Buitenbeentje... Lille, een stukje Vlaanderen in Frankrijk

Zo'n 20 kilometer over de Belgische grens met Frankrijk ligt Lille. Op weg naar het zuiden hadden we al dikwijls de skyline gespot, maar een bezoek aan de stad zelf was er nog niet van gekomen. Daar hebben we het voorbije weekend verandering in gebracht. Vanuit Gent is er een heel goede treinverbinding met Lille, dus lang moesten we niet twijfelen... op een dik uur sta je in het centrum.


De eigenlijke stad is niet zo groot en - mits een beetje conditie - liggen de meeste bezienswaardigheden op wandelafstand. Met de steden Roubaix, Villeneuve-d'Ascq en Tourcoing vormt ze echter de Europese metropool Lille en dan kom je al gauw aan meer dan 1.100.000 inwoners. Dit levert een plaatsje op in het lijstje van de vier grootste agglomeraties van Frankrijk.


Al meteen bij het buitenlopen van het station Lille Flandres valt je de grandeur op van de gebouwen. We zetten eerst koers naar Palais Rihour, ooit de residentie van Bourgondische hertogen, vandaag de plek waar je de toeristische dienst vindt. Ik weet het, we leven in de 21ste eeuw, maar een stadsplannetje op papier komt toch altijd van pas. Gewapend met dit kleinood gaan we op pad. 


Rijsel was in 2004 (samen met Genua) de culturele hoofdstad van Europa en mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Voor een groot deel van de bezoekers zijn de meer dan 2.000 winkels dé trekpleister, mij is het eerder om het culturele erfgoed te doen. Ik hou ervan om lukraak rond te dwalen en zo alle hoekjes en kantjes te leren kennen. Het moet gezegd: mijn verwachtingen worden meer dan ingelost. Er staan echte pareltjes! Een selectie...

















Op zondag trokken we dan weer naar het Palais des Beaux Arts, dat na het Louvre de grootste kunstcollectie van Frankrijk heeft. Voor de inkomprijs moet je het alvast niet laten: 7 euro per persoon voor de permanente collectie. 
Het monumentale gebouw uit de 19de eeuw ligt aan de Place de la République. Aan de overkant van het plein ligt de Préfecture du Nord, dat al even imposant is. Netjes in het midden ligt een mooie fontein en aan weerszijden vind je nog andere prachtige gevels.





Terug naar het museum. Na een grondige veiligheidscontrole staan we in een enorm atrium. De kassa zit een beetje verscholen in een zijnis, onze jas en rugzak kunnen we achterlaten in de gratis bewaakte vestiaire. En dan... We kregen geen plattegrond en er zijn ook weinig bordjes te bespeuren. Dan maar op goed geluk de eerste de beste gang volgen. Zo komen we bij de collectie keramiek uit de 17de en 18de eeuw terecht. Niet echt ons ding. Vandaar vinden we onze weg naar de galerij met beeldhouwwerken. Dat begint er al meer op te lijken. Een trap brengt ons naar een andere collectie met veel religieuze kunst. Er hangen enkele pareltjes tussen.
Nog een trap verder staan we in een zaal met een collectie van 14 maquettes in reliëf van vestingwerken door generaal Vauban, o.a. van Oudenaarde, Maastricht en Menen. Wellicht uiterst interessant voor velen, maar ook dit is ons ding niet echt. 








Was dit het? Gelukkig ontdekken we aan de andere kant van het atrium nog een andere trap. Die brengt ons naar de gaanderijen op de bovenverdieping. De trappenzaal alleen al is een lust voor het oog. Hier vinden we werken van grote namen zoals Rubens, Pieter Brueghel de Jonge, El Greco, Manet, Emile Claus, Monet, Vincent van Gogh, ... en werken van kunstenaars die mij minder bekend zijn. Hier voel ik mij in mijn nopjes. De werken komen in deze grote zalen trouwens heel goed tot hun recht.










Na het museumbezoek dwalen we nog even door het historische centrum. Stil kan je het niet noemen, maar het verschil met de hectiek van gisteren is toch groot. Nog een laatste terrasje (dankjewel lieve weergoden) en dan gaat het richting station... Kort, maar zeer fijn!









Praktische info:
Er is een heel goede treinverbinding tussen veel Belgische steden en Lille. Raadpleeg hiervoor de planner van de NMBS
Voor toeristische info kan je o.a. terecht op Toeristische Dienst Lille.
Hotels vind je in alle prijsklassen. Je vindt er zowel de grote ketens (Ibis, Novotel, ...) als de kleinere hotels. De leukste horecazaken vind je o.a. in de buurt van de Porte de Gand/Rue de Gand.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts