Afwisseling troef in Drongengoedbos
Vandaag ga ik voluit voor een wandeling langs onverharde paden! Voor de gelegenheid krijg ik het gezelschap van een wandelmaatje die nog nooit van Landschapspark Drongengoed gehoord heeft. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen en hem te laten kennismaken met de vele gezichten van het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen.
Op weekends staan de parkings al gauw overvol, dus - naar mijn goede gewoonte - laat ik mijn vierwieler achter op een rustig plekje langs het parcours. Dat betekent wel dat we een stukje van zo'n 300 meter dubbel doen, maar hé, we zijn hier om te wandelen.
Het landelijke akkerlandschap verandert al snel als we Maldegemveld instappen. In dit natuurgebied is men al een tijdje bezig de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden te herstellen. Een werk van lange adem, maar het einde is in zicht. Toch zie je al resultaat en met een beetje fantasie waan je je in de Hoge Venen. Op een winterse dag als vandaag zie je weinig kleur, al zorgt een staalblauwe hemel wel voor mooie contrasten met de kale boomkruinen en de veenplassen. Je zal me dus op mijn woord moeten geloven dat je hier in andere seizoenen getrakteerd wordt op alle tinten groen, paars en een streepje geel. Aangezien het "hart" van het Maldegemveld (tussen knooppunten 24 en 23) tijdens het broedseizoen (01/03 - 30/06) niet toegankelijk is, kiezen wij voor een alternatieve route naar het Drongengoedbos. Ben je hier echter buiten het broedseizoen, doe dan zeker dit avontuurlijke stukje. Er is dan trouwens een grote kans dat je een paar konikpaarden of gallowaykoeien treft.
Van april tot november trekt trouwens schaapsherder Leen Ricour rond met haar kudde in het landschapspark. Ecologisch bosbeheer op zijn best. En wie vroeg (of laat) genoeg komt wandelen, maakt veel kans om reeën of damherten te spotten.
Na een zeer modderig intermezzo - waarbij ik er zowaar in slaag tot kniediep in het water te sukkelen - wisselen de bosdreven elkaar af. Het dambordpatroon van deze dreven vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw. De toenmalige abt van de norbertijnenabdij van Drongen, abt De Stoop, liet het onherbergzame heidegebied ontginnen en zette voluit in op bosbouw. Een herinnering aan die tijd én een hoogtepunt van onze wandeling is de destijds gebouwde Drongengoedhoeve. Het is er heerlijk toeven op het terras met een (streek)biertje of iets anders lekkers Je vindt er ook een infocentrum en je kan er fietsen huren. (check de openingsuren en alle info op Drongengoedhoeve). Net naast de hoeve ligt een speel- en sprookjesbos... ideaal voor de kleinsten die al dat terraszitten maar saai vinden.
Het plan was oorspronkelijk om van knooppunt 12 naar 14 te wandelen en zo een glimp op te vangen van het vliegveld van Ursel, dat tijdens de Koude Oorlog dienst deed als reservevliegveld voor de NAVO. Vandaag wordt het enkel nog gebruikt door sportvliegtuigjes. Maar de innerlijke mens roept om versterking en we maken onmiddellijk de doorsteek van knooppunt 12 naar 13 om ons in het zonnetje op het terras van de hoeve te installeren. Jammer genoeg is het nog geen hoogzomer en naarmate het zonnetje verder zakt, zakken ook de temperaturen. Hoogste tijd om terug in actie te komen. Na een tijdje ruilen we het bos weer in voor het prille heidelandschap van Maldegemveld.
Een mooie natuurwandeling in goed gezelschap... meer moet dat niet zijn op een zonnige zaterdagmiddag.
Een eerdere wandelervaring in dit natuurgebied kan je nalezen in de blog Een gouden ochtenstond in Drongengoedbos
Praktische info:
vertrek: kruising Kraailokerkweg/Prinsenvelddreef, Maldegem (knooppunt 34); officiële gratis parkings Krakeelparking (Drongengoedweg 11, tussen knooppunten 16 en 17) en Parking POL (Urselseweg 181, tussen knooppunten 5 en 76).
afstand: 8,6 km (via knooppunt 14: 10,2 km - 600 meter onverhard - lus - vlak
mijn persoonlijke scores: algemeen 9/10 (zonnig, 13°C, 3Bft) - stilte 9/10
Route op het wandelnetwerk "Meetjeslandse Bossen".
Knooppunten: 34 - 33 - 32 - 31 - 30 - 27 - 26 - 25 - 24 - 21 - 20 - 10 - 11 - 12 - (14) - 13 - 19 - 18 - 17 - 22 - 23 - 33 - 34
Paar (picknick)bankjes. Horeca Drongengoedhoeve.
Door het natuurgebied loopt de streek-GR Tijl Uilenspiegelpad, een grensoverschrijdend lange afstandswandelpad van 160 km door Oost- en West-Vlaanderen in België en Zeeuws-Vlaanderen in Nederland. Meer info op de site van Grote Routepaden.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals Wandelknooppunt of Routen wandelplanner.
© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Met dank aan Chris D'Hondt om mijn "moerasexploten" op de gevoelige plaat vast te leggen 😄
Reacties
Een reactie posten