Op paddenstoelenjacht in stiltekamer Vloethemveld

Tijdens een van mijn fietstochten (zie Constant langs de Polderrand) eerder dit jaar ontdekte ik het Vloethemveld. Ik wist meteen dat dit natuurgebied voor een fantastische wandelervaring ging zorgen, ook al ging de fietsroute er maar een klein stukje door.


Het Vloethemveld is zo'n 330 hectare groot en biedt topnatuur. Het is dan ook geen wonder dat het tot het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden in Europa hoort.


Natuur en Bos heeft een aantal wandelingen in het gebied uitgestippeld. Wij gaan resoluut voor de gele "Langs bos en hei"-wandeling van een dikke tien kilometer. 
Starten doen we vanop de recent aangelegde parking die Vloethemveld deelt met de Campus Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten. Niet raar opkijken dus als je hordes brandweermannen ziet komen aanlopen om een brand te blussen. En ook niet schrikken als je wagen de dag erna nog een brandluchtje heeft. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden.


Verharde en onverharde wandelpaden wisselen elkaar af, net zoals de hoogtepunten. Waar we ook kijken, spotten we de mooiste paddenstoelen en de meest intense herfstkleuren. 










De sporen van het verleden als militair domein zijn nooit ver weg. We komen voorbij Kamp Vloethemveld, dat ooit zelfs een krijgsgevangenenkamp was, maar er zijn ook nog oude afrasteringen terug te vinden. 


Beklim zeker eens de Heidetoren die je een blik gunt op het uitgestrekte (ontoegankelijke) stiltegebied. In het landschap zie je overal begroeide omwallingen. Dit was ooit één groot munitiedepot en het stond hier vol munitiehuisjes. Om te voorkomen dat bij een ontploffing of brand de vlammen tussen de gebouwtjes zouden overslaan, werden er omwallingen aangelegd. De munitiegebouwtjes werden ondertussen afgebroken en de natuur wint haar terrein terug. De architectuur van de Heidetoren is trouwens gebaseerd op een wachttoren in het krijgsgevangenenkamp. 

De Heidetoren

Het voormalige munitiedepot

De natuurbeleving staat centraal in deze wandeling, net zoals de stilte en rust. Wanneer je langs de rand van het natuurgebied stapt, hoor je in de verte wat landbouwactiviteit, maar dat is het dan ook. Terecht werd dit gebied door Natuur en Bos tot stiltekamer gedoopt.

Een dode boom wordt recyclage op zijn mooist.

Hier en daar wordt rond nieuwe aanplantingen als test een houten raster geplaatst om te voorkomen dat wildschade optreedt.

Wat ons betreft: Vloetemveld = topnatuur = topervaring!



Vertrek : parking Vloethemveld, Dikmuidse Heirweg 2, Zedelgem (gratis parkeren, 100-tal plaatsen)
Afstand : 10,4 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 9,5/10 (bewolkt, 15°C, 4 Bft) - stilte : 9/10

De "Lang bos en hei"-wandelroute is bewegwijzerd  (bordjes met geel vierkant). 
Je kan de route downloaden op de site van Natuur en Bos:
Een paar bankjes. Geen horeca.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts