Buitenbeentje... Peter Mayle achterna

Een paar weken voor we op vakantie naar Frankrijk vertrokken, las ik "A year in Provence". Dit boek van de Britse schrijver Peter Mayle deed eind jaren 80 - begin jaren 90 van de vorige eeuw best wel wat stof opwaaien. Met de nodige humor vertelt hij over zijn intrek in een eeuwenoude woning in een klein dorp in de Provence en over zijn wedervaren met zijn dorpsgenoten. Vandaag de dag zou geen kat nog aanstoot nemen aan zijn rake typeringen, maar destijds was het een ander verhaal. Het dagboek werd een bestseller en hele hordes Britten zakten af naar de Luberon, in de ban van de magie van het zuiden. En in hun kielzog hele bussen Amerikanen en Japanners...

Pont Julien

De ondertussen overleden Peter Mayle verhuisde in 1987 naar Ménerbes, één van de befaamde "villages perchés" die deze regio rijk is. En omdat het altijd leuk is een fietstocht met een thema te hebben, stippel ik een route uit die ons langs dit mooie dorp zal brengen. Er zijn nog andere redenen om hier te komen fietsen, maar daar kom ik later op terug.

Op weg naar Bonnieux, perfect gelegen tussen de Petit en de Grand Luberon


We gaan van start op de parking van de Voie Verte du Calavon (die deel uitmaakt van de EuroVelo 8) aan de Pont Julien, een paar kilometers buiten Bonnieux. Deze brug is een goed bewaard gebleven bouwwerk uit de tijd dat de Romeinen het hier voor het zeggen hadden en de brug verbond Narbonne met Turijn. Van de Calavon is vandaag niet meer over dan wat plassen, dus kunnen we niet alleen de brug, maar ook de rivierbedding bewonderen. Voetgangers en fietsers kunnen de meer dan 2000 jaar oude brug nog oversteken, maar dat wordt het sluitstuk van deze tocht.

Een eerste glimp van Lacoste

Bonnieux

Landelijke weggetjes brengen ons steeds hoger naar het bergdorpje Bonnieux met een wirwar aan leuke straatjes en steegjes. Meermaals worden we getrakteerd op een schitterend uitzicht op het dal van de Calavon en we vangen zelfs al een glimp op van Lacoste, onze volgende stop. 

Ieder (oud) dorp heeft nog een wasplaats



Na wat te hebben rondgeneusd zetten we de daling in om niet veel later weer bergop te rijden. Lacoste is veel kleiner dan Bonnieux, maar had ooit een zeer beroemde inwoner: Markies De Sade, de Franse schrijver en filosoof die de idealen van de Franse revolutie steunde en streed voor politieke en sexuele vrijheid. Mede door zijn sadistische (geen idee welke term ze voor zijn tijd gebruikten) uitspattingen, belandde hij een groot deel van zijn leven in de gevangenis en hij werd zelfs twee maal ter dood veroordeeld. Uiteindelijk stierf hij in een psychiatrische kliniek. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij verschillende pornografische romans waaronder "Les cent vingt journées de Sodom". Zijn kasteel in Lacoste werd in 1792 tijdens een oproer verwoest. In 2000 werd de ruïne gekocht door modeontwerper Pierre Cardin, die het restaureerde en er jaarlijks een muziekfestival organiseerde. Het kasteel is het afwijken van de route meer dan waard, al was het maar om het fenomenale panorama over de streek.


Op bezoek bij Markies De Sade



Weer gaat het bergaf en dan weer bergop... ondanks de ebike worden de kuitspieren soms toch stevig aangesproken. We belanden in Ménerbes, volgens mij terecht één van de mooiste "villages perchés" van de Provence. En ik vertoef in goed gezelschap... Schrijvers zoals Albert Camus en Peter Mayle of kunstenaars zoals Picasso en Nicolas de Staël wandelden ooit in deze straatjes rond. In de zomer wordt het bergdorp overspoeld door toeristen, vandaag hebben we het quasi voor ons alleen.

Gezellige straatjes in Ménerbes


De laatste afdaling wordt ingezet richting Beaumettes waar we aanknopen op de Véloroute du Cavalon, één van de Voies Vertes die de Provence rijk is. Deze mooie fietsbaan loopt parallel met de D900, maar je hoort of ziet het verkeer amper. Meer en meer wordt ook in Frankrijk geïnvesteerd in fietstoerisme, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. We krijgen nu zo'n 10 kilometer vlak asfalt onder de wielen en dat met uitzicht op de ons omringende wijngaarden, lavendelvelden en bergen. 


Zalig fietsen in het groen


Eenmaal terug aan het vertrekpunt stel ik vast dat we aan de verkeerde kant van de Pont Julien uitkomen... Dus rij ik er niet één, maar twee keer over. Kwestie van me even Romein te voelen. De fietsen worden opgeladen en we tuffen terug naar ons vakantieadres. Maar niet vooraleer we een stop inlassen bij die andere reden voor deze tocht: Confiserie Saint-Denis. Sinds 1873 worden hier op artisanale wijze allerhande fruitsoorten gekonfijt. Mierzoet, maar o zo lekker. Sinds ik tijdens onze vorige vakantie in deze regio de gekonfijte clementines ontdekte, moet en zal ik een voorraadje inslaan voor thuis. Niet dat het bij een voorraadje clementines blijft... Na het proeven belanden ook nog meloen, aardbeien, abrikozen, ... op de stapel. 
Het gekonfijte fruit van de regio rond Apt was al in de middeleeuwen een lekkernij voor hooggeplaatsten. Sinds de kruistochten werd de methode licht aangepast en werd honing vervangen door suiker. Voor de rest is het recept hetzelfde gebleven: na het schoonmaken worden de vruchten gedurende een maand 15 keer (om de twee dagen) in een suikersiroop gekookt. Hierdoor wordt beetje bij beetje al het vocht uit de vrucht gehaald. Wat overblijft, zijn de meest goddelijke caloriebommetjes... En dat hebben we allemaal te danken aan de snoeplust van de pauselijke heersers van weleer. 



De buit

Uiterst tevreden over de fietstocht en mijn buit rijden we naar "ons" huisje in Aubignan. Hoogste tijd voor de apéro!


Praktische info:
vertrek: parking Voie Verte / Pont Julien, Les Lavadins, Route du Pont Julien, Bonnieux (FR) (gratis met sanitaire voorzieningen)
afstand: 32,6 km (100% verhard) - lus - ca 440 hoogtemeters 
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 20°C, 5Bft) - stilte 8,5/10

Bankjes en horeca aan in de bergdorpen. Voorzie buiten het hoogseizoen best een eigen picknick.

Deze fietsroute is een eigen bewerking van delen van bewegwijzerde routes: een stuk van de V863 Autour du Lubéron (langeafstandsroute 240 km) en een stuk van Véloroute du Cavalon (Voie Verte tussen Cavaillon en Apt, 45 km) met een doorsteek van Ménerbes naar Beaumettes. Een overzicht van alle bewegwijzerde fietsroutes in deze regio vind je op Provence à vélo. Hier kan je de fietsbrochure en de gpx-coördinaten downloaden. Mijn eigen bewerking kan je terugvinden via de link RouteYou 2023 Boucle cyclo Bonnieux-Lacoste-Ménerbes-Beaumettes-Pont Julien.
De Véloroute du Cavalon maakt deel uit van de EuroVelo 8 - La Méditerranée à vélo, een langeafstandsroute van meer dan 7.600 km die Cadiz (Spanje) met Athene (Griekenland) verbindt. Meer info vind je hierover via deze link: EuroVelo 8.

Voor alle zoetebekken onder ons nog een paar adresjes:

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

 




Reacties

Populaire posts