Buitenbeentje... Fietsgroeten uit Zierikzee

Het voetletsel van m'n wandelmaatje is nog steeds niet opgelost... Gelukkig behoort fietsen wel tot de mogelijkheden en starten we ons fietsseizoen iets vroeger dan andere jaren.



Om de moraal wat op te krikken, hebben we onszelf op een lang weekend getrakteerd. Nadat een verblijf in een bungalowpark vorig najaar ons fantastisch meegevallen was, opteren we ook ditmaal voor een huisje. Het voordeel is dat je dan met niets rekening hoeft te houden: je ontbijt zo vroeg (of zo laat) je wil, je hebt meer ruimte om te relaxen dan op een hotelkamer (niet onbelangrijk als je minder mobiel bent) en ook coronagewijs voelt het veiliger aan. Toegegeven, je zal er ons in het hoogseizoen niet snel terugvinden, maar in deze periode van het jaar valt de drukte reuze mee.



Tot een paar dagen voor vertrek werd er rotweer voorspeld: veel regen en veel wind bij temperaturen waar je niet écht warm van wordt. Maar zie, de zon straalt wanneer we de e-bikes afladen op één van de gratis randparkings bij Zierikzee. We hebben er zin in!


Vanop de parking sluiten we direct aan op het fietsnetwerk. Langs de kade komen we tot bij de Zuidhavenpoort en de oude haven van deze stad. Deze poort is één van de drie resterende stadspoorten van Zierikzee en we stappen even af om van het uitzicht te genieten. We lijken wel aan de Amsterdamse grachten te staan. En als toemaatje worden we getrakteerd op een vrolijk deuntje van de oudste beiaard van Nederland die in de Zuidhavenpoort hangt. 



We stevenen af op de dijk en het fietspad ligt her en der bezaaid met lege oesterschelpen... restanten van de meeuwen hun feestmaaltje. Van hieruit hebben we een schitterend zicht op de Zeelandbrug, een knap staaltje bouwkunde. Van de opening in 1965 door Koningin Juliana tot 1972 had deze brug met zijn 5000 meter lengte de titel van langste brug van Europa. 



Zo komen we in het krekengebied van Ouwerkerk terecht. Het ziet er lieflijk en vredig uit, maar deze kreken zijn een overblijfsel van de watersnoodramp van 1953. Overal in het landschap word je herinnerd aan deze intrieste dag uit de Nederlandse geschiedenis. Niet veel verder kan je een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum, gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor het sluiten van het laatste dijkgat. Aan de hand van foto's en verhalen van ooggetuigen krijg je een goed beeld wat zich in die rampzalige nacht van 31 januari 1953 heeft afgespeeld. 
Een deel van de kreken is nu natuurgebied en je kan er mooie wandelingen maken. Natuurbeleving wordt hier net dat tikkeltje anders als je de geschiedenis van het gebied kent...



Jammer genoeg geen wandeling voor ons, dus zetten we koers naar Oosterland, een klein dorp waar de losstaande kerktoren ons meteen opvalt. Dit fenomeen zullen we de komende dagen nog meer aantreffen. Zalig stille polderwegen brengen ons via Sirjansland terug naar ons vertrekpunt. In deze tijd van het jaar is het landschap kaal en voor sommigen misschien zelfs wat eentonig. Wij genieten echter van de openheid, de zon op onze snoet en de wind in onze haren. In Zierikzee maken we onze entree via de Noordhavenpoort, die vlak naast de Zuidhavenpoort ligt. Bijzonder is dat we niet meteen de stad binnenrijden, maar eerst nog door een soort binnenplaats moeten. Je kan je er zó een middeleeuws tafereel bij voorstellen.



Voor we terug de parking opzoeken en onze reis naar ons weekendadres verderzetten, maken we nog een klein fietsommetje door het oude centrum. Meteen wordt duidelijk dat Zierikzee de naam van monumentenstad niet gestolen heeft. Overal waar je kijkt, zie je statige koopmanshuizen en fraaie patriciërswoningen die herinneren aan een bloeiend economisch verleden. Het Havenplein, de markt, de kerken, het stadshuis en de wirwar van straatjes maken het plaatje af. Het moet heerlijk zijn om in dit stadje rond te slenteren, maar dat zal voor een ander keertje zijn. En dat keertje komt er ongetwijfeld, hier wil ik meer van zien!




Praktische info:
vertrek: parking P4, Hoofdpoortstraat 62, Zierikzee (gratis - 200 plaatsen - mét openbaar toilet - op een paar minuten wandelen van de Nieuwe Haven en het centrum)
afstand: 30 km - lus - vlak
mijn persoonlijke scores: algemeen 8/10 (zonnig, 6°C, 4Bft) - stilte 8,5/10

Route op het fietsnetwerk "Zeeland".
Knooppunten: (92) - 8 - 7 - 6 - 9 - 1 - 10 - 69 - 64 - 63 - 68 - 62 - 4 - 5 - 7 - 8 - (92)
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check daarom voor je vertrekt een routeplanner zoals  RouteYou of Nederland Fietsland Routeplanner.

Veel bankjes. Horeca in Zierikzee en onderweg. 


© 2022 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts