Buitenbeentje... Rust en ruimte in Grenspark Kalmthoutse Heide

Wat hebben een pijlstaart, een schaap en een pauw gemeen? En nee, dit is geen raadseltje uit de Druivelaar... Geen idee? Tip: het zijn drie dieren die je kan spotten in Grenspark Kalmthoutse Heide. Dus ligt het voor de hand dat drie van de ontelbare wandelroutes in dit natuurgebied naar deze drie beestjes vernoemd werden.


We waren een weekendje weg in eigen land en dan wordt de regio verkend. Deze keer dus het natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit grensoverschrijdend natuurgebied is zo'n zestig vierkante kilometer groot, dus je bent best wel eventjes zoet. Er zijn vier officiële toegangspoorten waar je niet alleen parkeergelegenheid vindt, maar ook infoborden en horeca.



Wandelroute Pijlstaart
Onze eerste wandeldag is een zondag, wat gelijkstaat met wandeldrukte. We kiezen dan ook niet voor een officiële toegangspoort, maar voor het "startpunt" op de Huybergsebaan in Essen. Op het infobord staan een paar suggestielussen op het wandelnetwerk "Kempense Heide"; wij gaan voor de "Pijlstaart", die ons bos, water en onverharde paden belooft.


De eerste paar honderd meter zijn we een beetje op de sukkel en lopen een eindje langs de baan. Meer dan eens moeten we uitwijken voor een voorbijzoevende auto en dat is minder leuk. Gelukkig spotten we niet veel verder een bordje in een zijstraatje en vanaf dan start het echt. Wil je direct in schoonheid starten, verlaat dan de parking naar links, sla de Collegestraat in en aan de eerste kruising pik je in op het wandelnetwerk. 



Het eerste deel is een heen-en-terug stukje, iets wat ons niet echt stoort want je bekijkt alles dan eens in een ander perspectief. We stappen voorbij het natuurgebied De Nol, een van de enige overgebleven hoogveengebieden in Vlaanderen waar zeer bijzondere planten en dieren voorkomen. 


Dan start het lusje met eerst veel bos dat bij het landgoed De Boterbergen hoort. Liefhebbers van statige eikendreven kunnen hier het bewegwijzerde Wandelpad Bosbes als extraatje toevoegen. De ster van deze wandeling is echter het Stappersven, een van de grootste heidevennen in Vlaanderen. Je kan het tijdens deze wandeling uitgebreid bewonderen. Overal heb je natuurlijk doorkijkjes tussen de bomen en struiken, maar er is ook het mooie uitkijkplatform 'Kleine Stapper" dat door de afdeling houtbewerking van een plaatselijke school werd gemaakt. 



Tussen knooppunten 68 en 64 krijgen we asfalt onder de voeten, maar gelukkig is er zo goed als geen verkeer. Langs de baan staat de nieuwe uitkijktoren "De Stapper" waarop je pas écht ziet hoe groot het Stappersven wel niet is. Zeker als je het vergelijkt met de andere vennen die je onderweg te zien krijgt, zoals het Pluisven of de Drielingvennen. Via een zandpad langs de Nolse Duinen gaat het terug naar knooppunt 70 om vandaaruit terug naar het startpunt te wandelen. Een leuke kennismaking met dit deel van het natuurgebied.




Wandelpad Schaap
Op maandag gaan we van start aan Toegangspoort De Vroente in Kalmthout. Na wat getwijfel gaan we toch wel weer voor het bewegwijzerde Wandelpad Schaap dat we al eens eerder deden (zie Zen op de Kalmthoutse Heide). Ondertussen staat er echter een nieuwe brand- en uitkijktoren van 42 meter hoog... die wil ik uiteraard eens beklimmen. Net zoals de vorige keer vinden we dit een toproute met veel heide, vennen en duinlandschappen.



Wandelpad Pauw
We hebben best nog wel wat energie over, dus rijden we nog naar de Brabantse Natuurpoort De Volksabdij in Ossendrecht, net over de Nederlandse grens. Na vennen, duinen en heidelandschap hebben we nu zin in bos. De keuze voor Wandelpad Pauw is dan ook snel gemaakt. Deze quasi volledig onverharde route loopt door de Abdijbossen op de hoge zandgronden van de Brabantse Wal, ook wel aangeduid als De Zoom. Dit natuurgebied is bijzonder vanwege een abrupt hoogteverschil - een steilrand - van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen kleipolders. Dit hoogteverschil is waarschijnlijk ontstaan door erosiewerking van de Schelde en de zee. Meteen heb je een verklaring waar Bergen op Zoom haar naam vandaan heeft. Het eerste deel van de wandeling gaat voornamelijk door dreven met hier en daar een ven, het tweede deel is een echt bospad waarbij je enige behendigheid moet hebben als je het droog wil houden om over de slootjes te geraken. Een aangename afsluiter van een zeer geslaagd wandelweekend.



Praktische info:
Suggestielus Pijlstaart (wandelnetwerk Kempense Heide)
Vertrek: parking startpunt Stappersven - Huybergsebaan 164, 2910 Essen (gratis)
Afstand: 9,5 km (72% onverhard) - lus - vlak 
Knooppunten: 63 - 70 - 64 - 3 - 68 - 2 - 1 - 70 - 63 - richting 65
Mijn persoonlijke scores: 8,5/10 (bewolkt tot zonnig, 10°C, 3Bft) - stilte 8,5/10
Vrij veel bankjes. Geen horeca.
Bewegwijzering = knooppunten.

Wandelpad Schaap
Vertrek: parking Bezoekerscentrum De Vroente - Putsesteenweg 129 - 2920 Kalmthout (ruime gratis parking)
Afstand: 8,5 km (100% onverhard) - lus - vlak met lichte glooingen
Mijn persoonlijke scores: 9/10 (bewolkt, 8°C, 3Bft) - stilte 9/10
Veel bankjes. Horeca aan vertrekpunt en omgeving.
Het wandelpad Schaap is bewegwijzerd met blauwe bordjes met daarop de afbeelding van een schaap. 

Wandelpad Pauw
Vertrek: parking Brabantse Natuurpoort De Volksabdij, Onze-Lieve-Vrouwe Ter Duinenlaan 199, Ossendrecht (Nederland) (ruime gratis parking)
Afstand: 5 km (95% onverhard) - lus - vlak met lichte glooingen
Mijn persoonlijke scores: 8,5/10 (bewolkt, 8°C, 3Bft) - stilte 8,5/10
Weinig bankjes. Horeca aan vertrekpunt.
Het wandelpad Pauw is bewegwijzerd met blauwe bordjes met daarop de afbeelding van een pauw.

Aan het Bezoekerscentrum De Vroente en de Natuurpoort De Volksabdij staan meerdere infoborden met o.a. de overzichtskaart met alle routes. Je kan er ook deze en andere kaarten kopen. Aan de startpunten staan enkel infoborden.
Meer info vind je op Grenspark Kalmthoutse Heide.
Je kan zelf een route uitstippelen via de gekende wandelknooppunten. Hiervoor bestaan routeplanners zoals bijvoorbeeld die van Routen of Wandelknooppunt. Ook op bijvoorbeeld RouteYou kan je een route plannen of routes opzoeken.

© 2023 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts