Buitenbeentje... Van kreek naar kreek in Zeeuws-Vlaanderen

We starten deze kleine, maar zeer fijne rit aan de kerk van Westdorpe, een Zeeuws dorp net over de Nederlandse grens met nog geen 2.000 inwoners. En toch heeft het enige bekendheid om twee redenen. Westdorpe is een klassiek voorbeeld van een dijkdorp met lintbebouwing en het is hierdoor het op één na langste dorp van Nederland. En verder wordt hier dikwijls de landelijk hoogste temperatuur gemeten.


Het dorp ligt langs de Graaf Jansdijk, een dijk die ooit van Duinkerke tot Terneuzen liep en eeuwenlang dienst deed als waterkering. Op sommige plaatsen (zoals hier) is de dijk goed bewaard, maar op andere plaatsen is hij volledig afgegraven. Hij dankt zijn naam aan Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, die alle bestaande dijken tot één grote dijk liet verbinden.


Net buiten het dorp fietsen we al de eerste kreek van vandaag over, de Molenkreek. We kruisen de drukke Tractaatweg en dan start het fietsfeestje pas echt! In de buurt van Overslag, een dorp dat gedeeltelijk op Belgisch en gedeeltelijk op Nederlands grondgebied ligt (voor de wandelliefhebbers: Overstag voor het grensdorp Overslag), spotten we onze tweede kreek: de Sint-Elooiskreek. Na wat geflirt met de grens, peddelen we uiteindelijk een eindje op Vlaams grondgebied waar we na de oversteek van de Grote Kreek (nummer drie) terug in Zeeuws-Vlaanderen belanden. Een grenspaal hebben we hiervoor niet nodig, de kwaliteit van het fietspad zegt genoeg.


Dan moeten we het een tijdje zonder kreken stellen, maar landelijke rust is er in overvloed. In Zuiddorpe, dat net geen 900 zielen telt, houden we even halt op het mooie dorpsplein met zijn eeuwenoude lindes. Het terras van het dorpscafé lonkt, maar onze tijd is vandaag jammer genoeg beperkt. Maar het is een plekje om te onthouden! Misschien dat we dan meteen komen proeven van dé streekspecialiteit... Zuiddorpe is immers het centrum van de Zeeuwse aspergeteelt.


Dan op weg naar Axel, maar net voor we het centrum bereiken, bollen we natuurgebied Smitsschorre binnen. Eind jaren '60 werd het Kanaal Gent-Terneuzen verbreed en het vrijgekomen zand werd in dit schorrengebied opgespoten. Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, beboste midden jaren '80 een groot deel ervan; een ander deel werd voor recreatieve doeleinden voorbehouden (zoals een golfterrein, een motorcrosscircuit en een zweefvliegveld). De natuur heeft ondertussen haar gangetje kunnen gaan en het is er zalig fietsen. Je kan je zó voorstellen dat er hier reeën rondhuppelen. Memo aan mezelf: een wandeling uitstippelen in dit natuurgebied.


Wat verder dient nummertje vier zich aan: de Axelse Kreek, een restant van het Axelse Gat dat een vaarweg naar Axel en Hulst vormde. Tussen knooppunten 71 en 72 wacht ons een rit door een industriezone. Gelukkig is het zondag, dus het verkeer is er minimaal. En voor een keertje is het ook wel leuk om eens te zien. In het eerste bedrijf is er wel degelijk veel ... euhh ... bedrijvigheid: lokale landbouwers rijden af en aan om hun graan in de silo's te lossen. Verderop is het één en al serres: de ene kwekerij naast de andere. Eentje is gespecialiseerd in tomaten, een andere dan weer in aubergines of paprika's. En te zeggen dat in mijn kinderjaren dit nog exotische, moeilijk te krijgen groentes waren... We zien zelfs een soort "wasautomaat" om al dat glas te poetsen. Nu ja, aan mij moeten ze het ook niet vragen 😃 Het doet ons een (heel klein) beetje aan El Ejido denken, een streek in Zuid-Spanje waar je naast de Middellandse Zee ook een zee aan serres ziet. Jaren geleden zijn we met de fiets door deze "mar de plástico" gereden... dan valt de hoogbouw aan onze Belgische kust qua lelijkheid nog mee. Neem er maar eens de satellietbeelden bij... Voor alle duidelijkheid: hier neemt het uiteraard absoluut dergelijke proporties niet aan!



Om de rit af te sluiten fietsen we nog wat kilometers op de Graaf Jansdijk en hebben we weer zicht op de omliggende polders. Toch gek, zo'n dorp dat quasi uit één lange straat bestaat. 


Terug aan de kerk zijn we het snel eens: een topritje voor een zondag! 


Praktische info
Vertrek: kerk Zuiddorpe, Zeeuws-Vlaanderen (gratis - 10-tal plaatsen)
Afstand: 34 km - vlak - lus
Mijn persoonlijke scores: algemeen 8,5/10 (zonnig, 26°C, 3Bft) - stilte 8,5/10

Fietsroute op het fietsnetwerk "Zeeland".
Knooppunten: 72 - 83 - 82 - 66 - 63 - 62 - 76 - 75 - 74 - 71 - 72
Paar bankjes. Horeca in Zuiddorpe en Axel.
De fietsnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check dus voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Route.nl of Routen Fietsplanner

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts