Buitenbeentje... Actief dagje Noord-Brabant: Fort De Roovere, de Basiliek van Oudenbosch en de Rucphense Bossen
Vandaag wippen we de Nederlandse grens over en starten onze dag in Halsteren met een wandeling over Fort De Roovere. Voor wie nu meteen begint te fantaseren over ridderkastelen en ophaalbruggen... je vindt hier niets van dit alles. Fort De Roovere is immers een typische "schans", een militair verdedigingswerk. In de regel is zo'n schans stervormig met meestal vier punten (bastions) en omringd door een gracht en andere verdedigingstechnieken zoals wallen, ingegraven palen of staken. Slim bekeken, want niet alleen was dit een snelle, goedkope en efficiënte bouwtechniek, de aarden wallen hadden ook minder te lijden van geschut dan muren. Deze verdedigingswerken werden veel gebruikt tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Fort De Roovere, het grootste fort van de West-Brabantse Waterlinie, werd in 1628 aangelegd ter verdediging van het strategisch gelegen Bergen-op-Zoom. De techniek was simpel: bij bedreiging werd het omliggende land onder water gezet, iets wat toch zo'n 7 keer noodzakelijk bleek. Het waterpeil was dan zo'n 50 tot 80 centimeter, te diep om met wapens te doorwaden en te ondiep om op te varen. Dit gebied kwam uiteindelijk meer dan 50 jaar onder water te staan. De eerste commandant van het fort leende zijn naam niet alleen aan de schans, maar ook aan de schitterende uitkijktoren die in het gebied staat.
De Pompejus-uitkijktoren is een knap staaltje architectuur, 129 treden oftewel 25 meter hoog. Bijzonder aan dit exemplaar is dat hij overhelt boven de gracht. Bovendien is het tegelijk ook een openluchttheather en expositieruimte. Zelf ben ik fan van uitkijktorens en ik kan het nooit laten ze te beklimmen. Maar het is de eerste keer dat ik wat wankel op mijn benen stond na de afdaling. De ingenieuze constructie neemt immers een loopje met mijn evenwichtsgevoel.
Iets verder wacht nog een leuke ervaring: de Mozesbrug. Aangezien er oorspronkelijk geen brug over de gracht lag en men dit gegeven wilde respecteren, werd een loopgraaf in de gracht aangelegd zodat je op ooghoogte met het wateroppervlak naar de overkant stapt. Het is het kleine broertje van het fietspad bij Bokrijk waarbij je 200 meter dwars door de vijver kan fietsen (lees ook Fietsbelevingen in Limburg), maar daarom niet minder fijn.
Het wandelpad brengt ons langs de oevers van de buitengrachten ook een stukje door natuurgebied Buitenlust. Stichting Brabants Landschap kocht dit gebied in 1987 van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust. De voormalige landgoederen Buitenlust en Klein Loo, beiden uit 1850, maken er deel van uit. Het is een aangename bosrijke omgeving... iets wat ook menig MTB-liefhebber heeft ontdekt. Het is zondag, dus hebben we het bosrijk niet voor ons alleen. Dat kan echter de wandelpret niet drukken.
Een dik uur later staan we terug op de parking aan de Ligneweg, ook al een verwijzing naar het fortverleden. Ben je in de buurt van Bergen op Zoom, dan is dit zeker een aanrader!
Nu de beentjes al een eerste opwarming hebben gehad, tuffen we naar Oudenbosch, een dorp met een rijke geschiedenis ten noorden van Roosendaal. De reden van ons bezoek zien we al van ver: de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. De bouwers ervan lieten zich inspireren door de Sint-Pieterskerk uit Rome. Zo werd de koepel overgenomen in het ontwerp en ook in het interieur zijn veel dezelfde elementen terug te vinden (o.a. een kleine kopie van de Pietà van Michelangelo). Adembenemend mooi!
Niet ver van de basiliek staat de Kapel Saint-Louis, nog zo'n bouwwerk waarvoor men de mosterd in Rome is gaan halen. Ze maakte deel uit van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint-Louis. Jammer genoeg is ze gesloten voor restauratie.
Gezien de tijd van het jaar is er nog wel meer gesloten: het arboretum en de botanische tuin, de sterrenwacht, het natuurhistorisch en volkundig museum, ... We kunnen wel nog een kijkje nemen op de begraafplaats van de broeders van Oudenbosch. En de rest houden we gewoon voor een volgend keertje.
Dan gaat het naar de Rucphense Bossen, een gebied van zo'n 1.200 ha ten zuiden van Roosendaal dat helemaal doorloopt tot aan de Nederlands-Belgische grens. Natuurmonumenten tekende hier een aantal paaltjesroutes uit, maar wij gaan voor een knooppuntertje. Dit gaat grotendeels door de uitgestrekte naaldbossen, maar ook een stukje door landbouwgebied. Zondag is ook in Nederland duidelijk wandeldag, maar er is ruim plek voor iedereen.
Natuurmonumenten staat in voor het beheer van het gebied, maar er zijn verschillende eigenaren. Een ervan is het Ministerie van Defensie die er een oefenterrein heeft. Mocht je over de De Schietbaan rijden, dan weet je meteen waar die naam vandaan komt. En de straatnaam Posthoorn verwijst dan weer naar de postbaan van Parijs naar Amsterdam die hier voorbijkwam. Een ander leuk weetje: de levendbarende hagedis voelt zich hier thuis. Deze is door het grote verspreidingsgebied niet echt een bedreigde diersoort, maar in Nederland prijkt ze jammer genoeg wel op de Rode Lijst.
En zo komt er een einde aan een heerlijk dagje. We hebben weer nieuwe plekjes ontdekt en de batterijtjes zijn weer opgeladen (ondanks de afwezigheid van zon). Ik kan niet wachten om deze regio in de toekomst verder te ontdekken!
Praktische info Fort De Roovere:
vertrek: parking Ligneweg, Halsteren (NL) (gratis).
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk een wandeling uitstippelen of je kan de bewegwijzerde gele (2km) of paarse (5km) route volgen. Opgelet: je moet eerst de gele route volgen en dan kan je aanknopen op de paarse. Je vindt ze hier: VVV Brabantse Wal - wandelroutes Fort De Roovere.
Wij volgden ons eigen knooppuntertje:
1 - 69 - 88 - 97 - 96 - 95 - 98 - 99 - 93 - 94 - 1
afstand: 5,2km - lus - 75% onverhard
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 - stilte 8/10
Ook een mooie route: Wandeling Te Gek Om Los Te Lopen (de Nederlandse tegenhanger van de Vlaamse Te Gekke Wandelingen).
Paar bankjes. Horeca op het Fort: De Schaft (infocentrum + drankjes/kleine hap).
Praktische info Basiliek van Oudenbosch/Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara:
De basiliek is gratis te bezoeken (dagelijks van 10u tot 16u (winter)/16u30 (zomer) - opgelet: op zondag is er een eucharistieviering om 11u en dan zijn geen rondleidingen mogelijk). Audiotour (3 euro) of rondleiding (3,5 euro voor aansluiten bij rondleiding op zaterdag 15u / 17 euro voor privégids). Bezoek aan de koepel (144 traptreden) mogelijk (1 euro). Kortingen in combinatie met bijvoorbeeld stadswandeling. Voor alle info: Visit Halderberge / Oudenbosch.
Gratis parkeren o.a. Achter 't Postkantoor, Stationsstraat en Sint-Annaplein.
Praktische info Rucphense Bossen:
vertrek: parking Pierestraat 14, Rucphen (NL) (gratis). In totaal zijn er elf (kleine) parkings rondom het natuurgebied.
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk een wandeling uitstippelen of je kan een van de paaltjesroutes van Natuurmonumenten volgen. Je vindt ze hier: Natuurmonumenten - Rucphense Bossen (routes momenteel enkel op het terrein uitgezet, nog geen kaart/gpx beschikbaar).
Wij volgden ons eigen knooppuntertje:
SP (parking) - 59 - 1 - 2 - 3 - 4 - 8 - 6 - 7 - 59 - (parking) 53
afstand: 6,2km - lus - 75% onverhard
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 - stilte 8/10
Paar bankjes. Horeca onderweg.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).
.
© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten