Buitenbeentje... Het MSK, van Bosch tot Magritte

Regen houdt ons meestal niet tegen om te gaan wandelen, maar verandering van spijs doet eten. Een museumbezoek scoort bij ons altijd. Deze keer gaan we het zoeken in eigen stad.




Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent is één van de oudste musea in België en heeft een zeer uitgebreide collectie nationale en internationale kunstwerken van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw.





Voor het ontstaan van de collectie moeten we terug naar eind 18de eeuw toen Gent onder Frans bestuur stond. Wat toen startte als een bescheiden verzameling werd al gauw - door aankopen en schenkingen - een imposante collectie waardoor men op zoek moest naar een goede locatie om al dat moois tentoon te stellen.





Hiervoor gebruikte men het ontwerp van de architect Charles van Rysselberghe die tussen 1900 en 1904 aan het Citadelpark een kunsttempel in neoclassistische stijl bouwde. Voor de wereldtentoonstelling van 1913 werd het museum uitgebreid waardoor het dubbel zo veel expositieruimte kreeg. Het gebouw op zich is al de moeite van het bekijken waard. 
De Tweede Wereldoorlog herleidde het gebouw tot een ruïne, maar dankzij grondige renovatie kon de collectie in 1951 terugkeren. 
Met de komst van het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in 1975 aan de overzijde van het MSK werd de kunstcollectie van na 1950 naar daar overgebracht.





Het Citadelpark is ook een wandelingetje waard. Dit als landschap beschermde stadspark werd in 1875 in Engelse landschapsstijl aangelegd op de heuvelkam waar eerder de Hollandse citadel van Gent stond. Echt origineel kan je de naam van het park dus niet noemen. 
Hier heeft Moeder Natuur haar eigen collectie: er staan zo'n 1.250 oude bomen waarvan 38 soorten (zeer) zeldzaam zijn. Daarnaast vind je in en rond het park heel wat gebouwen, standbeelden en monumenten. Bij sportliefhebbers zal "Het Kuipke" bekend in de oren klinken, bij de oudere generatie doet het Floraliënpaleis dan weer een belletje rinkelen. Een van mijn favorietjes is de originele muziekkiosk uit 1885.




Ben je in Gent en hou je wel van een streepje kunst, dan is dit zeker een aanrader. Doen dus !



MSK (Museum voor Schone Kunsten), Fernand Scribedreef, 9000 Gent
(betalend parkeren rond het park; goedkoper parkeer je ondergronds in de parking Sint-Pietersplein, nog goedkoper wordt het als je met de fiets of te voet komt)
Alle info op MSK Gent.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts