Buitenbeentje... Sneeuwwandelen in de Sahara

Sneeuwdagen zijn in Vlaanderen eerder uitzonderlijk geworden de laatste jaren, maar wij hebben geluk. Tijdens onze shortbreak in de Kempen wordt het landschap met een dekentje van zo'n 10 centimeter toegedekt. De temperatuur gaat vlotjes onder de min, waardoor de sneeuw mooi blijft liggen.




Dit zijn ideale omstandigheden voor een winterse wandeling in de Lommelse Sahara, bijna 200 hectare duin- en zandlandschap met in het midden ervan een groot meer.  Met de fiets waren we hier al een paar keer in de buurt en we waren toen telkens onder de indruk van deze prachtige brok natuur. Wie Sahara zegt, zegt los zand en laat dat nu net de ondergrond zijn die mij het minste ligt. Behalve wanneer het net als vandaag flink vriest en die zandlaag dus bevroren is. 




Starten doen we aan sportcentrum De Soeverein en na een klein stukje door een rustige woonwijk - met een paar doorkijkjes op de omliggende weilanden - duiken we een bospad in. We slingeren van links naar rechts... Gelukkig staan er voldoende knooppuntenpaaltjes, want het pad is door de sneeuw niet altijd even goed zichtbaar. De "ooohhhs" en "aaahhhs" volgen elkaar in sneltempo op: het zonlicht wordt prachtig gefilterd tussen de naaldbomen, de verschillende tinten groen en bruin contrasteren magnifiek tegen de staalblauwe hemel en de witte ondergrond, het meer ligt er oogverblindend wit bij, ... Je hebt zo van die wandeldagen dat het plaatje helemaal klopt en vandaag is zo'n dagje. 




Dit natuurgebied maakt deel uit van Bosland, dat sinds 2023 terecht tot Nationaal Park werd gepromoveerd. Toch bijzonder als je bedenkt dat de Lommelse Sahara ontstond als gevolg van zware pollutie. Begin 20ste eeuw zorgden de activiteiten van de zinkfabriek in de buurt ervoor dat het grondwater en de lucht zodanig verontreinigden dat alle planten en bomen afstierven. Wat overbleef, was een grote dorre zandvlakte. Gelukkig werd deze fabriek ondertussen gesloten en afgebroken, plantte men naaldbomen aan om verdere verzanding tegen te gaan en saneerde het zandwinningsbedrijf Sibelco de hele bodem. In ruil hiervoor kregen ze een vergunning om zand te winnen... wat meteen de oorsprong van het meer verklaart.



Plots spotten we tussen de bomen een bunker, een stenen ronde put en wat verder een "berg" midden in de bossen. Mijn fantasie begint onmiddellijk mogelijke scenario's te bedenken, maar op een infobord leren we dat het hier gaat om industrieel-archeologisch erfgoed. Tot 1967 was hier een testterrein van een springstoffenfabriek. Zo diende de "berg", beter gekend als de "piramide", als buffer tegen de scherven van de geteste antipersoonsmijnen. De put blijkt dan weer een vernietigingsput te zijn waar springstoffen die moesten worden vernietigd veilig tot ontploffing werden gebracht. Er werden ook springstoffen getest die in de mijnen en steengroeves werden gebruikt. Het geeft je toch een andere kijk op deze vredige plek...



En dan zien we hem plots tussen de bomen... de Reus van Bosland, een imposante uitkijktoren van 30 meter hoog. Je vindt hem tussen wandelknooppunten 36 en 37 of wanneer je één van de bewegwijzerde wandelingen volgt. Even testen of de tredes niet te glad zijn en dat blijkt niet het geval, dus wij naar boven. Het meer dat anders helderblauw of zelfs azuurgroen ligt te blinken, is nu herschapen tot een grote ijsvlakte. Wel mooi en bijzonder.




En zo stappen we alweer de laatste kilometers van deze zalige winterwandeling. Onze vierwieler staat ons trouw op de parking op te wachten... bijna moederziel alleen. Of hoe rustzoekers op een doordeweekse dag veelal het "speelterrein" voor zich alleen hebben. Het weekend staat voor de deur en ik vermoed dat hordes sneeuwliefhebbers hier hun hartje zullen komen ophalen. Groot gelijk hebben ze!

Land-art van Will Beckers


Praktische info:
vertrek: parking sportcentrum De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel (gratis).
routes: je kan zelf via het wandelknooppuntennetwerk Bosland een wandeling uitstippelen of je kan een bewegwijzerde wandeling volgen. Er werden hier door Toerisme Lommel 3 bewegwijzerde routes uitgewerkt: blauw (3 km), oranje (6 km) en rood (12 km). De rode route werd trouwens ooit verkozen tot mooiste wandelroute van Vlaanderen. Vanaf de parking volg je de verbindingsstraat "Nieuwe Kopen" tot aan het startpunt van de verschillende routes (tussen wandelknooppunten 42 en 41). De routes vind je ook terug op RouteYou; zoek de routes met als filter "specifieke auteur = Toerisme Lommel".
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 - stilte 8/10

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Routen Wandelplanner (gratis en reclamevrij) of RouteYou (enkel reclamevrij als abonnee).

Paar bankjes. Geen horeca op de route zelf, wel aan het startpunt.

© 2024 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts