Buitenbeentje... Fietsbelevingen in Limburg, dag 1 "Fietsen door het Water" met bezoek aan Bokrijk

Drie dagen Limburg, drie dagen zomerse temperaturen en op het verlanglijstje drie fietsbelevingen. Waar we normaal gezien onze nationale feestdag in Nederland "vieren", noodzaakt corona ons (nog altijd) tot vakantie in eigen land. Nu ja, we mogen naar het buitenland, maar met de terug stijgende cijfers leek ons dit geen goed idee.



Wat al een paar jaar op mijn bucket list staat, is een bezoek aan Bokrijk. Net zoals bij bijna iedere leeftijdsgenoot was dit in mijn kinderjaren een schooluitstap. Het enige wat ik er me echter nog van herinner, is dat ik er me geamuseerd heb in de grote speeltuin en dat ik voor mijn oma een Sarah Kay-prent* heb gekocht die ze tot haar overlijden in een kader aan de muur had hangen. Tot zover de verplichte cultuuruitstap 😄



Op mijn bike-it list staat dan weer de fietsbeleving "Fietsen door het Water". We hebben voor vandaag dus een strak plan en een goedgevulde dag: eerst een fietslusje van een zestal kilometer om al eens voor Mozes te spelen, dan een uitgebreid bezoek aan Bokrijk en - als er tijd en/of goesting over is - nog een extra fietslus.




Het is nog geen negen uur als we op de parking van het domein vertrekken voor onze eerste fietsbeleving: Fietsen door het Water. Wij zijn er vroeg bij, dus hebben we het parcours helemaal voor ons alleen... Dus dat vraagt gewoon om er twee keer door te rijden toch?! Dat kleine ommetje dat we door de coronamaatregelen moeten nemen (eenrichtingsverkeer weet je wel), fietsen we er graag bij.


Het moet gezegd, het heeft iets speciaals. Ik had me het stuk door het water wel langer voorgesteld, maar de omgeving is prachtig. Geen wonder dat deze "attractie" de World Landscape Architecture Award heeft gewonnen. Ook Time Magazine maakte al flink wat reclame door het uit te roepen tot één van de 100 plekken wereldwijd die je moet gezien hebben. Je bent gewaarschuwd... vroeg uit de veren is de boodschap als je dit plekje in alle rust wil bewonderen.
Het fietslusje brengt ons verder rond het domein in een bosrijke omgeving. Die zes kilometer zijn zó om. We zetten onze fietsen veilig weg in de fietsenstalling en gaan terug in de tijd in het openluchtmuseum. Viva de museumpas!


Dit "museum" werd in 1958 geopend en je kan er op wandel tussen zo'n 140 historische gebouwen. Denk daarbij aan langgevelhoeves, schuren, dijkhuisjes, een schaapskooi, een dorpskerk, een smidse, een pastorij, ... allemaal gebouwen die op hun oorspronkelijke plek weg moesten en hier steen voor steen heropgebouwd en gerestaureerd werden. Bij aankomst wordt ons de Bokrijkroute aangeraden: gewoon de gele bordjes volgen om zo alle hoekjes van het domein te zien en beleven. Ook al is deze route maar 4 kilometer, je bent er ruim een halve dag zoet mee omdat er onderweg vanalles te bekijken valt.



We wandelen eerst naar de "Kempen" waar vakmanschap centraal staat. We leren er meer over de geschiedenis van het brood bakken, textiel bewerken, hout- en leerbewerking, de smidse, ... We proeven zelfs een ter plaatse gebrouwen biertje. Voor kinderen zijn er verschillende ateliers: van pottenbakken tot brood bakken of een lederen armband maken. Als volwassene moeten we het stellen met demonstraties... Ook tof natuurlijk, maar ik ben toch wel een tikje jaloers op die gastjes 😀 




Onderweg ontdekken we een prachtige kruidentuin en tal van wegkappelletjes. Zo belanden we in "Oost- en West-Vlaanderen" waar voornamelijk het werk van schilder Pieter Bruegel de Oude centraal staat. We wijken af van de gele route om ook "De sixties" te gaan ontdekken in "De Oude Stad". Daar vinden we decors van een kapsalon, een woonkamer, een keuken, ... zelfs een tankstation en een café. Er is toch écht wel veel veranderd. En zo belanden we uiteindelijk in "Haspengouw" waar acteurs het dorpsleven anno 1919 naspelen: de pastoor die komt vragen hoe het met de zieke man van de arme boerin is gesteld, de rijke boer die zich kwaad maakt op zijn vrouw omdat ze haar zeep wil weggeven, de dorpsleraar die ons een kijkje gunt in zijn klas, ... 








Als we terug aan de poort staan, hebben we ruim 9 kilometer gestapt. Maar aangezien er nog wat "poer" in onze benen zit, gaan we nog even met de fiets een toertje doen. Park Bokrijk ligt immers in het vijvergebied De Wijers en die wil ik wel eens van dichterbij gaan bekijken. 


Na een derde passage van "Fietsen door het Water" (waar het overigens ondertussen beredruk is) gaat het via bosrijke paadjes naar Domein Kiewit en de bijhorende kinderboerderij. Dan volgen wat rustige woonwijken. En ineens is daar de Pukkelpopweide... De opbouw is in volle gang. Raar dat dit festival met de stijgende coronacijfers toch kan doorgaan.** Wat verder moeten we een drukke baan kruisen en fietsen we door Kievit. Na dit intermezzo volgen weer leuke weggetjes en we vangen al een glimp op van de Grote Platwijer. We besluiten nog tot aan het Albertkanaal te peddelen, door het Natuurreservaat de Platwijers en dan rechtsomkeer te maken. Kwestie van alles nog eens in een ander perspectief te zien. De oorspronkelijke geplande lus bewaren we voor een volgend bezoekje aan de regio, voor vandaag is het welletjes geweest en onze magen beginnen te knorren 😄


Dag 1 was alvast een voltreffer! Bokrijk is een aanrader voor jong én oud. Ook hier " moeten" we nog eens terugkeren want een wandeling in het arboretum lijkt ook wel wat.



* Sarah Kay was de Australische tegenhangster van de Amerikaanse Holly Hobbie, een fictief meisjesfiguur bekend als pop en illustratie op allerhande producten. 
** Op 23/07/2021 wordt beslist Pukkelpop alsnog af te lasten.


Vertrek: parking 2, Bokrijklaan1, Genk (5 euro/dagticket, megaparking)
Afstand: wandelen ca 9 km (bewegwijzerd) - fietsen ca 34 km (knooppunten) - vlak
Score: 9/10 (zonnig, 23°C, 2Bft) - stilte 8,5/10

Fietsroutes op netwerken "Limburgse Kempen" en "Hasselt"
  • verkenningslusje 6 km: 243 - 91 - 92 - 71 - 242 - 243
  • lus 34 km: 243 - 91 - 95 - 237 - 94 - 93 - 301 - 300 - 305 - 92 - 71 - 242 - 243 (wij fietsten tot 95 en terug)
Wandelroutes in het openluchtmuseum: keuze tussen de gele Bokrijkroute (4,5 km met optie uitbreiding The Sixties + 1,5 km), de blauwe Vakmanschapsroute (2,2 km) of de interactieve rode Bruegelgameroute (2,3 km).
Wandelen door het water: 4,1 km bewegwijzerd met gele ruiten
Wandelen rond en in het domein: bewegwijzerde routes van 1,5 tot 9,5 km. 
Voor alle info over Bokrijk: website Bokrijk.
Voor alle wandelmogelijkheden: website Wandelen in Limburg.
Nog een interessante site: Visit Limburg.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts