Buitenbeentje... Im Tal der Schmetterlinge

Laat je niet afschrikken door de titel... Niets zo lieftallig als een vlinder toch? Dus je hoeft geen dekking te zoeken als een "Schmetterling" op je afkomt. Wellicht is het natte en frisse weer er de oorzaak van, maar wij krijgen amper vijf fladderaars te zien. Voor de liefhebbers 😃 ... Het waren een dagpauwoog, een citroenvlinder, een koolwitje en twee oranjetipjes. Niet getreurd, de wandeling in de Vlindervallei biedt ander moois genoeg.


De wandelpret start vandaag aan het kerkje van Schönberg, een deelgemeente van Sankt-Vith. We moeten een stukje baan volgen om dan de bewoonde wereld even achter ons te laten. Alhoewel... tijdens de eerste kilometer komen we voorbij een verwaarloosde camping. Het kriebelt om te gaan urbexen... Vandaag staat echter in het teken van natuurbeleving, dus stappen we door en komen al gauw aan de Kleinweberbach. Een beekje in de buurt is altijd leuk! 


Bospaadjes en grintweggetjes wisselen elkaar af, de ene keer tussen de loofbomen, dan weer in een naaldbos of langs weides. Die laatste bieden trouwens een lentegeel spektakel: duizenden paardenbloemen staan er uitbundig mooi te wezen. Hier gaan we toch even voor zitten, die zitzakjes zijn altijd een goed idee om bij te hebben.


We ruilen onderweg de Kleinweberbach voor zijn grote broer, de Grossweberbach. Het landschap wordt opener met meer weides en wat koeien. Het is een wandelroute met veel bankjes en het is moeilijk om ze te weerstaan: het is hier zo vredig en betoverend. We nemen dus onze tijd om terug te keren naar Schönberg. Het is bijna niet te geloven dat deze streek ooit zo zwaar getroffen werd tijdens het Ardennenoffensief en dat het dorp volledig verwoest werd. Ook iets om even bij stil te staan. 



We sluiten de wandeling af langs de oevers van de Our, die het dorpje in tweeën verdeelt. Dit riviertje vormt tijdens zijn verloop een paar keer de grens tussen Duitsland en België en bij het dorp Ouren ligt in het midden van de rivier het Drielandenpunt. We hebben in de gids al een mooie wandeling daar in de buurt gezien, maar dat zal voor een volgende vakantie zijn.


Deze wandeling is jammer genoeg de laatste van onze korte wandelvakantie in de regio. Een regio die voor ons grotendeels onbekend was, maar die we dankzij corona beter hebben leren kennen. En deze tocht bevestigt wat we al sinds de eerste dag weten: dit smaakt naar (veel) meer!



Vertrek : parking aan de kerk Schönberg (Sankt Virh) (gratis parkeren, 20-tal plaatsen)
Afstand : 8,9 km (waarvan 12 km onverhard) - luswandeling - glooiend 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9,5/10 (bewolkt met regen, 11°C, 3 Bft) - stilte 9,5/10

Route op het wandelnetwerk "Ostbelgien".
Knooppunten: (4) - 1 - 6 - 29 - 26 - 62 - 51 - 6 - 1 - (4)
Je kan ook de bewegwijzering met de groene rechthoekjes volgen.
Veel bankjes. Horeca in Schönberg.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.
Je kan je ook laten inspireren door de Plezierwandelingen van Toerisme Ostbelgien.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts