Zalig wandelbad in Nieuwpoort

Sinds mijn kinderjaren is mijn favoriete kustgemeente De Haan. De laatste jaren heeft ze echter stevige concurrentie gekregen van Nieuwpoort


Deze "dubbele" stad heeft het allemaal. Nieuwpoort-Stad heeft een mooi historisch centrum met stadshalle en belfort (Unesco-werelderfgoed), een stadhuis in Vlaamse renaissancestijl en de gotische Onze-Lieve-Vrouwe-kerk. Al deze gebouwen (en veel andere) werden echter tijdens WOI volledig verwoest, dus wat je vandaag te zien krijgt, zijn de gerestaureerde versies. Op het marktplein kom je trouwens alles te weten over Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort. 






Daarnaast is er Nieuwpoort-Bad met - uiteraard - een flinke strook zandstrand, een toffe winkelstraat en de twee staketsels annex wandelpromenade aan de Havengeul. Het is immers hier dat de IJzer uitmondt in de Noordzee en dat zorgt voor extra kijkplezier in de jachthaven én de vissershaven. Niet alleen op de zeedijk vind je vele leuke horeca-adresjes, ook aan de Vismijn is het goed en lekker toeven.






En er is meer: het sluizencomplex de Ganzepoot, het Koning Albert I-monument met daarbij het bezoekerscentrum Westfront of de vele Beaufort-kunstwerken die in de loop van de verschillende edities van deze driejaarlijkse kunsthappening een definitief plekje kregen toegewezen. Ook aan natuurgebieden ontbreekt het hier niet: wie zich laat overzetten met het veer, komt terecht in natuurreservaat De IJzermonding. Via de Frontzate-fietsverbinding bereik je dan weer natuurdomein de Koolhofput, ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E40.







Wandelaars en fietsers kunnen hier hun hartje ophalen met de vele knooppunten van de wandel- en fietsnetwerken of kiezen voor een bewegwijzerde route.






We waren hier al meerdere keren voor een dagje, één keertje voor een tweedaagse, nu gaan we voor vier dagen verfrissende zeelucht. Tijdens ons verblijf krijgen we alle weertypes voorgeschoteld; van strakke blauwe luchten over een volledige regendag tot een mistige ochtend die opentrekt in schitterend wandelweer. Er wordt gewandeld, véél gewandeld, en genoten van het zicht op zee. De plannen voor een museumbezoek of avondje film worden al snel vergeten... Niets is mooier en geeft meer rust dan de steeds veranderende patronen in het water, het zand en de lucht. Bovendien is deze tijd van het jaar zeer rustig. Hoeft het gezegd dat het voor ons een topweekend was? 






Praktische info:
Wil je weten wat er om en rond Nieuwpoort te beleven valt: Visit Nieuwpoort. Of neem een kijkje op de site van De Kust.
Via de gekende routeplanners kan je eenvoudig je eigen wandel- of fietsroute uitstippelen op de knooppuntennetwerken. 

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts