Buitenbeentje... Fietsen van dorp naar dorp in het Pays de Famenne

Voor de fietstocht van vandaag ben ik mijn inspiratie gaan halen in het "Groot Fietsboek Wallonië". Daar trok een route langs de mooiste dorpjes in de Famenne meteen mijn aandacht.
We hebben absoluut geen ervaring met fietsen in de Ardennen, dus we vinden het best spannend. Er wordt ons een heuvelachtig parcours beloofd, met hier en daar een steilere helling, dus we zijn voorbereid... onze fietsbatterijen zijn 100% volgeladen.


Eenmaal geparkeerd aan het station van Barvaux gaan we op weg. Het duurt niet lang of er staat ons al een pittige helling te wachten en dat bovendien over een weggetje dat eerder voor mountainbikes geschikt lijkt... Afstappen dan maar en genieten van de stilte in het domein van Hottemme, een voormalig landgoed dat omgevormd werd tot beschermd natuurgebied.


Holding on for dear life


Hierna wachten ons kilometers en kilometers langs verlaten weggetjes. We voelen ons een beetje alleen op de wereld en wat voor één... Magnifieke vergezichten, weidse velden, uitgestrekte bossen, ... een lust voor het oog en de ziel. We houden even halt bij de menhirs en dolmens in Wéris, maar die vallen ons eerlijk gezegd een beetje tegen. Ergens hadden we het veel grootser verwacht. Het dorpje zelf is echter een parel met veel oude huizen gebouwd in de typische Ardense stenen.






Wat verder houden we halt aan een wegkapelletje waar we op de trapjes met zicht op de glooiende velden onze boterhammetjes opsmikkelen. This is life! Het feit dat het zonnetje aan de hemel staat te stralen, zorgt natuurlijk voor een boostereffect. Aangesterkt zetten we de tocht verder. Bergop en bergaf, voorbij Oppagne en Biron om dan even halt te houden in het kleine Ny, terecht verkozen tot één van de mooiste dorpjes van Wallonië. Het ligt in een vallei omringd door prachtige natuur. De meeste huizen zijn gerestaureerde boerderijtjes en je vindt er ook veel fonteinen en drinkbakken uit de 18de en 19de eeuw. 



Voorbij een imposante kasteelhoeve zoeken we onze weg tussen de velden naar Hotton, een vrij druk toeristisch plaatsje dat tijdens WOII een belangrijke rol speelde in het Ardennenoffensief. Rustzoekers als we zijn, kiezen wij echter om verder te fietsen... een mini-avontuurtje tegemoet: iets verder moeten we een riviertje door. Om natte voeten te vermijden, gaan wij echter via het bruggetje. Softies 😄 



In Melreux gaan we de Ourthe over en we belanden op een rustig baantje dat het kabbelende water volgt tot aan een camping. Hier moeten we een wegeltje in dat gekneld zit tussen de omheining van die camping en de prikkeldraad van de weide. Het duurt dan ook niet lang of we besluiten dit stukje te voet te doen. Aan de brug over de rivier hebben we zelfs geen andere keuze... afstappen en steken, de brug over en het bos in. Van hieruit zoeken we onze weg naar Durbuy, een klein stukje drukke baan moeten we hierbij voor lief nemen. We rijden langs een autovrije weg, door een bos en Petit-Han om uiteindelijk de afdaling naar de oevers van de Ourthe in te zetten. 




En dan zijn we er: de speeltuin van Mark Coucke. Het middeleeuwse stadje trekt jaarlijks massa's toeristen en ook al valt dat vandaag reuze mee, het is toch druk genoeg naar onze meug. We slenteren even door de straatjes om de sfeer op te snuiven en gaan dan op zoek naar de Rots van Omalius of het Anticlinaal van Durbuy. Deze bijna 40 meter hoge rotswand is een geologisch wondertje: de gesteentelagen zijn miljoenen jaren geleden geleidelijk onder druk omgebogen tot een omgekeerde U-vorm. De ouderdom van de gesteentelagen is zo'n 375 miljoen jaar... Toch iets om met het nodige ontzag naar te kijken.



Rocher d'Omalius, genoemd naar de wetenschapper die het fenomeen bestudeerde.

We laten de terrasjes en restaurantjes voor wat ze zijn en knopen na wat speurwerk naar de bordjes weer aan op ons knooppuntertje. De route was tot nu toe geweldig en vanaf hier wordt er nog een tandje bijgestoken: ruim 7 kilometer RAVeL langs de bochtige jaagpaden van de Ourthe. Een feestje! 


Waterpret op de Ourthe

Eenmaal terug in Barvaux is het wat zoeken naar het station... We hebben vandaag meerdere keren ondervonden dat de bordjes van "Famenne à vélo" niet altijd op een logische plek staan. Dat is hier niet anders. Maar een pictogram van een trein werkt ook en een paar minuten later kunnen we de fietsen opladen en terugblikken op een supergeslaagd dagje! Het was een eerste fietservaring in de Ardennen, maar zeker niet de laatste.

 * Réseau Autonome des Voies Lentes) 


Praktische info:
vertrek: parking station, Rue de Ténimont, Barvaux (gratis)
afstand: 41 km - lus - sterk glooiend met steile stukken
mijn persoonlijke scores: 9/10 (zonnig, 24°C, 1 Bft) - stilte 8/10

Route op het fietsnetwerk "Famenne à vélo".
Knooppunten: 60 - 62 - 63 - 64 - 65 - 67 - 68 - 69 - 70 - 17 - 16 - 14 - 12 - 11 - 10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 61 - 60

Veel bankjes (vooral langs de RAVeL), Veel horeca.

De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. Check dus voor je vertrekt zeker een routeplanner, bijvoorbeeld Famenne à vélo. Het netwerk is (nog) niet in alle routeplanners opgenomen.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts