Overstag voor het grensdorp Overslag

Wandelen heeft gigantisch veel voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Hierover zette ik reeds een boompje op in mijn post Waarom wandelen goed voor je is! Maar voor wie zich niet beperkt tot wandelen onder de kerktoren, is er nog een leuk neveneffect: je leert steeds weer nieuwe plekjes kennen in ons mooie Vlaanderen.

Plaatselijke schoonheid

In mijn zoektocht naar een rustig wandelplekje tijdens deze coronatijden - waarin plots precies iedereen de wandelschoenen heeft aangetrokken - viel mijn oog op een mij onbekend uithoekje op het nieuwe wandelnetwerk Moervaartvallei in het Waasland. 
De naam van dat uithoekje is Overslag, een grensdorp dat voor de helft in Oost-Vlaanderen ligt en voor de andere helft in Zeeuws-Vlaanderen. 

Het voormalige douanekantoor "Overslagh" is nu frituur De Grenspost.
Naast de frituur staat de "Tweeling van Overslagh", grenspalen 298 en 299.
Nergens op de Belgisch-Nederlandse grens staan twee grenspalen zo dicht bij elkaar als hier.

De Belgisch-Nederlandse grens werd immers dwars door Overslag getrokken wat vooral tijdens WOI voor vreselijke toestanden zorgde. Langs de grens werd toen door de Duitse bezetters de Dodendraad tussen het bezette België en het neutrale Nederland aangelegd. Wanneer een gebouw op het pad van de versperring stond, werd dat gewoon met de grond gelijk gemaakt. Een deel van het grensdorp kwam hierdoor "achter de draad" terecht en de inwoners werden aan hun lot overgelaten. De Duitsers namen niet de moeite hun van levensmiddelen te voorzien en voor de Nederlanders was het verboden... De ideale voedingsbodem voor desertie, smokkel en spionage.

Niet één, maar twee hints dat we de grens oversteken.

Het knooppuntertje van vandaag houdt geen rekening met de landsgrenzen en van De Draad is gelukkig al lang geen sprake meer. We verlaten de dorpskern via een kerkwegel om even later langs stille weggetjes het polderlandschap te verkennen. 



Wie me al een beetje kent, weet dat stilte een belangrijk ingrediënt is voor een geslaagde wandeling. De aanwezigheid van water is er nog zo eentje. En zie, ik word op mijn wenken bediend wanneer we na een paar kilometer het gezelschap krijgen van de Sint-Elooiskreek. Deze strekt zich over meer dan vijf kilometer uit en ze zorgt meteen voor een hoogtepunt op onze tocht. Zeker omdat ook het derde ingrediënt vandaag in overvloed aanwezig is; de zon straalt aan een staalblauwe hemel.

De Sint-Elooiskreek: eerst bewonderen langs de ene kant,

... dan aan de andere. Moeilijk kiezen wat de mooiste kant is.

Ongemerkt zijn we blijkbaar in Nederland beland; plots zien de wandelbordjes er helemaal anders uit. Bij onze noorderburen vallen ze een pak minder op, dus moeten we even goed bij de les blijven. We krijgen nog een tweede keer de magnifieke kreek te zien voor we terug de Belgische polderbaantjes opzoeken. Anders dan in het krekengebied in ons geliefde Meetjesland is dat er hier af en toe een bosje naaldbomen opduikt. Dat maakt het landschap toch nét even anders.


En anders, daar zijn we helemaal voor! Of hoe je in het mooie Vlaanderen verrassend leuke plekjes kunt blijven ontdekken...


There's nothing like a beautiful sunset to end a perfect hiking day

Vertrek :  kerk Overslag (gratis parkeren)
Afstand :  9,6 km - lusvormig - vlak
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  8/10 (zonnig, 10°C, 2 Bft) - stilte 9/10

Route op de wandelnetwerken Moervaartvallei en Oost-Zeeuws-Vlaanderen "Langs linies en kreken".
Knooppunten : 31 - 35 - 52 - 51 - 50 - 95 - 75 - 76 - 78 - 31
Geen bankjes. Horeca in Overslag.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner: Wandelknooppunt of Route.nl.

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.


Reacties

Populaire posts