Stadswandelroute Kortrijk "Metamorfose van de stad"
Na een geslaagd bezoekje aan het museum Texture (š Texture, museum over Leie en vlas) is het tijd om Kortrijk wat beter te leren kennen. En het werd ons gemakkelijk gemaakt: voor de wandelroute "Metamorfose van de stad" moeten we enkel - Hans en Grietje-gewijs - het spoor van de klinknagels volgen.
Your age and my age and the age of the rainbow - Ugo Rondinone |
De eigenlijke start van de wandeling is de Dienst van Toerisme in het Begijnhofpark, maar wij pikken in ter hoogte van de Noordbrug aan het museum. We stappen richting Kortrijk Weide, een nieuw stukje Kortrijk in volle ontwikkeling. Het gebied tussen het station, de Leie en de westelijke stadsring wil een mix zijn van ondernemen, sporten, leren en ontspannen. De eerste resultaten mogen er zijn: een ecologisch stadspark, een modern zwembadcomplex, een evenementenplein, een nieuw centrum voor volwassenenonderwijs en veel startende bedrijven. Een zeer geslaagd project, als je het ons vraagt.
Op naar de volgende creatieve hotspot: Buda-eiland. De eeuwenoude wijk Buda maakt deel uit van de historische binnenstad en heeft zich genesteld tussen de armen van de Leie. Bij de verbreding van de Leie een paar jaar geleden werd het eiland nog iets groter gemaakt... Buda Beach, een stadspark dat 's zomers omgetoverd wordt tot stadsstrand, was geboren. De wijk is vandaag een belangrijke culturele plek waar artiesten, ondernemers, studenten, kunstenaars, ... zich thuis voelen. Zo vind je er ondermeer de Budascoop voor de betere film uit het alternatieve circuit en de Buda-kunstenfabriek, waar plek is voor tentoonstellingen, workshops en ateliers.
We verlaten het eiland via de Broeltorens, de enige middeleeuwse restanten van de oude stadsvestingen (samen met de Artillerietoren die we verder in de wandeling zullen opmerken). De Leieboorden zijn hier verlaagd zodat je optimaal kan genieten van het water. Geen wonder dat er hier bangelijk veel terrasjes zijn (zoals ook elders in de stad... ). Een paar straten verder staan we aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, gebouwd in de 13de eeuw en meer dan een bezoek waard. Het interieur van dit gotisch bouwwerk is ronduit magnifiek en er hangt onder meer een werk van barokschilder Antoon Van Dyck (de kruisoprichting van Jezus). Aan de kerk is de Gravenkapel aangebouwd, gewijd aan de heilige Catharina. En mocht je je net zoals ik afvragen wat de buste van Guido Gezelle naast de kerk staat te doen... Die was hier een tijdje onderpastoor.
Om de hoek wandelen we eerst even het Begijnhofpark in. Het is ƩƩn van de locaties waar je een kunstwerk van de triƫnnale Paradise Kortrijk 2021 kan bewonderen. Tijdens deze stadswandeling zien we meerdere werken, maar dit is toch ƩƩn van mijn favorieten: "Your age and my age and the age of the rainbow" van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone. Honderden kinderen schilderden rond het thema regenboog en zo ontstond het grootste regenboogschilderij ooit.
Er is ook nog een achterzijde... |
Dan wandelen we verder langs de klinknagels en een klein paadje brengt ons naar - wat ons betreft - het hoogtepunt van deze route: het Sint-Elisabethbegijnhof. Het werd opgericht in 1238 als stad binnen de stad en het is een oase van rust. Het is zalig slenteren in de kleine straatjes. De 41 huisjes dateren uit de 17de eeuw en werden schitterend gerestaureerd. Er is ook een belevingscentrum waar je meer te weten komt over de feministes avant la lettre. Zeer terecht Unesco-werelderfgoed! Nog even een blik op het standbeeld van Marcella Pattyn, het laatste begijntje ter wereld (1920-2013) en dan verlaten we dit prachtige plekje.
EĆ©n van de gezelligste terrasjes in de stad |
Het belevingscentrum |
Marcella Pattyn |
Misschien wel het leukste kunstwerk van de triƫnnale: The wonderful world of abstraction - Jacob Dahlgren - kleurrijk lintendoolhof |
De volgende blikvanger is de Sint-Maartenskerk. Dit beschermde monument herbergt een schat aan kunstwerken. Het is een zogenaamde hallenkerk met drie beuken. Hier moet je het hoogtepunt in de 83 meter hoge toren in Brabantse gotiek gaan zoeken. Jammer genoeg moet je voor de beklimming eerst een QR-code hebben die je bij Dienst Toerisme moet gaan afhalen... Volgende keer gaan we slimmer zijn.
Dan staan we op de Grote Markt. Nu ja, groot... Met een hubbie die van Sint-Niklaas afkomstig is, moeten ze al flink hun best doen š Ook hier veel gezellige terrasjes en nog meer Unesco Werelderfgoed. Hier pronkt het Belfort, een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle. Bovenaan staan de beroemde uurslagers Manten en Kalle, twee volksfiguren die bekend staan als een onafscheidelijk koppel, symbool voor eeuwige trouw. Vandaar ook het gezegde "overeenkomen als Manten en Kalle". Een beetje de Nicole en Hugo van de middeleeuwen zeg maar.
Nog op de Grote Markt: het stadhuis in laatgotische renaissancestijl met op de gevel de beelden van de Graven van Vlaanderen. De volgende straten brengen ons langs de schouwburg en een stuk door de winkelwandelbuurt. Ook het stadspark mag uiteraard niet ontbreken en weer wordt de verleiding groot ons op een terrasje te installeren. Maar we stappen door en belanden opnieuw in het Begijnhofpark. Nog even wat folders halen bij Dienst Toerisme š Deze dienst is ondergebracht in de 17de eeuwse Groeningeabdij, waar je ook het belevingsmuseum Kortrijk 1302 vindt. Hier kan je de Guldensporenslag herbeleven.
Niet veel verder wordt het water terug onze metgezel. Om de Leie bevaarbaar te maken voor grotere schepen was het noodzakelijk om de rivier in het stadscentrum recht te trekken en te verbreden. Resultaat: oevers met brede paden, nieuwe 'karakterbruggen' en mooie parken. De Leieboorden werden in een mum van tijd "the place to be". Het moet gezegd: een zeer imposante Ć©n geslaagde metamorfose! Geen wonder dat er hier druk gebouwd wordt, vooral ruime, strakke en moderne appartementen.
Voor we het goed en wel doorhebben, staan we terug aan ons vertrekpunt. Conclusie: een zeer verrassende wandeling dat het beste en mooiste wat Kortrijk te bieden heeft, combineert. Een eerste, maar zeker niet laatste kennismaking met deze creatieve stad aan de Leie... Daarvoor zijn er nog te veel hoekjes en kantjes te ontdekken. En laat de terrasjes nu maar komen!
Praktische info:
Vertrek: Dienst Toerisme, Begijnhofpark, Kortrijk (of eender waar op de route)
Parkeren: er zijn verschillende betaalparkings of je kan gratis parkeren op een randparking (bijvoorbeeld parking Wembley).
Afstand: 7,7 km - lus - vlak
Mijn persoonlijke scores: algemeen 8,5/10 - stilte 7/10
Veel bankjes en veel horeca.
Ideale wandeling om te combineren met een museumbezoek of een middagje shopping.
Perfect bewegwijzerd met koperen klinknagels.
Het plannetje kan je in pdf downloaden op Toerisme Kortijk. Wil je liever meer tekst en uitleg, dan kan je de kaart voor 3 euro aankopen bij de Dienst Toerisme.
Triƫnnale Paradise Kortrijk 2021 loopt van 26 juni tot 24 oktober 2021. Alle info vind je hier: Paradise Kortrijk
© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.
Reacties
Een reactie posten