De Vlasroterswandelroute (lus 4), om en rond vlasdorp Gottem
Vorig jaar brachten we een bezoekje aan Texture in Kortrijk, waar we alles te weten kwamen over de vlasindustrie (zie Texture, museum over Leie en vlas). Vandaag gaan we op stap in één van de kleine vlasdorpen rond Deinze, namelijk Gottem. Dit dorpje leefde tot midden 20ste eeuw hoofdzakelijk van de bloeiende vlasteelt langs de Leie. De nabijheid van het water was van groot belang voor het roten van het vlas, een proces waarbij de vlasvezels worden geweekt om verdere bewerking mogelijk te maken.
Van vlas in het water roten is hier al lang geen sprake meer, maar het landelijke karakter van de streek is er nog steeds. We hebben de keuze tussen vier bewegwijzerde lussen, gaande van 7 tot 11,5 kilometer. Aangezien dit een "revalidatiewandeling" is voor mijn wandelmaatje gaan we voor de vierde en kortste Vlasroterswandelroute. Die start op de parking van de gemeenschapszaal De Vlasschuur, waar het beeld staat van "De Vlasser" van Juul Claeys, een lokale kunstenaar en tijdgenoot van Roger Raveel. Vandaag staat het echter goed verstopt achter een werfcontainer.
En route! Eerst krijgen we landelijke weggetjes onder de voeten. De akkers liggen er kaal en troosteloos bij. Hier en daar spotten we een oude hoeve of een kapelletje. Van verhard gaat het over naar halfverhard als we de Oude Meers bereiken. Hier kan je genieten van mooie uitzichten op de Leievallei. Dan volgen terug wat rustige straatjes, een (heel) klein stukje langs de Oude Heirbaan (ja, de Romeinen hebben ook hier halt gehouden) en dan komt het mooiste stuk van deze route... een graspad langs de oevers van de Pereboomplassen. Dit is een oude Leiearm en het heeft niet veel gescheeld of deze waterweg was dichtgegooid. Gelukkig is het - dankzij een groep activisten - nooit zover gekomen en kunnen we vandaag nog genieten van dit mooie stukje natuur. Er is in deze regio al zoveel verloren gegaan. Sinds de jaren '50 werd de Leie immers rechtgetrokken en werd er massaal verkaveld. Hiervoor werden gronden en moerassen opgehoogd en Leiebochten gedempt... Het idyllische landschap dat door zoveel schilders en schrijvers bejubeld werd is niet meer, dus moeten we koesteren wat ons nog rest.
Het graspad gaat over in een aarden weggetje om ons tenslotte naar het jaagpad langs de Leie te brengen. Niet voor lang, want de kerk van Gottem komt al dichterbij. Voor we ons startpunt terug bereiken, passeren we nog de "heksenput" in de Pelsestraat. In deze vijver zou Tanneken Sconynck begraven liggen. Zij werd beschuldigd van hekserij en in Tielt doodgemarteld. Aangezien ze geen vergiffenis had gevraagd voor haar zonden, werd ze in ongewijde grond begraven. Ik heb me een beetje in het verhaal van Tanneke verdiept en geloof me, daar kan geen misdaadroman tegenop. Postuum werd ze alsnog van hekserij vrijgesproken. Ben je ooit eens een keertje op de Markt van Tielt, ga dan zeker eens naar het beeld van Tanneke kijken dat Jef Claerhout van haar maakte en dat voor het Belfort staat. Op het gebouw vind je trouwens ook een gedenkplaat voor Tanneke.
De Pelsestraat zal ons nog voor een andere reden bijblijven: de koeien waren net van de weide binnengehaald en de weg lag bezaaid met tekenen van hun tegenzin om op stal te gaan. Je had de keuze: ofwel door de modder, ofwel door de drek. Dat wordt schoenenpoetsen...
Al bij al vonden wij dit best een aangename wandeling. Dus de andere drie lussen gaan we zeker ook nog eens een kans geven.
Praktische info:
vertrek : parking gemeenschapszaal De Vlasschuur, Ardense Jagersstraat 4, 9800 Gottem
afstand : 7 km - lusvormig - vlak - circa 30% onverhard
mijn persoonlijke scores : algemeen: 8/10 (bewolkt, 10°C, 2 Bft) - stilte: 8,5/10
De Vlasroterswandelroutes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Lus 1 (11 km) vertrekt in Grammene, lus 2 (7,5 km) in Wontergem, lus 3 (8 km) en lus 4 (7 km) vertrekken in Gottem.
Op Routen kan je de routes als pdf of gpx downloaden.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Geen bankjes. Horeca: in Gottem vind je Huisbrouwerij Sint-Canarus, de kleinste en gezelligste brouwerij van België. 's Winters is het cafeetje geopend op zondag van 11u-21u.
© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten