De Brouckmolenwandelroute... Moet er nog IJzer zijn?

Vandaag op ons wandelmenu: de Brouckmolenwandelroute. Dit is er eentje dat al langer op mijn verlanglijstje staat, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.
Je kan deze wandeling beginnen in Beveren-aan-de-IJzer of in Stavele. Wij opteren voor het eerste en parkeren ons aan de imposante Sint-Audomanuskerk, een driebeukige gotische hallenkerk uit de 15de eeuw. Vandaag de dag een maatje te groot voor de nog geen 700 inwoners van dit landelijke dorp, maar het geeft meteen een leuke extra aan de start.




Landelijke wegen brengen ons onder een zwaarbewolkte hemel naar de Kallebrug, een houten jaagpadbrug voor fietsers en voetgangers die perfect past in de landelijke omgeving. We steken ze nog niet over, maar volgen het jaagpad langs de IJzer. Een klas schoolkinderen kanoot ons uitgelaten voorbij... een laatste uitstap voor het schooljaar erop zit. Dat ziet er ook keiplezant uit. Vanavond is het onze beurt om op de IJzer te varen, weliswaar met een iets groter - en gemotoriseerd - bootje. Nu genieten we voluit van de weidse landschappen vanop de oevers, ooit een trekweg waarlangs binnenschepen werden getrokken. Vandaag de dag trekken alleen wandelaars nog langs dit pad... En die zijn met veel, want de GR-routes zijn populairder dan ooit en ook hier vinden we de rood-witte streepjes terug. Het is bij tijden wel goed uitkijken waar je je voeten zet, want het asfaltlaagje is op vele plekken aan een flinke oplapbeurt toe.




Even moeten we van het jaagpad afwijken. Hiervoor moeten we door een veesluis en het vergt wat creativiteit om met zo weinig mogelijk modder in en aan de schoenen over te geraken. Een grasweg leidt ons omhoog naar de Brouckmolen. Hier en daar is een opening in de struikenrij gelaten zodat we een blik kunnen werpen op het magnifieke natuurgebied Broekmolen. Een hele resem watervogels "verstoren" de stilte met hun enthousiaste gesnater en gekwetter. Eenmaal aan de molen zie je het broekengebied in zijn volle glorie. We zouden hier gerust een paar uurtjes kunnen wegdromen, zo'n idyllisch plekje is het. De molen is niet aan het draaien, maar staat er gewoon imposant te wezen. Nochtans is hij nog in bedrijf. We maken rechtsomkeer, terug naar de veesluis en verder langs het jaagpad. Opnieuw is het uitkijken waar we stappen, maar deze keer zitten de dropjes van de schapen er voor iets tussen 😁





Zo bereiken we de karakteristieke Stavelebrug die ons naar de andere oever brengt. Aan de brug vind je Café-Restaurant 't Hof van Commerce. Niet alleen de ligging van dit pleisterplekje is ideaal, maar ook het interieur én de kaart maken deze zaak bijna een must. De flamboyante gastvrouw Iris was al enkele keren op televisie en zij geeft het etablissement extra karakter. Jammer genoeg kunnen wij vandaag alleen maar het water in de mond krijgen van hun Brueghelbuffet, boerestutten, picon van het huis of een streekbiertje... 't Hof van Commerce is immers alleen van vrijdags tot zondags geopend. 





We wandelen verder naar de kerk waar je ook deze wandeling kan starten. Rondom het kerkpleintje vind je een paar infopanelen met verhalen uit de Groote Oorlog. Ook het "goed weer"-café Den Amigo iets verderop is gesloten. Er is geen kat op straat, sommigen zouden het hier doods vinden, wij vinden het hier zalig. 



Eenmaal het dorp door slingeren de veldwegels zich aan elkaar tot we voor de tweede keer aan de Kallebrug staan. Ditmaal gaan we er wel over, om onze tocht langs het jaagpad van de IJzer verder te zetten. En maar deugd hebben van de buitengewone omgeving die de IJzerbroeken toch wel zijn.



Na een tijd laten we de IJzer achter ons en we beseffen dat er aan dit mooie liedje bijna een einde komt. We krijgen nog een portie glibberpaadjes onder de voeten en als we - na een laatste rustpauze op een bankje - de laatste veldwegel in moeten, wacht ons een heus modderbad. Of we nu kiezen voor het eigenlijke weggetje, de maïsvelden of de aardappelvelden... Alles staat blank. Tja, de IJzerbroeken vormen dan ook niet voor niets de overstroombare gras- en broeklanden van de IJzer. Meestal treedt de rivier enkel 's winters buiten zijn oevers, maar de hevige regenval van de voorbije dagen heeft nu toch voor een mini-overstroming gezorgd. Je bent dus gewaarschuwd: waterdichte schoenen zijn hier echt wel een noodzaak!



Als bij wonder hebben de dreigende wolken geen druppel gelost. Niet dat dat ons had tegengehouden, maar zonder nattigheid is het toch nog altijd een tikje plezanter. 
Deze wandeling brengt rust in het hoofd én in het hart! Dus voor ons rustzoekers komt ze dicht in de buurt van de perfectie. Meer van dat...



Vertrek : kerk Beveren-aan-de-IJzer (gratis - 20-tal plaatsen) 
Afstand : 8,6 km - lusvormig - vlak (opgelet: infobord aan de kerk vermeldt verkeerdelijk 7 km)
Mijn persoonlijke scores : algemeen: 9,5/10 (zwaarbewolkt, 21°C, 1 Bft) - stilte: 9,5/10

De Brouckmolenwandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. 
Op https://www.westtoer.be kan je de route als pdf of gpx downloaden. Via de webshop kan je de wandelkaart aankopen.
Je checkt ook best even op deze site of de route nog bestaat, want het wandel- en fietsaanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Vrij veel bankjes. Horeca in Beveren-aan-de-IJzer en Stavele.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts