Fietsen onder de zeespiegel... in Vlaanderen

Geen zon vandaag, maar ook geen wind. Bij een temperatuur van een schamele 12 graden toch ideaal om ons nog eens aan een fietstocht te wagen. 

Biking on the edge

We trekken naar de Westhoek, naar het kleine Wulveringem en Vinkem, samen ooit gefusioneerd tot Beauvoorde. De tweelinggemeente dankte haar naam aan het kasteel van Beauvoorde, het startpunt van onze Moerenfietsroute. Sinds 1977 werd de tweelinggemeente met zo'n 650 inwoners bij Veurne gevoegd, maar de naam Beauvoorde is blijven hangen... mede dankzij de Beauvoordse pannenkoeken en paté.

Beauvoorde is - net als Watou (zie Watou 2020) - een kunst- en poëziedorp. Je vindt er verschillende galeries en een tweedehands boekwinkel. Er worden regelmatig poëzie-evenementen georganiseerd en de ontwijde kerk van Vinkem wordt als tentoonstellingsruimte gebruikt. 
Het kasteel is in beheer van Herita vzw (het voormalige Erfgoed Vlaanderen) en je kan er kennis maken met de leefwereld van de laatste bewoner, ridder Arthur Merghelynck, ooit nog burgemeester van Wulveringem. Creatieve geesten kunnen er ook terecht in de Schrijversresidentie of in de Creatieve Werkplek. Mij lijkt het zalig om hier mijn hersenspinsels de vrije loop te laten. Maar eerst nog wat inspiratie opdoen, dus de fiets op.


De moeren vormen een uitgebreid poldergebied op de Belgisch-Franse grens, meer dan 3000 hectare landbouwgebied ontstaan uit drooglegging... geen wonder dat we op onze tocht overal landbouwmachines druk in de weer zien. Aardappelen worden gerooid, kolen geoogst, velden geploegd en bemest. De meeuwen zijn in groten getale van de kust naar hier afgezakt om in het zog van de tractors hun buikje te vullen. 
Wat ons opvalt, is de grijze kleur van de aarde. Dat is blijkbaar te wijten aan het hoge zandgehalte in de bodem. Mochten we niet beter weten, zouden we denken dat het aan het vriezen was. 
Je vindt hier trouwens het laagste punt van België; fietsen onder de zeespiegel kan dus ook in Vlaanderen.


De fietstocht brengt ons langs pittoreske dorpjes zoals Izenberge, Gijverinkhove, Leisele en Houtem. Her en der spotten we een kappelletje of een oude molen. Voor de rest: kilometers heerlijke rust en stilte! Meer moet dat niet zijn vandaag.




Afsluiten doen we met een lekkere streekspecialiteit, de Beauvoordse pannenkoeken. Of hoe je meer dan één reden hebt om eens naar hier af te zakken.

Vertrek : kasteel Beauvoorde, Wulveringemstraat 10, Veurne (gratis parkeren)
Afstand : 39 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen - 8/10 (lbewolkt, 12°C, 2 Bft) - stilte : 9/10

De Moerenfietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de kaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Meer info over het kasteel van Beauvoorde kan je nalezen op https://www.kasteelbeauvoorde.be.
Veel bankjes. Weinig horeca.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts