Buitenbeentje... De Eifelgeiste achterna

Toen we jaren geleden het plezier van een wandelvakantie ontdekten, kwamen we regelmatig naar het noordelijk stukje van het Nationalpark Eifel. Jammer genoeg sloot ons geliefde hotelletje in Erkensruhr toen de deuren en een waardige opvolger werd nooit gevonden. We hebben wel een paar adresjes in de buurt uitgeprobeerd, maar geen "blijvers". Onze laatste corona-reisvoucher zorgt ervoor dat we alsnog een keertje in Einruhr belanden: vijf dagen om volop herinneringen op te halen.




De laatste keer dat we hier onze schoenzolen kwamen verslijten, was een groot deel van het natuurgebied rond dit dorpje nog militair oefengebied. In 2006 werd ook deze zone opengesteld voor het publiek en sinds 2016 is er ook een museum dat het verhaal brengt over een minder fraai stukje verleden. Tussen 1934 en 1936 werd hier immers NS-Ordensburg Vogelsang gebouwd, een voormalig opleidingskamp van de NSDAP. Hier werd de militaire elite van het Derde Rijk omgeschoold (lees: de rekruten werden door de nazi's geïndoctrineerd in hun rassenleer). Na WOII werd het gebruikt als oefenterrein door verschillende NAVO-landen; van 1950 tot 2005 was het een basis van de Belgische krijgsmacht.
Tot op vandaag is niet alle munitie opgeruimd, dus op de wandelpaden blijven, is zeker een zeker een goed idee 😃

Impressies Rurtal-Schlemmertour Rot






Nog een aangename ontdekking is dat er ondertussen heel wat wandelroutes (opnieuw) bewegwijzerd zijn. Ik deed vooraf mijn huiswerk op Outdooractive.com, waar je naast routes geplaatst door de community ook alle officiële routes kan terugvinden. Je vindt er de wegbeschrijving, een kaartje, de hoogteprofielen en de bezienswaardigheden onderweg. 
Tijdens onze vijfdaagse vakantie kozen we voor een aantal van de bewegwijzerde routes. Dit zijn alvast aanraders:
  • Wildnis-Trail (4 etappes tussen 18 en 23 kilometer; vanuit Einruhr pik je in op etappes 1 en 2)
  • Schöpfungspfad (7,5 km, start parking Finkenauel Erkensruhr)
  • Rurauenweg (7,4 km, start kerk Dedenborn)
  • Rurtal-Schlemmertour Rot (12,8 km, start Oberseebrücke Einruhr)
  • Waldlehrpfad (5,5 km, start Oberseebrücke Einruhr)
Wel nog even meegeven dat mijn knieblessure weer opspeelde, dus zijn de gekozen wandelingen aan de korte kant. Kwestie van het plezant te houden.

Impressies Wildnis Trail / Schöpfungspfad






Wie eens iets anders wil, kan een rondvaart met een elektrische boot maken op de Rursee of de Obersee. Zo zie je het Nationaal Park eens vanuit een ander perspectief. Alle info kan je nalezen op Rursee Schifffahrt. Er wordt gevaren van ongeveer begin april tot eind oktober.

Impressies Rurauenweg/Waldlehrpfad








En voor wie écht de toerist wil uithangen, mag een bezoekje aan Altstadt Monschau niet ontbreken. Je ontdekt er echte pareltjes van vakwerkhuizen.

Voor meer info over de regio kan je een kijkje nemen op Nationalpark Eifel.

En mocht je je nog afvragen wie die Eifelgeiste zijn... Dat zal je zelf moeten gaan ontdekken 😄


© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts