleister in dit gebied is uiteraard de heide die in deze tijd van het jaar machtig mooi in bloei staat. Maar het landschap biedt zoveel meer: vennen, duinen, bossen, weilanden, polders, ... Vanuit de verschillende toegangspoorten vertrekken maar liefst 25 bewegwijzerde wandelroutes, variërend van 1,7 tot 24 kilometer. En niets belet je natuurlijk om verschillende routes te combineren. Of je stippelt een eigen route uit via de wandelknooppunten.



Aangezien het onze eerste kennismaking is met dit stukje natuurschoon (ik weet het, shame on us) vertrekken we aan de belangrijkste toegangspoort, De Vroente in Kalmthout. In het bezoekerscentrum (waar ook het Bijenteeltmuseum zit) ga ik even bij de toeristische dienst informeren welke wandeling ons de meeste verschillende aspecten laat zien. Dat blijkt het blauwe Wandelpad Schaap te zijn van 8,5 kilometer.



Vanop de parking moeten we enkel nog de straat oversteken en dan begint de pret! De paadjes slingeren zich door de bossen en het duurt niet lang of we krijgen de eerste duinen al te zien. Hier en daar komt ook al wat heide piepen. We ontdekken ook de Putse Moer, een moerasgebied waar de landsgrens doorheen loopt. Aan de overkant zien we een statige villa met bijhorend landgoed. Blijkbaar hoort een groot deel van de Putse Moer tot dit landgoed. 




We trekken steeds dieper het Grenspark in en dat brengt ons naar het hart van het stiltegebied. Ben je op zoek naar stilte, rust en weidsheid, dan ben je in dit 3-Sterren Stiltegebied op de juiste plek. Geen wonder dus dat wij in onze nopjes zijn. We lopen door uitgestrekte heidevlaktes en door begrazingsgebied... Oren en ogen worden getrakteerd!



Dit is zo'n wandeling waar je gemiddelde stapsnelheid niet meteen records zal doen sneuvelen. Daarvoor zijn de vele bankjes veel te uitnodigend om van het eindeloze landschap te genieten. Met een beetje geluk spot je - net zoals wij - een kudde schapen of koeien, die hier druk met natuurbeheer bezig zijn. En dan is er ook nog de ondergrond. Vele paden zijn mul zand, wat het stappen trager en vermoeiender maakt. Niet dat dat ons gaat tegenhouden voor een verdere verkenning van het Grenspark. Dit smaakte zó naar meer...



Praktische info:
Vertrek: parking Bezoekerscentrum De Vroente - Putsesteenweg 129 - 2920 Kalmthout (ruime gratis parking)
Afstand: 8,5 km (100% onverhard) - lus - vlak met lichte glooingen
Mijn persoonlijke scores: 9/10 (halfbewolkt, 22°C, 1Bft) - stilte 9/10

Veel bankjes. Horeca aan vertrekpunt en omgeving.

De wandelroute "Schaap" is bewegwijzerd met blauwe bordjes met daarop de afbeelding van een schaap. Aan het bezoekerscentrum vind je de overzichtskaart. Je kan er ook deze en andere kaarten kopen. Meer info vind je op Grenspark Kalmthoutse Heide.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts