Buitenbeentje... Arboretum Kalmthout, een botanische schatkamer sinds 1856

Voor we straks de Kalmthoutse Heide intrekken, brengen we eerst een bezoekje aan het Arboretum Kalmthout, één van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen op het Europese vasteland. We bezochten al eerder dergelijke tuinen in het buitenland, zoals op Madeira of in Spanje, maar in ons eigen land kennen we alleen de Plantentuin van Meise. Hoogste tijd dus om ook dit plantenparadijs te gaan ontdekken.




Alles begon zo'n 160 jaar geleden. Toen had Charles van Geert hier een boomkwekerij. Zijn opvolgers maakten er hun privé-verzameltuin van en haalden veel zeldzame soorten naar Kalmthout. De collectie groeide uit tot een zeer gevarieerde verzameling en sommige planten die hier staan, zijn in de natuur bijna helemaal verdwenen of al uitgestorven. Je kan hier meer dan 7.000 plantensoorten uit de hele wereld bewonderen

In Limburg kan je fietsen door de bomen, in Antwerpen wandel je over de bomen.



Het moet gezegd, het resultaat is indrukwekkend. Het is een natuurlijke tuin, met heel veel slingerpaadjes en om ieder hoekje valt wel iets te beleven. Eind augustus is misschien niet de ideale periode om veel planten in bloei te zien, maar wat bloeide, deed dat uitbundig. En ook zonder veel bloemen valt er veel te zien, voelen en ruiken. Er staan prachtige bomen met ingewikkelde schorspatronen, door de slingerplanten en bamboebosjes waan je je op een ander continent, in de bonsaituin leer je hoe veelzijdig deze boomkunst wel niet is, ... En tussen al dat moois staan overal banken die uitnodigen om eens stil te staan (of beter gezegd: te zitten) bij al die wonderen van de natuur.

Het witte tuinpaviljoen, de "Gloriette", werd meer dan130 jaar geleden uit "pitch pine"-hout opgetrokken. Het hout van deze dennenboom uit het oosten van Noord-Amerika is zo sterk dat het vroeger gebruikt werd om schepen te bouwen en treinsporen aan te leggen.
 


Het arboretum is een bezoek waard in alle seizoenen. Wij plannen nog eens terug te komen in de winterperiode. Ze hebben hier immers één van de oudste en grootste collecties toverhazelaars in Europa. Wanneer andere bomen nog in diepe winterslaap zijn, betoveren de hamamelis al met hun gele, oranje of rode bloemen en hun zoet parfum. Ze organiseren hier zelfs heuse Hamamelisfeesten. Mét stip in de aganda!


Origineel overnachten in een cocoon


Oh ja, er is ook een cafetaria, een leuke cadeaushop en een plantencentrum om je eigen collectie uit te breiden.




Praktische info:
Arboretum Kalmthout - Heuvel 8 - 2920 Kalmthout (gratis parkeren)
Check de website Arboretum Kalmthout voor alle info over tentoonstellingen, workshops, themawandelingen, overnachtingen, ...


© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts