Natuurgebied Wijmeers vanop de Scheldedijken

Zon, zon en nog eens zon... Wat een heerlijk wandelweer. Dus gaat de rolstoel voor mijn wandelmaatje in de kofferbak en rijden we naar Uitbergen, één van de oudste dorpen in het Scheldeland. Van hieruit vertrekken we voor een knooppuntertje in de wetlands van natuurgebied Wijmeers. Of beter gezegd: we genieten ervan vanop de verschillende dijken.



Normaal gezien (= met een hubbie zonder voetblessure) zouden we deze wandeling starten in Schellebelledorp. Daar laten we ons dan met het veer overzetten naar Den Aard, een gehucht van een straat groot, maar wel twee cafés rijk. Even de blauwe bel laten klingelen en de veerman bezorgt je een leuk tochtje over de Schelde, de grootste rivier van Vlaanderen. Het veer bestaat al meer dan 800 jaar en het is één van de weinige veren voor voetgangers en fietsers in Vlaanderen dat niet volgens een vast vaarschema werkt, maar op belsignaal. Tot 2003 gebeurde dat trouwens nog met een roeiboot.



Den Aard is de "toegangspoort" tot de Kalkense Meersen en het is zéér goed toeven op het terras van Café Den Aard bij Geert en Veerle. Grote dorst of kleine honger... een ideale afsluiter als je uitgewandeld bent. Of uitgefietst, dat kan ook natuurlijk. Bij de buren van taverne Scheldebries hebben we tot nu toe telkens voor gesloten deuren gestaan, maar wie weet, lukt het ons wel eens een keertje (weliswaar niet vandaag, want 's winters gesloten op woensdag). 



Genoeg over de aprés-randonnée... Eerst rollen we de mooie natuur in. En dat doen we - opnieuw normaal gezien - via de vele onverharde paden van het stiltegebied. Jarenlang is hier gewerkt aan het projectgebied Kalkense Meersen, een gebied van zo'n 1.000 hectare dat in het kader van het Sigmaplan werd heringericht. Niet alleen is de regio hierdoor beter beschermd tegen wateroverlast, maar ook de natuur kreeg volop nieuwe kansen. Zeldzame planten en dieren voelen zich prima thuis in de meersen, slikken en schorren. Natuurgebied Wijmeers, dat tussen Uitbergen en Schellebelle ligt, maakt er deel van uit en vormt twee overstromingsgebieden die door een overloopdijk van elkaar gescheiden zijn.


Vandaag kiezen we echter voor de (semi)verharde dijkpaden, ook al komen we onderweg twee keer een "hindernis" tegen (een stukje graspad en een kiezelwegje tussen twee woningen). Dat kan de pret echter niet drukken, met een beetje moeite geraken we er wel. Mijn "rolmaatje" is gelukkig nog een beetje mobiel, want op een gegeven moment moeten we via een trap de dijk op. Maar wie deze klim niet ziet zitten, kan gewoon naast de dijk blijven stappen/rollen. Iets verder kan je via een hellende weg de dijk op. 



We genieten van de zon op onze snoet en van de ontluikende lente. Je ziet en voelt het aan alles, de natuur maakt zich op om in nieuw leven uit te barsten. De vogels kwetteren erop los en de eerste vlinders dartelen vrolijk voorbij. Nog even en dan ziet het er ook hier helemaal anders uit. Fijn toch, die seizoenen!



Praktische info:
vertrek: kerk Uitbergen (Berlare), Veerstraat (gratis parkeren)
afstand: ca 5,8 km (0,2 km onverhard) - lus - vlak - rolstoelvriendelijk
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 (zonnig, 9°C, 3Bft) - stilte 8,5/10 - score als rolstoelwandeling 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Kalkense Meersen - Donkmeer".
Knooppunten: 85 - 88 - 90 - 92 - 95 - 97 - 4 - 2 - 94 - 93 - 99 - 89 - 87 - 86 - 85
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt of Routen Wandelplanner.

Paar bankjes. Horeca in Uitbergen en Den Aard. Als je met het veer de oversteek naar Schellebelledorp maakt, vind je daar ook heel wat horecazaken.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts