Brugge die Scone

Nog een paar dagen en dan loopt onze Museumpas ten einde. Na twee jaar intensief de deelnemende musea te hebben bezocht, gaan we onze pas dit keer niet vernieuwen. Kwestie van eens andere horizonten te verkennen...


Vandaag gaan we echter nog eens alles uit de kast halen. Daarvoor treinen we naar Brugge, een stad waar je ofwel van gruwt ofwel van houdt. Ik behoor overtuigd tot de laatste categorie. Toegegeven, het kan er best wat (te) druk zijn, maar er is zoveel moois te zien. In deze tijd van het jaar is dat zeker het geval, daar zorgt de kerstversiering wel voor.


Eerste stop: het Gruuthusemuseum, ondergebracht in het stadspaleis van de heren van Gruuthuse. Los van de collectie wandtapijten, manuscripten, glasramen, meubilair, schilderijen, munten, ... is het gebouw op zich al een bezoek waard. Bijzonder zijn de originele middeleeuwse bidkapel (met uitkijk op het gotische koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk) en het balkon dat een schitterend uitzicht biedt op de stad.








Daarna gaat het naar het Museum voor Volkskunde. Het is een leuke wandeling ernaartoe, door de minder gekende, maar daarom niet minder mooie straatjes van Brugge. In een rijtje gerestaureerde 17de-eeuwse werkmanshuisjes leer je meer over het dagelijkse leven in de 19de en 20ste eeuw. Denk daarbij aan een oud klaslokaal, kleermakersatelier of kruidenier. Zo leuk om al die oude spullen terug te zien! Het museum doet ons denken aan "ons" Museum voor Volkskunde (Gent) voor de omvorming tot het Huis van Alijn en de nieuwe manier van aanpak. Hopelijk kiezen ze er hier in Brugge voor deze manier van tentoonstellen nog even te behouden. 






Het is berekoud buiten en we willen strakjes nog naar de Wintergloed-lichtwandeling. Op de terugweg naar het centrum komen we voorbij een bijzondere kerktoren. Die blijkt bij het Adornesdomein te horen... met gratis toegang voor houders van een Museumpas. Dus gaan we een kijkje nemen in dit familiale privédomein dat in de 15de eeuw gebouwd werd als privéwoning, maar later andere functies kreeg zoals een klooster, een school en kantmuseum. Persoonlijk vond ik alleen de Jeruzalemkapel de moeite met een bijzondere koepel en een knap interieur.




We staan dan ook snel weer buiten... Nog meer dan tijd over om nog eens binnen te wippen in het Groeningemuseum (zie ook Vlaamse primitieven in een winterse gloed), een topper die ik een paar jaar geleden ontdekte. Wat een prachtcollectie hebben ze hier! Uiteraard ga ik me nog eens vergapen aan Jan van Eycks Madonna met kanunnik van der Paele... De details, de symboliek, de kleuren, het is een feestje voor iedere kunstliefhebber. Kom je hier voor de eerste keer, dan ben je al gauw een paar uren zoet.








Tussen de museabezoeken door struinen we langs de vele straatjes in het centrum, trakteren onszelf op een koffie, gaan de sfeer opsnuiven op de kerstmarkt,... en dan gaan de lichtjes van Wintergloed aan. Deze keer werd er voor een parcours buiten het historisch centrum gekozen en we wandelen langs acht verschillende lichtinstallaties met als thema "Awakening". Het is mooi, maar verre van verrassend of vernieuwend. Het doet Brugge echter nog dat tikje meer glitteren tijdens de eindejaarsperiode.


Na een tjokvol dagje brengt de trein ons terug naar Gent... Daar is het nog wachten tot 2024 voor het Lichtfestival opnieuw de wintermaanden opvrolijkt.



Praktische info:
Alle info over de Brugse musea kan je nalezen op Musea Brugge (locaties, openingsuren, prijzen, bereikbaarheid).
Een buitenbeentje is het Adornesdomein dat beheerd wordt door de familie de Limburg Stirum.
Wintergloed Brugge editie 2022-2023 : van 25/11/2022 tot 08/01/2023. Alle info: Visit Bruges.
Wij maakten gebruik van het Winter Promo Ticket dat de NMBS van 10/12/2022 t.e.m. 08/01/2023 aanbiedt.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.








Reacties

Populaire posts