Buitenbeentje... Rolstoelwandelen tussen eb en vloed

Yep, weer eens in Groede-Bad. Deze keer gaan we voor een flinke rolstoelwandeling die de natuur en de polders achter de duinenrij verkent.



Starten met ons knooppuntertje doen we vanop parking Walendijk, goed voor 900 auto's, dus op een doordeweekse dag altijd een plekje. Van de beloofde zon is niets te bespeuren, dus onder een grijze lucht rollen we naar de ingang van natuurgebied Waterdunen



Om van knooppunt 74 naar 82 te gaan heb je drie opties: (1) je volgt de officiële bewegwijzering die je op het dijkpad brengt, maar dan moet je er wel een stevige duwpartij voor over hebben (2) je volgt het fietspad (3) je kiest voor een paar honderd meter extra en volgt het parallelle wandelpad in de Waterdunen. Voor ons is dit een no-brainer... Hoe meer natuurgebied, hoe liever. Eerst rollen we een poos langs de plassen en broedeilanden, dan gaan we langs de inlaatkreek het dijkpad op. Er komt bijna geen duwwerk aan te pas. Zo kunnen we toch nog wat containerreuzen spotten op de Westerschelde en de mistige skyline van Vlissingen. 




Aan knooppunt 82 gaat het weer de Waterdunen in en dan nog wel voor het mooiste stukje van het gebied als je het mij vraagt. Vanop de dijk kronkelt het grintpad naar beneden naar een eerste "vogelkijkbrug". De eerste keer dat we een wandeling in dit nieuwe natuurgebied deden (zie Natuurgebied Waterdunen, een nieuwe hotspot voor vogelspotters), volgden we één van de bewegwijzerde wandelroutes in omgekeerde richting en het was vrij uitputtend om de rolstoel deze helling op te krijgen. Nu is de afdaling een fluitje van een cent en het grint voorkomt dat het met een rotvaart naar beneden gaat. Tot het volgende knooppunt loop je dwars door het natuurgebied. Naast twee gluurmuren heb je ook twee bijzondere vogelkijkhutten. Bijzonder omdat jij door de grote ramen de vogels wel ziet, maar zij jou niet... 


Van knooppunt 81 tot 22 volgen we het fietspad met zicht op de weidse polders. Hier en daar zijn de akkers al ingezaaid, dus het zal niet lang meer duren voor het er hier weer helemaal anders gaat uitzien. Aan knooppunt 22 blijven wij nog even het fietspad volgen om dan de Woordweg in te slaan. Zonder rolstoel zouden wij ervoor geopteerd hebben aan het knooppunt al over te steken en de Gerard de Moorsweg te volgen. Dit is echter een aarden weg en wij willen het risico niet lopen om met de (gehuurde) rolstoel vast te lopen. Niet dat we veel verkeer hebben, maar uitwijken voor de enkele auto die toch passeert, is niet altijd evident. Als "beloning" kopen we een portie rode bieten aan een boerderijstalletje. Ook de andere producten zien er top uit, dus dat onthouden we voor een volgend keertje. 



Via de Catsweg bereiken we Groede Podium, een intrigerende plek. De Duitse bezetter bouwde hier tijdens WOII een bunkerdorp met de naam Stützpunkt Groede. De elf bunkers werden gecamoufleerd als huisjes met geschilderde ramen en deuren. Ze maakten deel uit van de Atlantikwall. Na de bevrijding werden de bunkers onder een laag aarde begraven of overwoekerd door struikgewas. Er kwam een vredig hertenkamp en een hotel-restaurant. In 2006 werd het tijd voor iets nieuws. De bunkers werden uitgegraven en in oorspronkelijke staat hersteld, er kwam een infocentrum en een speeltuin. De infoborden zorgen voor een extra toets.




De laatste kilometers worden ingezet. Die brengen ons langs de Zwartegatsche Kreek, een binnendijkse kreek en een restant van de afgedamde zeearm Zwarte Gat. Zo komen we terug bij de Groedse Duintjes en ons vertrekpunt. Gedaan met de rolpret voor vandaag...



Praktische info:
vertrek: parking Walendijk, Groede/Breskens (900 plaatsen, betalend 15/3 t.e.m. 15/11 tussen 11u en 18u, 1 EUR/uur of 4 EUR voor een dagticket)
afstand: ca 9 km (asfalt of grint) - lus - vlak (met af en toe een lichte helling) - rolstoelvriendelijk
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 (bewolkt, 11°C, 3Bft) - stilte 9/10 - score als rolstoelwandeling 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Grenzeloos wandelen / West-Zeeuws-Vlaanderen".
Knooppunten: 74 - 82 - 81 - 22 - 11 - 18 - 74
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt of Wandelnet.nl.

Bankjes in Waterdunen en Groede Podium. Horeca (fietscafé) in Groede Podium (beperkt geopend). 

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts