Gedachtenscharrel... Tips voor fietstochten bij zomerse temperaturen


We mochten er ondertussen al even van proeven... De voorbije week fietsten de temperaturen meermaals richting 26°C. Wat mij betreft net iets te warm om te wandelen, maar des te leuker om er met de fiets op uit te trekken.

Ook al zorgt je snelheid (zeker met een ebike) meestal voor de nodige afkoeling, toch neem je best een aantal extra voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je ritje plezant blijft. Ik geef toe, ik heb me ook al laten vangen en merkte pas dat ik een hitteslag had toen het te laat was.
Hou daarom rekening met volgende tips:

  1. Smeren, smeren en nog eens smeren. En dan bedoel ik niet meteen je fietsketting (al is dat ook geen overbodige luxe om die goed te onderhouden), maar je gezicht, armen, handen, benen en alle andere lichaamsdelen die aan het zonnetje zijn blootgesteld. Denk factor 30 of ideaal zelfs hoger. En niet alleen voor vertrek, maar onderweg breng je best een paar keer een extra laagje aan.
  2. Draag je een fietshelm, dan bescherm je je hersenpan niet alleen tegen stoten, maar ook tegen overkoken. Geen liefhebber van zo'n ding, overweeg bij zonovergoten tochten zeker een petje of hoedje. Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril.
  3. Een terrasje op de route is altijd gezellig, maar dat ene drankje is niet genoeg om je lichaam van voldoende vocht te voorzien. Neem voor onderweg zeker ruim voldoende water mee. En zonder de moraalridder te willen uithangen: alcohol, warmte en inspanning zijn niet zo'n goede match... 
  4. Op (zeer) warme dagen plan je je tocht best zo vroeg mogelijk. Wil of moet je toch de baan op tijdens de heetste uren, kies dan voor een schaduwrijke route. Of ga voor een route langs het water, dan heb je ook meer verkoeling.
  5. Lichte kledij in een lichte kleur zien er niet alleen zomers uit, maar ze helpen ook om je zweet te laten ventileren.
  6. Voel je je toch duizelig of krijg je hoofdpijn, dan neem je best een pauze... Uiteraard in de schaduw en drink water, eet een snack. Nog nooit geweten dat een fietsroute gaat lopen.
Geniet van je tochtjes!

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts