Buitenbeentje... Met mijn wandelmaatje naar De Maat

Wie op stap gaat in de regio van de Molse Meren en van idyllische plekjes houdt, krijgt waar voor zijn/haar geld. Vandaag krijgt natuur hier volop de ruimte, maar ooit was het anders. Meer nog, veel natuur is net ontstaan door menselijke activiteiten en dat verhaal is niet altijd zo ecologisch. Zo ontstond de nabijgelegen Lommelse Sahara door de uitstoot van de giftige stoffen van een nabijgelegen zinkfabriek (lees ook Sneeuwwandelen in de Sahara).


Moet er nog zand zijn?
De meeste Molse Meren zijn ontstaan door jarenlange witzandontginning. Het Molse kwartszand is een uitstekende grondstof voor de glas-, kristal- en keramische industrie. Het werd eerder toevallig ontdekt toen de Kempische kanalen in de 19de eeuw werden gegraven. Het afgegraafde zand werd toen achteloos op de oevers gedumpt. Een schipper zag het witte spul liggen, nam een staal en het zand bleek van zeer hoogstaande kwaliteit. Het duurde niet lang of de eerste ontginningsbedrijven vestigden zich in de streek. Veel van die bedrijven verdwenen, werden opgekocht door of gefusioneerd met andere spelers tot er vandaag nog één bedrijf overblijft, namelijk Sibelco, wereldmarktleider in de witzandontginning. 




Het gekendste Molse meer is het Zilvermeer - kwartszand staat ook bekend als zilverzand, vandaar de naam - dat als recreatiedomein werd ingericht. Ernaast ligt het Rauwse Meer, één van de grootste binnenmeren van Vlaanderen. Ook hier wordt niet langer kwartszand ontgonnen en je kan er volop genieten van de mooie wandelpaden. Via de wandelknooppunten kan je het Kristalpad volgen, een themawandeling van Toerisme Mol (zie praktische info). Wij kozen ervoor het pad langs de oevers te blijven volgen, want dat is - naar mijn persoonlijke mening - iets mooier en rustiger wandelen dan vlak naast de Postelsesteenweg.



Naast vele schitterende vergezichten op het meer, loop je ook door stukjes gemengd bos en wandel je ook aan de buitenrand van Natuurreservaat De Maat. Ook in dit natuurgebied vind je veel waterplassen, maar die zijn ontstaan door sprietwinning. Spriet is een soort bruinkool en een goedkope brandstof met een hoog zwavelgehalte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was steenkool schaars en was spriet een - weliswaar onwelriekend - alternatief. Vandaag kan je er een recordaantal soorten libelles komen bewonderen. 



Zin in meer?
Voor nog meer lokale geschiedenis moet je aan de andere kant van de Postelsesteenweg zijn: tussen wandelknooppunten 77 en 89 tref je Natuurreservaat 't Oud Stort. Veel fantasie heb je niet nodig om te weten waar die naam vandaan komt. Tot 1985 werd dit gebied immers gebruikt als stortplaats; met huishoudelijk afval werden de door sprietwinning ontstane putten gedempt. In de jaren '80 werden onder impuls van verschillende milieubewegingen meer en meer stortplaatsen gesloten en openden de eerste containerparken hun deuren. De hopen afval werden afgedekt met een dikke laag zand en klei, wat het glooiende karakter verklaart. Later werd er ook nog heide ingezaaid en zorgden schapen voor het onderhoud. Als je Toerisme Mol mag geloven, heb je bovenop de heuvels het gevoel in Schotland te zijn. Dat moeten we dus een volgende keer zeker eens gaan uittesten.



Ook de moeite: de Baileybrug over het kanaal Bocholt-Herentals (tussen wandelknooppunten 41 en 75). De oorspronkelijke brug over het kanaal werd tijdens WOII opgeblazen en door de Engelsen vervangen door een militaire brug, ontworpen door Donald Bailey. Dit knap staaltje techniek doet vandaag nog altijd prima dienst en is een must-see als je in de buurt bent. Het is immers één van de laatste bijna 100% originele baileybruggen in Europa. Een andere ligt meer in onze streek, namelijk over het Leopoldkanaal in Maldegem.


We kwamen al een paar keer fietsen in deze regio en dat was top. Nu weten we echter ook dat wandelen hier eveneens een feestje is. Molse Meren, until we meet again!


Praktische info:
vertrek: parking Postelsesteenweg 71, Mol (gratis).
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk een wandeling uitstippelen of je kan een suggestieroute/bewegwijzerde route volgen. Er werden hier door Toerisme Mol verschillende routes uitgewerkt waaronder het Kristalpad (suggestieroute op het wandelnetwerk). Voor de overige routes kan je een kijkje nemen op Toerisme Mol Wandelen.
mijn persoonlijke scores: algemeen 8,5/10 - stilte 8,5/10

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).

Paar bankjes. Horeca onderweg en aan het startpunt (wel met beperkte openingsuren tijdens het laagseizoen).

© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts