Buitenbeentje... Crillon-le-Brave, de perfecte wandelmix van prachtige vergezichten en middeleeuws erfgoed

De weergoden hebben hun kuren en onze fietsplannen zijn opgeborgen voor de rest van de vakantie. Niet getreurd, nog wandelideetjes genoeg!
Vandaag gaat het naar Crillon-le-Brave en op de weg ernaartoe zien we het bergdorp al prijken aan de voet van de Mont Ventoux. Eenmaal geparkeerd gaan we eerst even rondkijken op het kerkhof. Het is misschien een wat morbide fascinatie, maar ieder land heeft zo zijn eigen gewoontes, ook wat het begraven van de doden betreft, dus dat hoort er gewoon bij. Het ligt ook een beetje voor de hand dat we dat doen, want veelal parkeren we ons bij een begraafplaats. In deze regio liggen die meestal buiten de dorpskern zodat je niet in de smalle straatjes moet gaan laveren. Sommige graftombes zijn echte kunstwerken en die oude foto's zijn altijd mooi om te zien.





En dan en route! We volgen even een rustig baantje en slaan dan een aarden weg in. De regensluizen staan ondertussen op een kiertje en de paraplu's worden bovengehaald. We lopen tussen de wijnvelden die zich plots in een mistbank verhullen. Vijf minuten later is er van de mist of de regen al weer geen sprake meer. Fascinerend! De wijngaarden maken plaats voor naaldbos en het pad gaat steeds maar hoger. Wanneer we het hoogste punt van deze wandeling bereiken, weten we niet waar eerst kijken... zo grandioos is het uitzicht. En dan die stilte... zalig in het kwadraat.






De afdaling is er terug eentje om alert bij te blijven: een uitschuiver op de stenige ondergrond is snel gemaakt, iets wat ik sinds mijn zeer innige kennismaking met de Franse bodem vorig jaar liever wil vermijden. Wij zijn toch geen stappers die snelheids- of kilometerrecords willen halen, dus wordt er onderweg regelmatig gestopt om te snuffelen aan bloemen of een vogel in de gaten te houden. Volgens de site Terra Rando is het niveau van deze wandeling "facile", maar ik geloof toch eerder de statistiek van mijn RouteYou-app die medium aangeeft. Het is vooral de ondergrond die het af en toe wat pittiger maakt.




Doordat we de wandeling niet in het centrum gestart zijn (zoals wel staat aangegeven op de site, zie praktische info), hebben we nu nog een mooie afsluiter. Crillon-le-Brave is quasi volledig gerenoveerd en overal zie je getuigen van het middeleeuwse verleden, zoals de restanten van de vestingwallen en -poorten, de kasseistraatjes, de kapel, de wasplaats, ... Midden in het dorp prijkt het standbeeld van graaf Louis de Balbes de Berton de Crillon, één van de dapperste generaals van het Franse leger ten tijde van de godsdienstoorlogen. Ter ere van hem werd "le-Brave" toegevoegd aan de dorpsnaam. Rond het plein zitten een paar leuke horecazaken... een terrasje dient zich aan. Santé!






Zin in een langere route? Maak er dan een grotere lus van door te combineren met de wandeling die start in het lager gelegen Saint-Pierre-de-Vassols.
Ook tijdens deze wandeling word je getrakteerd op fraaie vergezichten en heerlijke landelijke weggetjes. 



Wij deden de wandelingen echter op twee verschillende dagen omdat we graag afwisseling hebben. Zo combineerden wij deze wandeling met een bezoek aan het prachtige dorp Le Barroux (inclusief kasteel en abdij). Ook een absolute aanrader!



Praktische info wandeling Crillon-le-Brave:
vertrek: parking begraafplaats, Chemin de Bédoin à Caromb, Crillon-le-Brave (FR) met 100 meter aanlooproute of parking Salle des Fêtes, 226 Rue de la Salle Polyvalente, Crillon-le-Brave (FR) op de route
afstand: 6,5 km (70% onverhard) - lus - ca 185 hoogtemeters 
mijn persoonlijke scores: 9/10 (bewolkt met een spat regen, 18°C, 2Bft) - stilte 9/10

Geen bankjes of horeca onderweg, wel in het dorpscentrum. 

Je vindt deze wandeling (brochure en gpx) terug op Terra Rando - Randonnée de Crillon-le-Brave, au sud du mont Ventoux.

Praktische info wandeling Saint-Pierre-de-Vassols:
vertrek: parking gemeentehuis/kerk, 30 Allée des Pins, Saint-Pierre-de-Vassols (FR)
afstand: 5 km (40% onverhard) - lus - ca 100 hoogtemeters 
mijn persoonlijke scores: 8,5/10 (bewolkt, 20°C, 2Bft) - stilte 8/10

Geen bankjes of horeca onderweg, wel in het dorpscentrum. 

Je vindt deze wandeling (brochure en gpx) terug op Terra Rando - Randonnée pédestre de Saint-Pierre-de-Vassols

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

 




Reacties

Populaire posts