In de ban van de blauwe kousjes

Een tweetal weken... Meer tijd krijg je niet om de wilde boshyacint te spotten. En geloof me, zo'n blauw bloementapijt heeft iets magisch, dus zeker eens doen!



Het belooft vandaag een zonnige dag te worden, dus ideaal voor deze topwandeling in en rond het Raspaillebos. We lieten ons leiden door verschillende routes van Natuurpunt en gooiden er zelf nog een paar knooppuntjes tegenaan. Het resultaat is een paar uurtjes genieten van zalige stilte, betoverende natuur, verbluffende vergezichten en de duizenden blauwpaarse "kousjes", zoals ze in de volksmond worden genoemd. Al vind ik persoonlijk het Engelse bluebells toch meer tot de verbeelding spreken.



De wilde hyacinten kan je vooral spotten in oudere bossen met veel eiken en beuken. Ze gedijen immers het beste op plekken met veel schaduw en afgevallen bladeren. Dan zijn ze hier alvast aan het juiste adres. 
Als je de uitgestrekte bloementapijten zo staat te bewonderen, zou je het niet meteen denken, maar deze blauwe schoonheid is wel degelijk bedreigd. Het zijn immers kwetsbare plantjes en eenmaal vertrappeld, sterven ze af. Op de wandelpaden blijven is dus de boodschap.
En er zijn nog oorzaken waarom deze natuurwondertjes dreigen te verdwijnen. Ontbossing is er eentje van, een andere is de (geurloze) Spaanse hyacint uit onze tuinen die voor ongewenste kruisingen zorgt.



Aan de bedwelmende geur te oordelen, hebben wij hier te maken met "the real deal".
Vorige maand wandelden we hier nog in een overdaad van wilde narcissen die het Raspaillebos in een geel lentekleedje staken. En binnenkort zijn de witte bloemen van de daslook aan de beurt. Ook andere lentebloeiers zoals het bosanemoontje en de dotterbloem voelen zich hier in hun sas. 



Dus mis je de ene, dan zie je zeker de andere. En eenmaal alles uitgebloeid, dan rest je nog het prachtige bos met alle kleurschakeringen die daarbij horen.


Moedertje Natuur op haar best! 


Vertrek : parking De Helix, Hoogvorst 2 Grimminge (gratis)- 20-tal plaatsen)
Afstand : 10,6km (grotendeels onverhard) - lus - vlak tot licht glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9,5/10 (zonnig, 15°C, 3 Bft) - stilte 9,5/10

Route op  het wandelnetwerk "Bronbossen" in combinatie met grote delen van de Natuurpuntroutes (AS Adventureroute/groen/geel/rood). De routes variëren apart van 2,5 tot 13 km.
Paar bankjes. Geen horeca.
De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner zoals bijvoorbeeld Wandelknooppunt.

© 2021 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts