Buitenbeentje... Een aparte stadswandeling door Mechelen

Wandelen is zowat de toegankelijkste sport die je kan bedenken. Bijna iedereen kan het, ongeacht je leeftijd, gewicht of fysieke conditie. 
Het is ook een goedkope sport: een paar goede wandelschoenen brengen je (letterlijk) al een heel eind op weg. Enkel wie graag georganiseerd op stap gaat, moet soms de portemonnee bovenhalen. Dat kan gaan van een democratische 2 euro voor een uitgepijlde wandeling van een wandelclub tot enkele tientallen euro's voor gegidste of begeleide tochten, al of niet met thema.

Een stukje van de gevels van de huizen "Sint-Jozef", "De Duiveltjes" en "Het Paradijs"

De skyline van Mechelen op een stralende herfstochtend

Verzamelen geblazen voor vertrek op de Grote Markt

Persoonlijk hou ik niet zo van die grote georganiseerde evenementen... véél te druk voor een HSP'tje 😄 Twee jaar geleden maakten we echter kennis met de Alpro Urban Walk Series. Mijn thuisstad Gent op een autovrije zondag eens vanuit een andere invalshoek bekijken, dat zagen we wel zitten. Het werd een topervaring: 24°C eind september, geen gemotoriseerd verkeer onderweg en binnenstappen in plekken waar je anders niet kan/mag komen. Dat smaakte naar meer, dus toen men de editie Mechelen voorstelde, aarzelden we geen seconde. Het inschrijvingsgeld is niet niks (20 euro per persoon), maar behalve een puike organisatie en toegang tot speciale locaties krijg je onderweg nog wat lekkers toegestopt. En toen kwam corona... het evenement werd uitgesteld, misschien zelfs afgelast. Tot we midden augustus bericht kregen dat het alsnog op 24 oktober kon doorgaan. Onze agenda was nog vrij, dus wij naar Mechelen. Die stad is trouwens voor ons geen onbekende, want we hebben er immers 15 jaar gewoond. Maar we hoopten, net als bij de editie in Gent, verrast te worden door onbekende plekjes.

De Mechelse variant van de Brug der Zuchten

Hof van Busleyden

De Vleeshalle



Het Dijlepad

Ook deze keer was de zon van de partij en we startten op de Grote Markt onder een staalblauwe hemel. Om het voor iedereen zo leuk en veilig mogelijk te houden, werd gestart in waves. Om 9u30 mogen wij onze "box" verlaten en dan ging het van de ene locatie naar de andere: de verschillende zalen van het stadhuis (met traktatie op een Mechels handje), de nieuwe stadsbioscoop Cinema Lumière in de vroegere stadsfeestzalen, de Vleeshalle met zijn vele leuke drank- en eettentjes, het Hof van Busleyden, museum De Garage, brouwerij Het Anker met het omliggende begijnhof, de stiltetuin van het aartsbisschoppelijk paleis, de tot hotel omgebouwde Ouwen Dok (het vroegere zwembad annex stapelhuis), pianowinkel Quatre Mains Piano's (mét concert), ... Onderweg stonden bij alle locaties infoborden zodat je ook nog iets opstak onderweg. Randanimatie was er ook: zo kregen we een ontbijtje in de Kruidtuin, werden we getrakteerd op een beiaardconcert, mochten we proeven van het stadsbiertje Maneblusser,... 

Concertje meepikken in Quatre Mains Piano's

Sporen van de oude Lamot-brouwerij, nu een congres- en erfgoedcentrum


Ontwikkeling van de bouwstijlen in de 16de en 17de eeuw: van links naar rechts: barok, houtbouw en gotiek met elementen van de vroegrenaissance.



Een van de gezellige cafeetjes op de Vismarkt

Niet meteen ingetekend op het parcours, maar zeker een kijkje waard: de Sint-Romboutskathedraal waarvan de toren de skyline van de stad bepaalt. En zo zijn er nog wel (veel) meer plekjes waarvoor ik even van het "pad" afwijk. 


Het Begijnhof van Mechelen.. dwalen door de straatjes

Brouwerij Het Anker (van o.a. Gouden Carolus) maakte ooit deel uit van het begijnhof.



Het vroegere zwembad werd als vijver behouden in het Van Der Valk Hotel (met de originele tegeltjes).

Ook deze keer is het ons enorm goed meegevallen, al moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat de bezochte locaties een minder groot waaw-gehalte hadden dan in Gent. Maar er is natuurlijk een verschil in grootorde. Wij hebben in de tijd dat we er woonden Mechelen zien evolueren van een grauw ding tot een bruisend stadje met een prachtig historisch centrum, veel leuke shops en horecazaken, een groot cultuuraanbod en veel wandel- en fietsmogelijkheden in de groene rand rond de stad. Als je het ons vraagt, een verblijf van een paar dagen meer dan waard.



Speuren naar mooie plekjes en leuke vondsten




Voor alle praktische info over wat er allemaal in en rond Mechelen te beleven valt, kan je terecht op Visit Mechelen.
In 2022 worden er opnieuw vijf edities van de Alpro Urban Walk Series georganiseerd. Ik hou alvast hun FB-pagina in de gaten!

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts