Speuren naar paddenstoelen in het Leen

Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo is al langer één van mijn favoriete kortbij-adresjes. Toegegeven, de asfaltpaden zijn hier vrij prominent aanwezig, waardoor - ten onrechte - veel wandelaars afhaken. Wie echter de andere paden opzoekt, krijgt een heel ander domein te zien.
Die betonnen paden hebben trouwens een militair verleden. Van 1938 (met de dreiging van WOII) tot 1973 was dit gebied een munitiedepot. Om de met treinen aangevoerde munitie over de bijna 280 depots te verdelen, werd er meer dan 18 kilometer aan betonwegen aangelegd. 
Dit maakt het wel mogelijk om met rolstoelen of buggy's toch een mooie boswandeling te maken.

Schubbige bundelzwam

Duivelsei, een stinkzwam in wording

En zo ziet een duivelsei er vanbinnen uit.

Leemkelkje

Wij zoeken meestal echter de kronkelende bospaden op, bijvoorbeeld via een knooppuntenwandeling (netwerk Meetjeslandse Bossen).

Porseleinzwam

Rodekoolzwam

Franjehoed

Regelmatig worden er workshops, lezingen of gegidste wandelingen georganiseerd. Vandaag op het programma: een speurtocht naar paddenstoelen. Natuurgids Lea vertelt honderduit over de zwammen en paddenstoelen tijdens een tochtje van zo'n 2 uur. Veel kilometers hebben we achteraf niet op de teller, want lang speuren moeten we telkens niet doen. De ene zwam laat zich al wat makkelijker spotten dan de andere, maar het zijn er verrassend veel. En die namen... wie bedenkt die toch. Roodgele schijnridderszwam, nevelzwam, inktzwam, bitterzoete melkzwam, ... aan variatie geen gebrek.

Elfenschermpje (waarop dan weer andere schimmels groeien)

Dooiergele mestzwam

Oranjegeel trechtertje

Dit was een "uitstapje" naar mijn hart: samen met gelijkgestemden onderduiken in de wondere wereld van het bosleven. Als je ooit de kans krijgt om in Het Leen of elders zo'n activiteit mee te maken, niet aarzelen, maar je direct inschrijven. Het was top!

Hertenzwam

Waaierkorstzwam

Oorzwammetje

Draadknotszwam

Praktische info:
Vertrek: Provinciaal Domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, Eeklo
Op het domein vind je zowel het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen als het fietsnetwerk Meetjesland. Om een route uit te stippelen, kan je gebruik maken van bijvoorbeeld de routeplanners die je vindt op de site van Routen.
Alle info over het domein kan je nalezen op de site van Provincie Oost-Vlaanderen.

© 2021 - Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts