Buitenbeentje... Groningen, oude stad met een jong hart

Bij een citytrip denk je wellicht niet meteen aan Groningen, de grootste stad in noordelijk Nederland. Ik in eerste instantie ook niet, maar toen we besloten om voor een week richting Borger in Drenthe te trekken, besloot ik toch om eens een kijkje te gaan nemen. Een zeer goede beslissing bleek achteraf.



Groningen is een stad op mensenmaat, waar je prima alles te voet kunt ontdekken. Het centrum is vrij compact en verdwalen is er quasi onmogelijk. 

Der Aa-kerk


De Martinitoren



Vanuit ons hotel fietsten we langs veilige en rustige fietspaden naar de binnenstad. Viva de knooppunten! Onder het toeziend oog van de Der Aa-kerk laten we onze tweewielers staan en dan gaan we op verkenning. Eerst gaan we over de Vismarkt met zijn historische panden richting de Grote Markt. Daar vind je dé must-see van Groningen: de Martinitoren ook gekend als d'Olle Grieze. Met zijn 97 meter is dit meteen het hoogste gebouw van de stad. Normaal gezien kan je de toren beklimmen, maar vandaag kan dat blijkbaar niet. Ook de bijhorende Martinikerk zit stevig op slot. Jammer, maar er valt nog veel meer te zien, zoals het imposante neoclassicistische stadhuis Door het parkje gaan we een oude stadspoort door en belanden in de Prinsentuin, één van de vele hofjes die de stad rijk is. Het is een oase van rust en een heerlijk plekje in deze energieke studentenstad.

Woonboot in stijl

De Prinsentuin


Een van de 10 verdiepingen van het Forum

Dakterras van het Forum... zeer hoog wauw-gehalte

Nee, je hebt niet gedronken, het Forum oogt wel degelijk scheef.

We keren op onze stappen terug en plots zie ik iemand lopen op het dakterras van een markant gebouw. Uiteraard gaan we dat van naderbij onderzoeken. Dat gebouw blijkt het Forum te zijn, één van de recentere aanwinsten van Groningen. Het is een openbare "ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen". Tja, curiosity never killed this cat, dus wij naar binnen. Daar vinden we een nog markantere binnenkant met filmzalen, de VVV, de stadsbibliotheek, horeca, het Smartlab en ... het hoogste dakterras van de stad met een fenomenaal uitzicht. 

Het stadhuis


Het Goudkantoor

De Vismarkt



Tijdens WOII werden heel wat gebouwen verwoest, maar gelukkig bleven er ook nog een heleboel overeind. Eentje daarvan is ronduit schitterend: het 17de-eeuwse Goudkantoor, nu een horecazaak, maar oorspronkelijk een belastingkantoor. Het is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en werd geheel terecht geklasseerd als Rijksmonument. Er werd een glazen overkapping tegenaan gebouwd om zo perfect te integreren met de omringende modernere gebouwen. We dwalen verder door de winkelstraten en stuiten steeds weer op nieuwe verassingen: grote winkelketens wisselen af met leuke boetiekjes, oude pakhuizen herinneren aan de bedrijvigheid van weleer, studenten flitsen ons behendig op de fiets voorbij, ... 

Groninger Museum



Synagoge (met rondleidingen en tentoonstellingen)

Overal getuigen oude pakhuizen aan de handel van weleer.

Een geval apart is het Groninger Museum, ontworpen als een langwerpig eiland. Het museum bestaat uit drie grote kleurrijke gebouwen in het water en wordt verbonden door gangen en pleinen. Binnen in de postmoderne paviljoenen vind je o.a. beeldende kunst, de archeologie en geschiedenis van Groningen, fotografie, mode, ... Te noteren voor een volgende keer.





Bij 28°C is het niet echt ideaal om uren door de straatjes te slenteren. De vele terrasjes bieden dan ook dé oplossing. Zo tikt de tijd verder en voor we het weten, is het uur van afscheid aangebroken. Even zoeken in de fietsenzee en niet veel later zijn we terug op weg naar ons hotel. Het moet gezegd: Groningen is een hartstikke toffe stad die we zeker nog eens een keertje aandoen. Er zijn nog onbekende straatjes genoeg.



Zicht vanop de Museumbrug

Praktische info:

Alle toeristische info kan je terugvinden op de site van Visit Groningen.

Wij verbleven in het centraal gelegen Hotel Van Der Valk Groningen-Westerbroek. Van hieruit sta je met de fiets op een halfuurtje in het hartje van Groningen of kan je nabijgelegen natuurgebieden zoals de Geopark Hondsrug of Nationaal Park Lauwersmeer verkennen. Zowel wandel- als fietsknooppunten lopen voorbij het hotel. De Hondsrugwandelroute is trouwens verkozen tot beste wandelroute van 2022.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts