Buitenbeentje... Wandelen langs glooiende kouters en bos

Aangezien we vandaag in Grimbergen moesten zijn, besloten we meteen het aangename met het nuttige te combineren. De norbertijnenabdij van Grimbergen en het dorp liggen op het hoogste punt van de Maalbeekvallei, een natuurgebied dat zich uitstrekt in de heuvelachtige regio tussen Vilvoorde en Meise. Er valt hier heel wat te ontdekken: uiteraard Grimbergen zelf met de abdij en de bijhorende schitterende Sint-Servaasbasiliek, maar onder andere ook de ruïne van het Prinsenkasteel, drie watermolens, verschillende Brabantse hoeves, een paar kasteeldomeinen (zoals het Lintkasteel) en het Lintbos.


Op de parking van het Lintbos starten we vandaag een korte wandeling. Dit jonge bos werd aangelegd op het voormalig vliegveld van Grimbergen. Dit vliegveld werd in 1939 gebouwd en in gebruik genomen als militair hulpvliegveld voor het Belgisch Leger, maar het viel al in mei 1940 in Duitse handen. Na de bevrijding werd het nog een tijdje door de geallieerden gebruikt en na de overdracht aan de burgerlijke autoriteiten in 1946 waren het enkel nog sportvliegtuigen die van hieruit het luchtruim ingingen. Ook onze vroegere nationale trots Sabena gebruikte het vliegveld om piloten op te leiden. Dit waren echter geen lucratieve activiteiten en de verliezen stapelden zich op. Een sluiting dreigde, de buurtbewoners en andere belanghebbenden protesteerden. Dan maar - zoals het goede Belgen betaamt - een compromis uitgewerkt: een derde van het terrein is tot op vandaag een recreatief vliegveld, een ander klein stuk dient voor allerhande gemeentediensten en het overgrote deel werd tot het Lintbos omgevormd.



We gaan echter eerst de andere kant op. Een rustig straatje brengt ons tot aan de Tommenmolen, één van de watermolens aan de Maalbeek. Deze 16de-eeuwse molen is vandaag een museumcafé en restaurant waar het goed toeven is, maar gesloten op woensdag. Dan maar verder en we krijgen de eerste buurtweg van vandaag onder de wandelschoenen. Die brengt ons een eerste keer in het Lintbos en de bedoeling was om dan via een voetweg verder door de kouters te wandelen. Dat is zonder een boer gerekend die de voetweg ingezaaid heeft met maïs... Een paar honderd meter verder vinden we gelukkig een parallelle wegel zodat we terug op onze route kunnen aansluiten. Het is verrassend open en groen hier: aardappel- en maïsvelden voor zover het oog reikt. 


Zonder verdere incidenten duiken we voor de tweede keer het Lintbos in en een kronkelend bospad brengt ons terug naar de parking. Het was een klein, maar fijn ommetje.


Praktische info:
vertrek: parking Lintbos, kruising Lintbaan en Diegemput, 1850 Grimbergen (gratis ruime parking)
afstand: 7,3 km (80% onverhard) - lus - vlak tot licht glooiend
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 (halfbewolkt, 21°C, 4Bft) - stilte 7,5/10 

Je kan hier zelf een route uitstippelen op het virtuele wandelnetwerk "Brabantse Kouters".
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt.
Mijn route kan je terugvinden op RouteYou 2023 Grimbergen - Wandelen langs glooiende kouters en bos. Deze maakt deels gebruik van de virtuele knooppunten, deels van de buurt- en voetwegen.

Paar bankjes. Horeca onderweg en in het centrum van Grimbergen.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts