Buitenbeentje... Natuurgebied Waterdunen, een nieuwe hotspot voor vogelspotters

Al een hele week is het mistig. En nog niet zo'n klein beetje ook... Alle tinten grijs passeerden de revue. Tot vandaag! Aan de Zeeuwse kust werden immers opklaringen voorspeld. Dus niet getalmd, maar wegwezen voor een flinke portie zeelucht én zon.




Sinds een paar jaar wordt er ter hoogte van de Groedse Duintjes binnendijks duchtig gewerkt. Bij momenten leek het wel een grote bouwwerf. Een paar weken geleden ontdekten we het resultaat: natuurgebied Waterdunen, een bijzonder gebied waar natuurbeheer en recreatie hand in hand gaan. Het infobord leerde ons dat er een paar bewegwijzerde wandelroutes zijn, waaronder eentje - de gele vogelroute - volledig verhard en dus geschikt voor de rolstoel. Want die gaat/moet nog altijd mee ter ondersteuning van mijn wandelmaatje, ook al wordt er al een eindje gestapt.


Project Waterdunen, een innovatief staaltje kustversterking
De klimaatopwarming zal voor de nodige uitdagingen zorgen. Wat de stijging van de zeespiegel betreft, zal Nederland flink wat inspanningen moeten doen. Waterdunen is een voorbeeld van hoe ze hierop inspelen. Het natuurgebied is immers een deltawerk, maar niet eentje zoals we gewoon zijn zoals bijvoorbeeld de stormvloedkering Neeltje Jans.
In 2004 werd het plan uitgewerkt, in 2012 ging de eerste spade de grond in en in december 2021 werden dan uiteindelijk de wandelpaden opengesteld. Een werk van lange adem dus.


De naam Waterdunen verwijst naar het gelijknamige dorp en eiland dat in de 14de eeuw werd verzwolgen tijdens een stormvloed. Iets wat men nu absoluut wil voorkomen. 
Eén van de belangrijkste elementen in deze kustversterking is de getijdenduiker. Deze verbindt de Westerschelde met de Waterdunen waarbij het water uit de Westerschelde tweemaal per dag via de inlaatkreek gecontroleerd Waterdunen in- en uitstroomt. 
Hierdoor evolueert het gebied onder invloed van het getij van een zoet naar een zout gebied met schorren en slikken. Hierbij maken zoete plantensoorten zoals wilg en riet plaats voor typische schorrenplanten zoals zeekraal, schorrekruid en zulte. In het ondiepe water van de kreken leven er steeds meer vissen, garnalen, schelpdieren en krabben. Die laatste oefenen dan weer een enorme aantrekkingskracht uit op bewoners van allerhande pluimage... Letterlijk, want hier spot je sterns, zwartkopmeeuwen, kokmeeuwen, dwergsternen, visdiefjes, strandplevieren, kluten en lepelaars. De moerasgebieden trekken dan weer typische moerasvogels aan zoals de roerdomp en de blauwborst.
Bij extreme omstandigheden kan de getijdenduiker trouwens hermetisch afgesloten worden zodat er zich geen rampscenario's voordoen.



Daarnaast werd ook een versterkte klimaatduin aangelegd, vogelbroedeilanden werden ingericht en langs de wandelpaden werden tal van vogelkijkhutten en gluurmuren gebouwd. Kers op de taart is het Kustlaboratorium waar men onderzoek doet naar "zilte teelten". Hier gaan ondernemers aan de slag om uit te dokteren hoe de verzilting van de "binnendijkse" landbouwgrond (nog zo'n gevolg van de stijgende zeespiegel) kan gebruikt worden voor voedselproductie. Voor de hand liggend is bijvoorbeeld de oestergeul, maar er wordt ook geëxperimenteerd met allerhande kruiden en groenten.


Naast kustversterking en natuurherstel is er ook een derde luik aan dit project, namelijk het sociaal-economische. Lees: extra werkgelegenheid en bestedingen in de regio en inzetten op een uniek toeristisch product. Tijdens onze wandeling komen we voorbij het infobord van Molecaten Park Waterdunen... Om bewust te recreëren in de natuur wordt hier in 2022 gestart met de bouw van zo'n 350 vakantiewoningen en de aanleg van een duincamping met zo'n 225 plaatsen. Volgens de onderneming zullen duurzaamheid en circulariteit centraal staan, maar ik hou mijn hart vast. Zal dit niet ten koste gaan van de voor mij zo dierbare rust en stilte? Of hoe de natuur hier overduidelijk een prijskaartje heeft...



Op dit moment zijn deze bouwwerken nog niet gestart, dus gaan wij zeker nog een paar keer "herladen" in dit mooie stukje binnendijkse natuur voor de machines oprukken. 
Momenteel ziet het gebied er nog een beetje kaal uit, maar nu is de natuur aan zet en het is prachtig om zien hoe alles evolueert, steeds in beweging, net zoals het getij.


Praktische info:
vertrek: parking Walendijk Breskens (betalend 15/3 - 15/11 van 11u tot 18u - 900 plaatsen) of parking Slikkenburgseweg Breskens (betalend 15/3 - 15/11 van 11u tot 18u - 250 plaatsen)
afstand: gele vogelroute 5,5 km (verhard) - lus - vlak 
mijn persoonlijke scores: algemeen 8,5/10 (zonnig, 4°C, 1Bft) - stilte 9/10



Routes in Waterdunen: gele vogelroute (5,5 km - verhard) - groene zeekraalroute (4,5 km - deels onverhard) - blauwe golfroute (9 km - deels onverhard).
Ook al staat aangegeven dat de gele route rolstoelvriendelijk is, vergt het toch enige creativiteit om een paar hindernissen (zoals een dijktrap of een vrij hoge stoep) te overwinnen, maar voor een geoefende rolstoelwandelaar perfect haalbaar.
Vrij veel bankjes. Geen horeca. Veel vogelkijkhutten en gluurmuren met infoborden.
Meer info over dit gebied kan je o.a. nalezen op de site van Waterdunen.

© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts